Građani duguju milijardu švajcarskih franaka

Izvor: Cafe.ba, 17.Jan.2015, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani duguju milijardu švajcarskih franaka

BEOGRAD - Ukupan iznos dugovanja građana Srbije u švajcarskim francima za stambene kredite iznosi nešto više od milijardu franaka, podaci su Narodne banke Srbije /NBS/.

Prema ovim podacima, svaki treći odobreni stambeni kredit je u švajcarskim francima, odnosno 28,8 odsto, a jačanje franka znači da je rata kredita u toj valuti za nekoliko dana porasla za 15 odsto.

Ukupne pozajmice u >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << ovoj valuti, koje uključuju sve kredite građanima i privredi, iznose oko 1,1 milijardu franaka, prenijeli su beogradski mediji.

Iz NBS navode da sagledavaju negativne efekte jačanja franka po korisnike kredita, ali i posljedice po stabilnost finansijskog sistema u Srbiji, te najavljuju da će o tome u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima banaka.

Komentarišući "gotova rješenja" koja nude predstavnici udruženja građana i drugi zainteresovani da se korisnicima kredita u francima olakša situacija, NBS ističe da treba imati u vidu da bi to značilo prenošenje rizika, kao i troškova na banke, NBS i državu Srbiju.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borani za komunalne usluge duguju 400 miliona dinara

Izvor: Capital.ba, 17.Jan.2015

BOR, Ukupna dugovanja žitelja Bora za stambene i usluge grijanja, iznošenja smeća i vode od januara prošle godine iznose više od 400 miliona dinara. Više od 3.000 Borana za 2014. godinu Javnom preduzeću za stambene usluge Bor, koje se bavi naplatom usluga grijanja, iznošenja smeća i vode, duguje...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.