Dražava Ilinois neće finansirati odbranu guvernera Blagojevića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dražava Ilinois neće finansirati odbranu guvernera Blagojevića

ČIKAGO - Državni tužilac američke savezne države Ilinois Lisa Madigen obavestila je guvernera Roda Blagojevića da država neće da mu plati troškove odbrane zbog optužbi da je pokušao da proda mesto senatora koje je ostalo upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD.

"Apsurdno je predložiti da poreski obveznici moraju da finansiraju odbranu guvernera Blagojevića, koji je optužen da je podmuklo izdao poverenje javnosti zarad lične i finansijske dobiti", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi se u pismu Medigenove.

Istovremeno, Blagojevićev advokat Edvard Genson je izjavio da bi federalno tužilaštvo moglo da pokuša da zamrzne dodatni fond njegovog klijenta od tri miliona dolara namenjenih za kampanju da ga ne bi iskoristio za odbranu.

Vrhovni sud Ilinoisa odbacio je prekjuče zahtev da Blagojević bude privremeno uklonjen sa te dužnosti zbog optužbi protiv njega.

Blagojević je, pošto je položio kauciju, pušten na slobodu, a preko svog advokata negirao je bilo kakvu zloupotrebu položaja, ne pokazavši da ima nameru da napusti mesto koje mu donosi 177.000 dolara godišnje.

Blagojević nastavio sa svojim uobičajenim aktivnostima, a novinarima u Čikagu je rekao da jedva čeka da ispriča svoju stranu priče, što će uskoro i učiniti.

Predstavnički dom države Ilinois odobrio je, pre dva dana, započinjanje istražnih radnji koje bi mogle da dovedu do smene guvernera Blagojevića, zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, podsetio je Rojters.

Ukoliko bi optužbe bile potvrđene, guverner bi u tom slučaju morao da podnese ostavku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.