Astronauti na Zemlji posle više od šest meseci

Izvor: Mondo, 11.Sep.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astronauti na Zemlji posle više od šest meseci

Astronauti iz Međunarodne svemirske stanice - dva Rusa i jedan Amerikanac - vratili su se danas na Zemlju posle više od šest meseci provedenih u svemiru, saopštila je ruska svemirska agencija Ruskosmos.

Foto: AP, Maxim Shipenkov

Amerikanac Stiven Svonson i Rusi Aleksandar Skvotcov i Oleg Artemijev koji su odleteli u Svemirsku stanicu 26. marta, sleteli su u predviđeno vreme u 2.23 GMT (4.23 po centralnoevropskom vremenu) u stepama u Kazahstanu na kapsuli Sojuz TMA-12M.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Sa velikim osmehom i naočarima za sunce američki astronaut Stiven Svanson i njegove ruske kolege čekali su u visokoj travi kazahstanske stepe da ih pregledaju lekari.

"Tokom svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici članovi tima su više od 2.700 puta napravili krug oko Zemlje, i prešli preko 115 miliona kilometara', saopštila je američka svemirska agencija NASA, pozdravljajući njihov povratak.

Kosmonauti su krenuli u misiju jeku krize oko Krima čije pripajanje Rusiji u martu je izazvalo napetosti između Zapada i Rusa. Rusko-američki tim sproveo je desetine naučnih eksperimenata tokom misije kao i sproveo više izlazaka u svemir.

Ukupno 16 zemalja učestvuje u Međunarodnoj svemirskoj stanici a Rusija i SAD finansiraju najveći deo. Tim od šest astronauta je stalno u stanici a rotacije se vrše na šest meseci.

Međunarodna svemirska stanica puštena je u orbitu 1998. a njena konstrukcija koštala je ukupno sto milijardi dolara. NASA je produžila njen životni vek u januaru za još četiri godine do 2024.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.