Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 21:39

Давос и политика – да ли ће "обнова поверења" донети помак у дијалогу Београда и Приштине

Пут Давоса ових дана ће готово сви светски лидери, међу њима и председник Србије Александар Вучић. У швајцарском зимском центру чекају га бројни састанци, сасвим сигурно са европским посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком. Како је из Брисела најављено – о >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дијалогу ће Лајчак одвојено разговарати и са Аљбином Куртијем.
"Обнова поверења" – овогодишњи слоган и компликован геополитички тренутак слуте да ће у Давосу и ове године бити више политике него економије.

Динамичну седмицу у швајцарском скијалишту очекује и главни посредник у дијалогу Београда и Приштине. О позитивним корацима, за које Мирослав Лајчак каже да су се десили, са главним преговарачима, одвојено сумира претходну недељу.
"На састанку са амбасадорима земаља чланица Европске уније у Бриселу истакао сам да је било позитивних помака у дијалогу Београда и Приштине, попут укидања режима налепница на регистарским таблицама на моторним возилима, а то је и позитиван корак у примени споразума о нормализацији. Значајан напредак је остварен и у имплементацији енергетске мапе пута, што се односи на напредак ка имплементацији споразума о електричној енергији у четири општине на северу Косова и Метохије", рекао је Лајчак.
Помаке у дијалогу види и стални известилац за Косово Виола фон Крамон. У прилог томе, тврди, сведочи и воља две стране да се наредних дана састану са Лајчаком. Већ четири дана је на Косову и Метохији.
"Много гласова смо чули да су Срби углавном искључени и да се могу назвати грађанима другог реда. Мислим да ово мора озбиљно бити узето у разматрање. Отишла сам у Грачаницу и срела сам се тамо са представницима Срба, али и са епископом Српске православне цркве. Он ми је дао неколико примера дискриминације које укључују јавне услуге, употребу језика, притисак, који нису у складу са демократским стандардима које би требало да видимо овде. Зато позивам владу да заиста покаже више воље и промени приступ према сопственим грађанима", поручила је Фон Крамонова.
Уз подсећање да је документ који предвиђа формирање Заједнице српских општина потписан пре 11 година, Фон Крамонова напомиње – исто толико Приштина не испуњава обавезу коју је преузела.
Саветник министра одбране Предраг Рајић каже да једини начин да се Курти приволи познању права и да крене у правцу формирања ЗСО – јесте неки озбиљан притисак с којим би се он суочио са Запада, и из Брисела, и из Вашингтона.
"Али ја још увек, сем неких козметичких санкција или изјава званичника, не видим да се Курти суочио са било каквим последицама свог деловања", додаје Рајић.
Косовско питање и избори за Европски парламент Евентуалну примену договореног аналитичари стављају и у контекст европских избора средином године.
"Не треба имати илузија да ће косовско питање бити битно у кампањи за Европски парламент, али ће бити битно у контексту службеника који су се бавили овим питањем и онога што су њихови резултати у крајњој линији због неког евентуалног даљег напредовања у европској хијерархији", каже Димитрије Милић из организације "Нови трећи пут".
У међувремену, Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да је кућа Миодрага Костића опљачкана за викенд, што је узнемирило и њега и комшије.
Опљачкане су и куће два повратника у општину Исток, јуче црква у селу Зупче.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.