Bivšem lideru ETA 105 godina zatvora zbog ubistva političara

Izvor: Blic, 08.Nov.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivšem lideru ETA 105 godina zatvora zbog ubistva političara

Bivši lider baskijske separatističke militantne grupe ETA Francisko Havijer Garsija Gaztelu proglašen je krivim za ubistvo jednog španskog političara i njegovog telohranitelja, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu od 105 godina.

To je prva presuda jednom pripadniku ETA, otkako je ta organizacija 20. oktobra saopštila da se u borbi za nezavisnu Baskiju više neće služiti nasiljem.

Gaztelu je 22. februara 2000. godine u glavnom gradu Baskije Vitoriji učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u atentatu na visokog funkcionera španskih socijalista Fernanda Buesu. Tom prilikom ubijen je i njegov telohranitelj Horhe Dijes.

ETA je od 1968. godine u atentatima ubila 829 osoba, zbog čega su je Španija, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države stavili na spisak terorističkih organizacija.

Povezane vesti: BiH: Plemiš i Perić osuđeni zbog ranog zločina u Srebrenici Nastaviti istragu o političkoj pozadini atentata na Đinđića Petorica pripadnika jedinice "Puma" osuđeni, dvojica oslobođena Priština: Osuđena četvorica na ukupno 23 godina zatvora zbog droge Ukinuta presuda osuđenima za ubistvo u zatvorskoj tuči

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.