Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Amnesti": Evropa ne čini ništa da rasvetli vanredne deportacije

Vlade evropskih zemalja ne čine ništa da sprovedu istragu o višegodišnjim optužbama da pomažu vladi SAD u ilegalnom transportu i pritvaranju osumnjičenih terorista, stoji u najnovijem izveštaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel.



U izveštaju se navodi da evropske vlade poriču svoju navodnu umešanost u vanredne deportacije – slanje osumnjičenih terorista na ispitivanja, bez odgovarajućeg sudskog procesa, javio je "Glas Amerike". Izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << govori o šest konkretnih slučajeva navodno tajnih hapšenja osumnjičenih terorista i njihovoj deportaciji.

Jedan od njih je nemački državljanin Kaled el-Masri, koji je ranije ovog meseca pred sudom zatražio ekstradiciju 13 agenata američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji su ga, kako tvrdi, 2003.godine oteli u Makedoniji. Masri tvrdi da je avionom prebačen u američki zatvor u Avganistanu gde je mučen, da bi bio pušten na slobodu godinu dana kasnije. "Jasno je da su evropske vlade bile umešane na različite načine, od najozbiljnijeg - kada su dozvolile da se takvi zatvori nalaze u njihovim zemljama, za šta su optužene Poljska i Rumunija, do toga da su dozvoljavale avionima koji ilegalno prevoze osumnjičene da koriste njihove aerodrome", izjavio je koordinator programa za borbu protiv terorizma u Amnesti internešenelu Danijel Gorvan.

U izveštaju se nudi niz predloga evropskim vladama među kojima su pokretanje nezavisnih istraga o optužbama, veća kontrola nad obaveštajnim agencijama, odbijanje pružanja pomoći prilikom budućih prebacivanja osumnjičenih terorista, kao i davanje odštete žrtvama ilegalnih ispitivanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.