Đordi Sančez se ne kandiduje za predsednika Katalonije

Izvor: N1 televizija, 21.Mar.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đordi Sančez se ne kandiduje za predsednika Katalonije

Đordi Sančes, kandidat za predsednika Katalonije, koji se nalazi u zatvoru dok traje istraga oko pokušaja otcepljenja tog regiona od Španije, odustao je od kandidature da bi omogućio brzo formiranje regionalne vlade, objavio je predsednik katalonskog parlamenta.

"Đordi Sančes me je obavestio da povlači svoju kandidaturu za predsednika, ocenujući da je to najbolja usluga koju može da pruži zemlji", rekao je Rožer Torent novinarima.

On je ukazao na teškoću >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da Sančez preuzme dužnost dok je u zatvoru, i osudio je "rušenje njegovih osnovnih prava".

Torent je najavio da će sledeće nedelje početi novi krug političkih konsultacija oko kandidata za regionalnog predsednika.

Sančez u pritvoru čeka na odluku istražnog sudije da li je prekršio zakon vezano za referendum o nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine.

Sančez je bivši predsednik secesionističke građanske grupe Katalonska nacionalna skupština, koji je izabran za poslanika prošlog decembra.

Izbegli katalonski lider Karles Pućdemon, koji je bio kandidat za predsednika, odustao je prošle nedelje od kandidature u korist Sančeza.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament i organizovala nove izbore.

U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Umesto Sančeza, novi kandidat za predsednika Katalonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2018

Predsednik katalonskog parlamenta Rođer Torent saopštio je danas da će ove nedelje početi novu rundu političkih razgovora kako bi predložio novog kandidata za predsednika te španske pokrajine, nakon što je separatistički aktivista Žordi Sančez odustao od kandidature...Separatističke partije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.