Da li je ukinuta moralna policija u Iranu?

Izvor: VOA, 05.Dec.2022, 18:00

Da li je ukinuta moralna policija u Iranu?

Status moralne policije u Iranu, koja je dospela u fokus javnosti pošto je 22-godišnja Masa Amini preminula u pritvoru, i dalje je nejasan zbog izostanka zvanične potvrde o njenom gašenju. Naime, jedan iranski poslanik u nedelju je izjavio da "vlada obraća pažnju na stvarne zahteve naroda“, koji je na protestima tražio ukidanje moralne policije. Glavni iranski tužilac Mohamed Džafar Montazeri rekao je u subotu da je moralna policija "zatvorena", prenela je poluzvanična novinska agencija ISNA. Ali, državni mediji nisu preneli takvu navodnu odluku, niti je to potvrdila vlada. AP takođe nije mogao nezavisno da potvrdi da li moralna policija u Iranu, koja između ostalog kontroliše i da li žene pravilno nose hidžab, i dalje postoji. Te snage osnovane su 2005. godine. Od septembra, kada je Masa Amini preminula u pritvoru - gde je dospela jer nije nosila hidžab kako zakon propisuje, zabeležen je manji broj moralnih policajaca i veći broj žena koje u javnosti hodaju bez hidžaba. Glavni tužilac Montazeri nije izneo dalje detalje o budućnosti moralne policije, ali je dodao da će iransko pravosuđe „nastaviti da prati ponašanje na nivou zajednice“. Mediji su preneli i njegovu izjavu da vlada razmatra zakon o obaveznom hidžabu. Najava o gašenju moralne policije mogla bi da signalizira pokušaj smirivanja javnosti i pronalaženja načina da se okončaju protesti u kojima je, prema navodima grupa za ljudska prava, ubijeno najmanje 470 ljudi. Više od 18.000 ljudi je uhapšeno. Ali Alfoneh, viši saradnik na Institutu arapskih zalivskih država u Vašingtonu, rekao je da bi Montazerijeva izjava o zatvaranju moralne policije mogla biti pokušaj smirivanja domaćih nemira bez pravih ustupaka demonstrantima. „Sekularna srednja klasa mrzi moralnu policiju zbog ograničavanja ličnih sloboda. Sa druge strane, neprivilegovana i socijalno konzervativna klasa negoduje jer se drže podalje od sprovođenja zakona o hidžabu u bogatijim delovima iranskih gradova", kaže Alfoneh. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan tokom posete Srbiji, nije dao direktan odgovor na pitanje o izjavi glavnog tužioca. „Budite sigurni da u Iranu, u okvirima demokratije i slobode, koje vrlo jasno postoje u Iranu, sve ide veoma dobro“. Antivladine demonstracije, koje traju tri meseca, ne pokazuju znake slabljenja uprkos nasilnom gušenju i brutalnom obračnu sa demonstratima od kojih je sedmoro osuđeno na smrt. Demonstranti kažu da im je dosta decenija društvene i političke represije, uključujući strogi kodeks oblačenja koji je nametnut ženama. Mlade žene i dalje igraju vodeću ulogu u protestima, skidajući hidžab kako bi izrazile svoj protest zbog klerikalne vladavine. Vlasti i dalje krive za nemire neprijateljske strane sile, bez iznošenja dokaza za to.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Iranska vlada nije potvrdila ukidanje policije za očuvanje morala

Izvor: RTS, 05.Dec.2022

Vlada Irana nije potvrdila da je ukinuta policija za očuvanje moral, nakon nakon što je državni tužilac Irana Mohamed Džafar Montazeri sugerisao da je raspuštena, dok su iranski mediji preneli da je njegova izjava "pogrešno protumačena". . Mohamed Džafar Montazeri...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.