Izvor: Blic, 17.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki naučnik izmislio podatke iz najmanje 21 istraživanja

Američki naučnik Skot Ruben, čuven po svojim istraživanjima vezanim za lečenje postoperativnog bola, izmislio je podatke iz najmanje 21 istraživanja objavljenog od 1996. godine u više medicinskih časopisa, saopštio je zdravstveni centar "Bejstejt" u Springfildu, u američkoj saveznoj državi Masačusets, koji je otkrio prevaru.



Prevara je otkrivena maja 2008. godine tokom rutinskog pregleda rezimea istraživanja koja je trebalo da budu predstavljena u "Bejstejtu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preneli su francuski mediji. Lekari su otkrili da istraživanja koje je Ruben planirao da predstavi nije odobrio nadležni odbor, posle čega je pokrenuta istraga vezana za sva istraživanja koje je objavio taj anesteziolog, istakla je portparolka "Bejstejta" Džejn Albert. To je dovelo do opovrgavanja rezultata Rubenovih istraživanja u medicinskim časopisima u kojima su objavljeni, pre svega u listu "Anestezija i anelgezija". Albertova je odbila da kaže da li je Ruben priznao optužbe. Ona je rekla samo da je on u punoj meri sarađivao s istraživačima iz "Bejstejta" i da reputacija koautora njegovih istraživanja nije dovedena u pitanje.

U toku istrage "Bejstejta" je, kako je navela Albertova, ustanovljeno da je u prevaru umešan samo Ruben.

"To bi moglo da bude jedno od najvećih falsifikovanja u oblasti medicinskog istraživanja i jedno od onih koje je najduže bilo neotkriveno", istakao je dr Stiven Šefer, izdavač časopisa "Anestezija i analgezija".

Šefer rekao i da su lekari mnogo koristili rezultate Rubenovih istraživanja koja su imala veliki uticaj na oblast anesteziologije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Skandal u SAD: Naučnik izmislio istraživanja

Izvor: Mondo, 17.Mar.2009

Američki naučnik Skot Ruben, čuven po svojim istraživanjima vezanim za lečenje postoperativnog bola, izmislio je podatke iz najmanje 21 istraživanja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.