BASNOSLOVNO Najskuplji lek na svetu košta 1,1 miliona evra

Izvor: Blic, 29.Nov.2014, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BASNOSLOVNO Najskuplji lek na svetu košta 1,1 miliona evra

U Nemačkoj je na tržište pušten najskuplji lik u istoriji. Reč je o medikamentu "Glybera", koji je deo genetske terapije u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, veoma retke nasledne bolesti. Cena terapije iznosi neverovatnih 1,1 milion evra.

Rad na ovome leku trajao je gotovo četvrt veka, a proizvodi ga holandska biotehnološka kompanija "UniQure."

Iako je lek bio spreman za upotrebu još pre dve godine, odobrenje za stavljanje na tržište odloženo je kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi se sakupili dodatni podaci o njegovoj delotvornosti.

Jedna ampula leka košta 53 hiljade evra, a dovoljna je za dve injekcije. Za lečenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 inekcije, odnosno 21 ampula, što ukupno košta 1,1 milion evra!

Pacijentima će ovaj lek postati komercijalno dostupan najverovatnije u februaru 2015. godine. U Evropi trenutno ima oko dve stotine obolelih koji su odlični kandidati za ovu vrstu terapije.

Iz "UniQure-a" poručuju da "lek jest skup, ali da je isplativ zato što pacijent koji primi spomenutu dozu može biti miran najmanje šest godina, a možda i duže ili čak ceo život."

Dosad su oboleli morali trajno da primaju takođe vrlo skupu enzimsku terapiju koja je u ukupnom iznosu mnogo više koštala. "UniQure" trenutno radi na genetskim terapijama za hemofiliju i iznenadna oboljenja srca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BASNOSLOVNO Najskuplji lek na svetu košta 1,1 miliona evra

Izvor: Telegraf.rs, 29.Nov.2014

Medikament "Glybera" koji predstavlja deo genetske terapije u slučaju nedostatka lipoproteinske lipaze, stekao je status najskupljeg leka na svetu. Jedna ampula leka košta neverovatne 53 hiljade evra, a dovoljna je za samo dve injekcije. Za lečenje tipičnog pacijenta potrebne su 42 inekcije, odnosno...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.