Burundi: Generali objavili državni udar, a predsedništvo tvrdi da pučisti - lažu!

Izvor: Blic, 13.Maj.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burundi: Generali objavili državni udar, a predsedništvo tvrdi da pučisti - lažu!

U Burundiju je danas, na lokalnom radiju, objavljeno da je izveden puč i da su visoki oficiri zbacili predsednika Pjera Nkurunziza posle višenedeljnih nemira, ali predsedništvo države saopštava da je puč "lažan".

General Godefroid Njiombareh saopštio je na radiju da će Komitet nacionalnog spasa upravljati zemljom i da je vlast presednika Nkurunziza okončana, javio je britanski BBC.

Demonstranti su danas bili na ulicama prestonice Burundija treću nedelju za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << redom kad je general objavio da je zbačen Nkurunziza zbog kršenja ustava zemlje pošto je tražio i treći mandat za funkciju.

Narod peva i slavi, a samo nekoliko sati ranije, demonstranti su protestovali na istim tim ulicama protiv (novog) još jednog petogodišnjeg mandata njihov predsednika.

Više od 20 ljudi je ubijeno u protestima uz ukazivanje da je Nkurunzizaov novi, treći, mandat predsednika kršenje ustava i Mirovnog sporazuma iz Aruše kojim je okončan etnički građanski rat 2005., u kome je poginulo 300.000 ljudi.

Malo kasnije burundijsko predsedništvo saopštava na tviteru da je puč lažan odnosno da nije uspeo pokušaj oficirskog državnog udara.

"Situacija je pod kontrolom, nema puča u Burundiju", poruka je iz predsedništva.

Puč je objavljen nekoliko sati pošto je predsednik Nkurunziza otišao u susednu Tanzaniju na razgovore sa regionalnim liderima o okončanju višenedeljnih nasilnih protesta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.