Blekberi pretnja za unutrašnju bezbednost

Izvor: Vesti-online.com, 08.Avg.2010, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blekberi" pretnja za unutrašnju bezbednost

Vlasti Saudijske Arabije postigle su dogovor sa predstavnicima kompanije koja pravi telefone tipa "blekberi" što znači da će vlasnici tih telefona ipak moći da ih koriste, preneo je radio "Glas Amerike".

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da su se proizvođači "blekberija" složili da instaliraju kompjuterske servere unutar kraljevine, čime se vlastima omogućava pristup tim serverima i nadgledanje protoka informacija u cilju održavanja bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u zemlji. Isti izvori navode da je instaliranje i testiranje novih servera u toku.

Saudijska Arabija je naložila operaterima mobilne telefonije da od petka obustave elektronsku poštu, slanje poruka i pretragu interneta preko "blekberija", jer vlastima nije bio dozvoljen pristup informacijama koje se zaštićenom šifrom šalju telefonom preko mreže.

U medijima se navodi da su korisnici "blekberija" na kratko izgubili signal ali da su i pored pretnje obustave servisa, u petak ipak mogli normalno da koriste telefon i internet.

Proizvođači "blekberija" još uvek nisu postigli dogovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Indijom, koji iz istih razloga prete da će obustaviti korišćenje njihovih usluga.

Američki zvaničnici su u četvrtak izjavili da Stejt department pokušava da pomogne s obzirom da sve više zemalja vidi visoko zaštićenu mrežu "blekberija" kao pretnju unutrašnjoj bezbednosti, podsetio je Glas Amerike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Saudijci se dogovorili sa RIM-om

Izvor: Mondo, 08.Avg.2010

Vlasti Saudijske Arabije postigle su dogovor sa predstavnicima kompanije RIM koja proizvodi BlackBerry, što znači da će vlasnici ipak moći da koriste svoje telefone.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.