Novo približavanje naprednjaka i narodnjaka

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo približavanje naprednjaka i narodnjaka

Kako se saznaje lideri SNS-a i DSS-a se dogovaraju direktno, a sastanke drže u četiri oka

Novi period dinamičnijih odnosa između Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije, koje su se razišle sredinom januara zbog različitih pogleda na promenu Ustava, čini se da je upravo počeo.

Najpre je lider SNS-a Tomislav Nikolić nedavno potpisao peticiju protiv političkog progona lidera DSS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vojislava Koštunice, a onda je krajem prošle nedelje u jednom intervjuu rekao da su se njih dvojica čuli, ali da će još razgovarati. Potom je i koalicioni partner naprednjaka lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio da će ove nedelje pokušati da se dogovore sa Koštunicom o zajedničkoj borbi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Da li će to značiti i poziv Koštunici da učestvuje na mitingu SNS-a 16. aprila u Beogradu nismo mogli zvanično da čujemo ni od jedne strane, ali nezvanično u taboru naprednjaka kažu da trenutno pripremaju miting ne računajući na prisustvo DSS-a.

U ovim partijama juče nisu želeli da daju zvanične izjave o ovoj temi, ali nekoliko pozvanih viših funkcionera i naprednjaka i narodnjaka naveli su da ili ne znaju šta se dešava ili da misle da nema ništa novo u odnosima dve opozicione grupacije. Ipak, bolje obavešteni kažu da se o svim kontaktima Nikolić i Koštunica dogovaraju direktno i sastanci su u četiri oka.

Podsećanja radi, dva prethodna „pomiriteljska” sastanka Nikolića i Koštunice prošla su bez rezultata. Pre razgovora 14. januara lideri DSS-a i SNS-a prethodno su se zvanično susreli 20. septembra prošle godine, kada su pokušali da približe svoje stavove o odnosu prema Evropskoj uniji. I nisu uspeli.

„U politici je apsolutno sve moguće. Odnosi prolaze kroz različite faze ali na kraju su bitni samo interesi stranke i oni na kraju odlučuju – a na kraju svih krajeva je to ipak učešće u vlasti”, kaže dr Ognjen Pribićević, viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka, komentarišući aktuelna zbivanja između SNS-a i DSS-a. I Pribićević u napred navedenim izjavama i potezima vidi određene signale SNS-a upućene DSS-u, ali ključnim signalom koji je poslat smatra Nikolićev potpis na peticiji za odbranu Koštunice.

A o tome šta će biti na kraju između njih, dodaje on, prerano je govoriti, ali se ne može isključiti mogućnost njihove saradnje posle izbora.

„SNS traži koalicione partnere, jer, za razliku od DS-a koji može da bira, nema veliki koalicioni kapacitet. Ključno je što SNS ne može sa radikalima i mislim da su to nepremostive razlike, jer Šešelj teško može da pređe preko toga da su mu podelili stranku. A SNS i DSS razdvaja stav prema EU, ali ta njihova razlika, iako je reč o krupnom pitanju, u krajnjoj instanci ne mora biti nepremostiva”, ističe Pribićević i ukazuje da je sve to deo ambijenta u godini koja je poslednja pred izbore i zato sa raznih strana možemo očekivati još mnogo „i signala i kombinacija”.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković zapaža signale koje naprednjaci šalju Koštunici i u tome vidi tri motiva SNS-a. Kako objašnjava, naprednjaci ne bi hteli da paralelno sa političkom bitkom sa DS-om i ostalima iz te grupacije, imaju i neku vrstu „političkog rata” sa DSS-om, procenjujući da bi od toga imali više štete nego koristi.

„Drugi motiv za slanje ovakvih signala jeste to što se na taj način šalje pozitivna poruka biračkom telu – pokazuju spremnost da se dogovaraju, da su otvoreni za saradnju, odnosno da nisu skloni konfrontaciji oko svega i svačega. A treće, kroz ovu priču o mogućoj saradnji sa narodnjacima malo otupljuju oštricu drugoj priči koja se često lansira – da je manje-više gotova velika koalicija DS–SNS”, navodi Stanković i dodaje da naprednjaci time pokušavaju psihološki, politički i medijski da se predstave što je bolje moguće.

Da li bi, međutim, mogao da se nađe i četvrti motiv u činjenici da bi DSS mogao da zatreba SNS-u za formiranje vladajuće većine posle izbora? To je, ipak, prema Stankovićevim rečima, razlog sa odloženim dejstvom i on sada nije primaran. Jer, kako ističe, o tome će moći da se razgovara kad bude poznat izgled političke mape posle izbora. Ali, ovakvim „omekšavanjem” u odnosima i izbegavanjem oštrih međusobnih polemika u periodu do izbora kasnije bi mogli lakše da razgovaraju o eventualnoj koaliciji.

Naravno, dodaje Stanković, sve rezerve u političkom smislu koje su postojale između naprednjaka i narodnjaka i dalje figuriraju kao relevantne, odnosno nismo primetili nijedan potez ni sa jedne strane koji bi ukazivao da je došlo do redefinisanja politike jednih ili drugih.

Stanković zaključuje da osim načelne saglasnosti u vezi sa kritikama na račun aktuelne vlade i potrebom za održavanjem izbora što ranije, DSS i SNS teško da mogu dalje da sarađuju.

B. Baković

objavljeno: 05.04.2011.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filipovski: Susret Nikolića i Koštunice do kraja nedelje

Izvor: Blic, 05.Apr.2011, 14:40

Susret Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, lidera Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke, biće održan do kraja nedelje, najavila je danas Dubravka Filipovski, potpredsednica Nove Srbije. ..Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je dobro što SNS i DSS razgovaraju...

Nastavak na Blic...

Razgovarali Nikolić i Koštunica

Izvor: Blic, 05.Apr.2011

Predsednici Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, razgovarali su danas o saradnji opozicionih stranaka i ocenili da njihove stranke treba da sarađuju i redovno komuniciraju...U zajedničkom saopštenju SNS i DSS ističe se da su Nikolić i Koštunica...

Nastavak na Blic...

DSS i SNS otklonili nesporazume

Izvor: B92, 05.Apr.2011

Beograd -- SNS i DSS treba da sarađuju i redovno komuniciraju, ocenjeno na sastanku Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića...Lideri Srpske napredne stranke i DSS, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica, raščistili su sve nesporazume i dogovorili saradnju svojih stranaka...Nikolić kaže za B92...

Nastavak na B92...

Sastanak Nikolića i Koštunice

Izvor: RTS, 05.Apr.2011

Vanredni izbori zajednički cilj SNS-a i DSS-a, zaključeno na sastanku dveju stranaka. Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica ocenili da je potrebna redovna komunikacija, jer dve stranke nisu više politički neprijatelji...Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije imaju zajednički cilj,...

Nastavak na RTS...

Nikolić: Raspisivanje izbora zajednički cilj s DSS

Izvor: SrbijaNet.rs, 05.Apr.2011

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je danas, posle razgovora s liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, da naprednjaci i DSS imaju zajednički cilj a to je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i smena aktuelne vlasti. Nikolić je novinarima...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Novo zbližavanje Nikolića i Koštunice

Izvor: Danas, 05.Apr.2011

Predsednici SNS i DSS Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica razgovarali su juče o saradnji i ocenili da dve stranke „treba da imaju redovnu komunikaciju i razmatraju sve teme, uključujući i one o kojima imaju različita mišljenja“.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.