BASNOSLOVNO Najskuplji lek na svetu košta 1,1 miliona evra

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2014, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BASNOSLOVNO Najskuplji lek na svetu košta 1,1 miliona evra

Medikament "Glybera" koji predstavlja deo genetske terapije u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, stekao je status najskupljeg leka na svetu. Jedna ampula leka košta neverovatne 53 hiljade evra, a dovoljna je za samo dve injekcije. Za lečenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 inekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milion evra

U Nemačkoj je na tržište pušten najskuplji lek u istoriji. Reč je o medikamentu “Glybera”, koji je deo genetske terapije >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, veoma retke nasledne bolesti. Cena terapije iznosi neverovatnih 1,1 milion evra.

Rad na ovome leku trajao je gotovo četvrt veka, a proizvodi ga holandska biotehnološka kompanija “UniQure.”

Iako je lek bio spreman za upotrebu još pre dve godine, odobrenje za stavljanje na tržište odloženo je kako bi se sakupili dodatni podaci o njegovoj delotvornosti.

Foto-ilustracija: Foter/stevendepolo

Jedna ampula leka košta 53 hiljade evra, a dovoljna je za dve injekcije. Za lečenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 inekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milion evra!

Pacijentima će ovaj lek postati komercijalno dostupan najverovatnije u februaru 2015. godine. U Evropi trenutno ima oko dve stotine obolelih koji su odlični kandidati za ovu vrstu terapije.

Iz “UniQure-a” poručuju da “lek jest skup, ali da je isplativ zato što pacijent koji primi spomenutu dozu može biti miran najmanje šest godina, a možda i duže ili čak ceo život.”

Dosad su oboleli morali trajno da primaju takođe vrlo skupu enzimsku terapiju koja je u ukupnom iznosu mnogo više koštala. “UniQure” trenutno radi na genetskim terapijama za hemofiliju i iznenadna oboljenja srca.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

GENETSKA TERAPIJA: Najskuplji lek na svetu košta 1,1 milion evra!

Izvor: Kurir, 29.Nov.2014

Za lečenje LPLD potrebno 42 injekcije, odnosno 21 ampula, ukupna cena za lečenje jednog pacijenta će iznositi 1,1 milion evra. Portparol "Kijezija" je izjavila da će lek postati komercijalno dostupan u prvoj polovini 2015. godine...BERLIN - U Nemačkoj će se uskoro u upotrebi naći prvi lek za gensku...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.