Arizona, oproštaj od Džona Mekejna uz zvuke Sinatrine pesme

Izvor: RTS, 30.Avg.2018, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arizona, oproštaj od Džona Mekejna uz zvuke Sinatrine pesme

U Feniksu je održana komemoracija republikanskom senatoru iz Arizone Džonu Mekejnu, koji je preminuo u subotu u 81. godini od tumora na mozgu.
Komemoraciji u baptističkoj crkvi prisustvovalo 3.500 ljudi, među kojima su bili članovi porodice, saradnici, političari, građani Arizone koje je u Senatu zastupao više od tri decenije.

Bivši potpredsednik SAD, demokrata Džo Bajden se od Mekejna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oprostio rečima da ga je smatrao bratom sa kojim je imao puno "porodičnih svađa".
Prema njegovim rečima, smrt senatora Mekejna pogodila je ljude tako snažno zato što su znali da je duboko i snažno verovao u dušu Amerike.
Mekejn je Amerikancima dao nešto zbog čega su mogli da budu ponosni, rekao je Bajden.
Mekejnov optimizam je, kako je naveo, ono što ga je činilo posebnim i velikim među drugima. Njegovo nasleđe nastaviće da inspiriše i izaziva ljude u budućnosti, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, Mekejn je bio otelotvorenje osnovnih vrednosti kao što su pravičnost, iskrenost i poštovanje i borio se za građane među političarima, čak iako se nisu slagali o tim pitanjima.
Bajden je u nekim momentima bio na ivici suza, a prisetio se i svog sina koji je takođe preminuo od tumora na mozgu rekavši da je to "brutalno, nemilosrdno i neoprostivo". 
Komemorativna služba je završena zvucima pesme Frenka Sinatre "Moj put", prenosi AP.
Kovčeg sa posmrtnim ostacima Mekejna je zatim vojnim avionom krenuo za Vašington gde će biti izložen u zgradi Kongresa u petak, a u subotu će biti održana služba u Nacionalnoj katedrali u američkoj prestonici.
Senator Mekejn će biti sahranjen u Američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u državi Merilend.

Mekejn je u svom političkom testamentu zatražio da mu na sahrani govore bivši američki predsednici Barak Obama i Džordž Buš, ali i poručio da ne želi prisustvo aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.
Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počelo je tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD. 
Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.
Na komemoraciju nije pozvana ni Sara Pejlin, bivša guvernerka iz Aljaske, koja je kada se on kandidovao na predsedničkim izborima 2008. godine bila njegov kandidat za potpredsednika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oproštaj od Džona Mekejna uz zvuke Sinatrine pesme

Izvor: Blic, 30.Avg.2018

U Feniksu je danas održana komemoracija republikanskom senatoru iz Arizone Džonu Mekejnu, koji je preminuo u subotu u 81. godini od tumora na mozgu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.