Direktor FBI: Neredi u Kongresu domaći terorizam

Izvor: VOA, 02.Mar.2021, 22:34

Direktor FBI: Neredi u Kongresu "domaći terorizam"

Direktor Federalnog istražnog biroa izjavio je u Senatu da su neredi 6. januara u zgradi američkog Kongresa, čiji je cilj bio da se spreči potvrda pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, bili - domaći terorizam. "Upad u Kongres je bio krivično delo, prosto i jednostavno. To je ponašanje koje mi, kao FBI, posmatramo kao domaći terorizam. Tome nema mesta u našoj demokratiji i tolerisanjem tog čina bi se naša vladavina zakona izvrgla ruglu", izjavio je direktor FBI-a Kristofer Rej, u svom uvodnom izlaganju pred senatskim Odborom za pravosuđe.   Rej je rekao da pobuna nije bila "izolovani incident" i da je, 2019. godine, najviša američka agencija za sprovođenje zakona "rasno i etnički motivisani nasilni ekstremizam podigla na najviši stepen pretnje - isti kao što je pretnja Islamske države i domaćeg, nasilnog ekstremizma."    On je dodao da se FBI ne fokusira na ideologiju kada istražuje domaći terorizam. Rej je svedočio u trenutku dok vlada zabrinutost da se FBI nije adekvatno pripremio za nerede, uprkos upozorenjima nekoliko dana pre napada. Članovi Kongresa vrše pritisak na Reja, i postavljaju pitanja na koji se način FBI bavi pretnjama za nacionalnu bezbednost koja potiče od belačkih nacionalista i domaćih, nasilnih ekstremista, te da li je agencija odgovarajuće opremljena da rešava taj problem.  Predsednik Donald Tramp pozvao je hiljade svojih pristalica koje su došle u Vašington 6. januara na marš "Spasimo Ameriku" da iz parka kod Bele kuće prošetaju do zgrade Kapitola, u kojoj su članovi Kongresa u tom trenutku glasali na pretresu o formalnoj potvrdi rezultata predsedničkih izbora 3. novembra.  "Imaćete nelegitimnog predsednika. To ćete imati i ne možemo to da dozvolimo", rekao je Tramp. Dodao je: "Borite se svom snagom, jer ako se ne budete borili svom snagom, više nećete imati svoju zemlju." Stotine Trampovih pristalica su otišle do zgrade Kapitola, probile policijski kordon i upale u zgradu a u nasilju je nastradalo petoro ljudi.  Rej se nije pojavljivao u javnosti od tog dana, a njegovo svedočenje u Kongresu je prvi put da je javno govorio od napada.  
Pogledaj vesti o: FBI,   Izbori

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DIREKTOR FBI O NAPADU NA KAPITOL HIL: To je bilo kriminalno delo, prosto i jednostavno domaći terorizam!

Izvor: Kurir, 02.Mar.2021

Direktor Federalnog istražnog biroa Kristofer Roj izjavio je u Senatu da su neredi 6. januara u zgradi američkog Kongresa, čiji je cilj bio da se spreči potvrda pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, bili domaći terorizam.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.