Edukativne radionice za mlade o štetnosti alkohola i duvanskih proizvoda u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2022, 13:33

Edukativne radionice za mlade o štetnosti alkohola i duvanskih proizvoda u Subotici

Novembar je mesec koji je svake godine posvećen prevenciji bolesti zavisnosti. U skladu sa tim je Centar za promociju zdravlja iz Subotice proteklih mesec dana obilazio osnovne i srednje škole u tom gradu, i kroz razne edukativne radionice i razgovore sa mladima ukazivao na štetnost, pre svega alkohola i duvanskih proizvoda.

Istraživanja koja su sprovedena u proteklom periodu pokazuju da se među mladima menja obrazac korišćenja određenih psihoaktivnih supstanci. Smanjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se recimo upotreba cigareta, ali nije smanjena zavisnost od nikotina.

Razlog je pre svega snažan marketing duvanske industrije, koja plasira nove proizvode i koji su mladima veoma lako dostupni.

„To su pre svega „nargile”, popularni „nargila barovi”, koji se često nalaze u blizini škola. Tu su naravno i elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, aromatizovani proizvodi, koji jako privlače mlade i za koje mnogi od njih ne veruju da uopšte sadrže nikotin. Samo njih 18 procenata smatra da te cigarete sadrže nikotin, a preko trećine da to uopšte nije štetno, da mogu bezbedno da ih koriste”, objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načenica Centra za promociju zdravlja u Subotici.

Srednjoškolci sa kojima smo razgovarali kažu da veoma veliki broj mladih koristi duvanske proizvode i alkohol.

„Cigare su navodno štetne po mnogima. i plaše se da ih koriste jer udišu dim. Misle da je bolja varijanta da konzumiraju, naprimer, „snus”, bukvalno kesice nikotina ili da konzumiraju „puff”, koja je bukvalno elektronska cigareta, napravljena u Kini. One sadrže slične količine nikotina, nekada više nekada manje, daju sličan efekat, pa zato misle da je zdravije, a ustvari je štetnije”, kaže Vukan Marotić.

„Jedan od dvoje konzumira alkohol, ali uglavnom kada dođe vikend, petkom, subotom, nedeljom ili kada su im roditelji van grada, pa su slobodniji. Ja bih rekao, međutim, da nije samo do odgoja, više je zbog društva, zbog socijalnog pritiska, zato što drugari kažu neke stvari poput „uzmi cigaru, uzmi pivo, nećeš mi više biti drug”, i slično”, dodaje Aleksandar Veličić.

Što se tiče alkohola, istraživanja pokazuju da je preko 45 odsto mladih već probalo alkohol, a neki od njih ga konzumiraju skoro da dnevnom nivou.

„U poslednjih 30 dana je 51 procenat ispitanih učenika koristilo alkohol, naravno na prvom mestu srednjoškolci a ne osnovci. Ono što nas svakako brine, jeste da je deset procenata onih koji su koristili alkohol u zadnjih 30 dana, to radilo više od 20 dana. To uopšte nije mali broj”, upozorava dr Nada Kosić Bibić.

Kontrola roditelja je ključna, ističe sagovornica RTV-a, ali i škole imaju važnu ulogu. Pored toga je neophodno pojačati i zakonsku regulativu, kako alkohol i duvanski proizvodi ne bi mladima bili tako lako dostupni.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.