Ogromna šteta od oluje u Hjustonu, stradale najmanje četiri osobe

Izvor: VOA, 17.Maj.2024, 16:55

Ogromna šteta od oluje u Hjustonu, stradale najmanje četiri osobe

Hjuston, Teksas — Gotovo milion domova i radnji u petak je bilo bez struje, od Teksasa do Luizijane, nakon snažne oluje praćene grmljavinom i uraganskim vjetrovima koja je u Hjustonu izazvala ogromnu štetu. Neki djelovi Hjustona mogli bi da budu bez struje više nedelja. “Govorićemo o ovoj katastrofi nedeljama, a ne danima", poručila je najviša zvaničnica okruga Haris, u kojem se nalazi Hjuston, Lina Hidalgo. Stradale su najmanje četiri osobe, a zvaničnici su upozorili da bi neki stanovnici mogli danima da budu bez struje, ake ne i duže. Veći dio Hjustona je paralisan dok ekipe pokušavaju da obnove snabdijevanje električnom energijom i uklone oboreno drveće i olupine od oluje. “Oluja je bila žestoka i brza i većina stanovnika Hjustona nije imala vremena da se skloni na bezbjedno", rekao je gradonačelnik Džon Vitmajer. Škole su zatvorene za više od 400.000 učenika, kao i državne službe. Gradski zvaničnici upozoravaju građane da ne izlaze na puteve, od kojih su mnogi preplavljeni ili prekriveni oborenim strujnim kablovima. Vitmajer je rekao je da je u centru grada haos i poručio stanovnicima da ne idu na posao u petak, osim ako ne obavljaju vitalne poslove. "Ostanite kući, brinite se o djeci. Ekipe hitne pomoći radiće danonoćno", rekao je Vitmajer na konferenciji za novinare u četvrtak veče. Dodao je da je tokom nevremena poginulo četvoro ljudi, a možda i petoro. Najmanje dva smrtna slučaja izazvana su oborenim drvećem, dok je jedna osoba stradala kada je kran pao u snažnom vjetru, rekli su zvaničnici. Gradonačelnik je naveo da je vjetar dostizao jačinu od 160 kilometara na sat i da je "bilo pijavica". Stotine prozora razbijeno je na hotelima i poslovnim zgradama u centru Hjustona, a ulice su prekrivene staklom. Neka područja su neprohodna zbog oborenih stabala, dalekovoda i slomljenog stakla. Nevrijeme, praćeno tornadima, velikim gradom i snažnim vjetrom, u petak bi moglo da pogodi države na obali Meksičkog zaliva. Obilna kiša moguća je od istočne Luizijane do centralne Alabame, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. U petak su izdata upozorenja na poplave za Hjuston i područja ka istoku. Snažne oluje u četvrtak su pogodile i susjednu Luizijanu, gdje je u jednom trenutku više od 215.000 ljudi ostalo bez struje. U nekim mjestima registrovana su tornada. Na međunarodnom aerodromu u Nju Orleansu, naleti vjetra bili su 135 kilometara na sat. Izdato je i upozorenje na poplave za Nju Orleans i Baton Ruž. Na dva glavna aerodroma u Hjustonu na kratko su bili prizemljeni svi letovi. Na međunarodnom aerodromu Buš, naleti vjetra bili su 96 kilometara na sat.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Oluje u Teksasu i Luizijani

Izvor: VOA, 17.Maj.2024

Gotovo milion domova i radnji u petak je bilo bez struje, od Teksasa do Luizijane, nakon snažne oluje praćene grmljavinom i uraganskim vjetrovima koja je u Hjustonu izazvala ogromnu štetu. Smrtno su stradale najmanje četiri osobe.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.