Kraj haosa u Obali Slonovače

Izvor: RTS, 05.Apr.2011, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj haosa u Obali Slonovače

Loren Gbagbo, posle višesatnih pregovora, predao vlast i zatražio zaštitu UN. Kontrola UN na ulicama Abidžana od sutra biće pojačana, pa se očekuje stišavanje sukoba.

Situacija u Obali Slonovače bi mogla ubrzo da se normalizuje, pošto je Loren Gbagbo, nakon višesatnih pregovora pristao da se preda, pod uslovom da dobije zaštitu Ujedinjenih nacija, javio je Rojters.

Gbagbo, koji je od novembra prošle godine odbijao da preda vlast pošto je izgubio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na izborima, pristao je na pregovore, nakon što su trupe Alasana Uatare, koga međunarodna zajednica priznaje kao predsednika zemlje, zauzele u Abidžanu njegovu rezidenciju.

Gbagbo se krio sa "šačicom vernih ljudi" u bunkeru na teritoriji rezidencije, preneo je Frans pres.

Predstavnik UN u Abidžanu Hamadun Ture izjavio je da će ta organizacija od sutra pojačati kontrolu na ulicama, u nadi da će uspeti da povrati red u gradu.

U Obali Slonovače su se proteklih dana vodile žestoke borbe između pristalica Uatare i Gbagboa. Pored misije UN, u toj zemlji su angažovani i francuski borbeni helikopteri, sa ciljem da unište teško naoružanje koje se koristi protiv civilnog stanovništva.

Uatara je u ponedeljak, posle četvoromesečnih diplomatskih inicijativa koje nisu dale rezultata, proglasio da su iscrpljena sva mirna rešenja i pokrenuo ofanzivu protiv Gbagboovih snaga.

Prema podacima katoličkog dobrotvornog društva "Karitas", najmanje 1.000 ljudi je ubijeno ili nestalo u nasilju u gradu Duekue, na zapadu zemlje, u kojem su posle žestokih sukoba pronađene masovne grobnice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.