Berluskoni: Pokušaću da budem plejmejker u vladi

Izvor: B92, 26.Sep.2022, 14:11

Berluskoni: "Pokušaću da budem plejmejker u vladi"

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni mogao bi se ponovo vratiti u parlament nakon ubedljive pobede desničarske koalicije.

"Pokušaću da budem plejmejker u (sledećoj) vladi“, rekao je Berluskoni pristalicama nakon što je glasao na jučerašnjim izborima, aludirajući na želju da ostane na političkoj pozornici uprkos godinama i slabom zdravlju.

Berluskoni, koji u četvrtak puni 86 godina, osvojio je više od 50 odsto glasova u trci za Senat u okrugu Monca, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde poseduje vilu i lokalni fudbalski klub, koji je nedavno promovisan u najvišu diviziju Serije A.

Iskusni italijanski politićar, koji je služio kao premijer u četiri italijanske vlade, imao je tešku operaciju srca 2016. godine, preležao težak oblik kovida-19 2020, a prošle godine je bio u bolnici zbog više pridruženih bolesti, podseća Rojters.

U parlamentu će mu se pridružiti i njegova devojka Marta Fascina (32), koja je osvojila glasove na Siciliji.

Fascina bi trebalo da zauzme mesto u Donjem Domu poslanika, dok je Berluskoni izabran u gornji dom Senat.

Berluskoni će morati da se odrekne mesta u Evropskom parlamentu, koje je osvojio 2019, jer nije dozvoljeno paralelno obavljanje funkcije i u italijanskoj i u skupštini EU.

Neki italijanski mediji su spekulisali da bi mogao da traži mesto predsednika Senata, uprkos zdravstvenim problemima.

Prema prebrojanim glasovima sa više od 90 odsto biračkih mesta na izborima koji su juče održani u Italiji, stranka Braća Italije Ðorđe Meloni vodi sa više od 26 odsto osvojenih glasova, u odnosu na samo četiri odsto na prethodnim izborima 2018. godine, prenosi britanska agencija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Berluskoni: Pokušaću da budem plejmejker u vladi

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Sep.2022

RIM - Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni mogao bi se ponovo vratiti u parlament nakon ubjedljive pobjede desničarske koalicije koju predvodi novinarka Ðorđa Meloni, navodi Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.