Bunker, poslednje uporište

Izvor: RTS, 05.Apr.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunker, poslednje uporište

Loren Gbagbo, koji se krije u bunkeru na teritoriji svoje rezidencije, mogao bi da preda vlast u narednih nekoliko sati. Gbagbo otpočeo pregovore, pošto su snage Alasana Uatare zauzele njegovu rezidenciju. Borbe u Abidžanu se, za sada, nastavljaju.

Suočen sa neminovnim porazom, Loren Gbagbo otpočeo je pregovore o prekidu vatre i kapitualiciji, pošto su trupe Alasana Uatare, koga Ujedinjene nacije priznaju kao predsednika zemlje, zauzele u Abidžanu njegovu rezidenciju. Sukobi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za sada nastavljaju, ali prema oceni francuskih zvaničnika, kriza bi mogla da se razreši već u narednih nekoliko sati.

Predstavnik misije UN u Obali Slonovače Hamaduna Ture tvrdi da se Gbagbo, sa "šačicom vernih ljudi", trenutno nalazi u bunkeru na teritoriji rezidencije, prenosi Frans pres.

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe kaže da je Gbagbo na ivici da preda vlast. Neimenovani izvor je ranije rekao Rojtersu da je u ambasadu Francuske u Abidžanu došao da pregovara ministar spoljnih poslova u vladi Gbagboa, Alkid Džedže.

"Tačno je da je ministar Džedže u rezidenciji francuskog ambasadora", rekao je taj izvor i dodao da je Džedže došao radi pregovora, ali nije naveo o čemu.

Komandant vojske Lorana Gbagboa, general Filip Mangu, pozvao je na prekid vatre koji bi stupio na snagu od danas.

U Obali Slonovače su se proteklih dana vodile žestoke borbe između pristalica novoizabranog predsednika Uatare i Gbagboa, koji je odbijao da preda vlast posle izbora u novembru. Pored misije UN, u toj zemlji su angažovani i francuski borbeni helikopteri, sa ciljem da unište teško naoružanje koje se koristi protiv civilnog stanovništva.

Portparol Generalštaba francuske vojske Tjeri Burkard rekao je da je odluka da se angažuju francuski helikopteri doneta pošto je generalni sekretar UN Ban Kimun uputio zahtev za pomoć, i pošto je to odobrio francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Uatara je u ponedeljak, posle četvoromesečnih diplomatskih inicijativa koje nisu dale rezultata, proglasio da su iscrpljena sva mirna rešenja i pokrenuo ofanzivu protiv Gbagboovih snaga.

Prema podacima katoličkog dobrotvornog društva "Karitas", najmanje 1.000 ljudi je ubijeno ili nestalo u nasilju u gradu Duekue, na zapadu Obale Slonovače, u kojem su posle žestokih sukoba pronađene masovne grobnice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljeni sukobi u Obali Slonovače

Izvor: Danas, 05.Apr.2011

Snage lojalne demokratski izabranom predsedniku Obale Slonovače Alesanu Uatari zauzele su rezidenciju bivšeg šefa države Lorana Gbagba u kojoj se on krije u bunkeru, izjavio je juče jedan neimenovani visoki diplomata te zemlje.

Nastavak na Danas...

Obala Slonovače: Snage Uatare upale u bunker Gbagba

Izvor: Blic, 06.Apr.2011, 13:45

ABIDŽAN - Snage lojalne Alasanu Uatari upale su danas u bunker njegovog suparnika Lorana Gbagba, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Francuske Alena Žipea. Isti izvor je naveo da su propali pregovori čiji je cilj bio da ubede Gbagba da se preda...Rojters je ranije danas preneo izjavu Žipea...

Nastavak na Blic...

Kraj drame u Obali Slonovače?

Izvor: B92, 06.Apr.2011

Abidžan, Brisel -- Snage Alasana Uatare, međunarodno priznatog predsednika Obale Slonovače, krenule su u napad na bunker u koji se sklonio njegov prethodnik Loran Gbagbo...Uatarine snage odlučile su da taj problem reše i krenule na rezidenciju da "okončaju ovu komediju", rekao je Sidiki Konate,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.