Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2024, 08:15

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova

Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista.
Sveti Jovan Bogoslov rođen je u pobožnoj ribarskoj porodici na Galilejskom jezeru. Zajedno sa bratom Jakovom, krenuo je za Hristom.
Štaviše, za njega se kaže da je bio omiljen Isusov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, obećavši da će čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je do kraja njenog ovozemaljskog života.
Kasnije je otišao u Efes, gde je mnoge preobratio u hrišćanstvo.
Iako ponižavan i mučen, a zatim i prognan na ostrvo Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrivenje.
Po dolasku na presto cara Nerve, oslobođen je i vraćen u Efes, gde je nastavio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sveti Jovan Bogoslov: Običaji, verovanja i molitve za 21. maj (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 21.Maj.2024

Srpska pravoslavna crkva 21. maja slavi Svetog Jovana Bogoslova, učenika Hrista poznatog po čudesnom, lekovitom prahu koji se svake godine pojavljuje iz njegovog groba. Saznajte više o običajima, verovanjima i molitvama povezanim sa ovim svetiteljem...Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog apostola...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.