Južnjaci uglavnom apolitični, ali bi glasali za Vučiča i SNS

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnjaci uglavnom apolitični, ali bi glasali za Vučiča i SNS

Anketa Biroa za društvena istraživanja BIRODI, koja je nagnala i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da napiše autorski tekst za Politiku, pokazala je da se južnjaci predstavljaju kao apolitični, ali da bi glasali za Vučića i SNS, kao i da smatraju da bi Srbija trebalo da bude član EU.

Istraživači su anketu sprovodili u dva navrata u periodu od 22. do 25. aprila 2019. i od 2. do 5. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << maja iste godine.

Istraživanje je sprovedeno telefonskom anketom na reprezentativnom uzorku od 1.006 ispitanika građana Republike Srbije bez teritorije Kosova i Metohije. Ciljnu populaciju predstavljaju građani Srbije stari 18 i više godina. Uzorački okvir se zasniva na podacima iz telefonskog imenika (elektronskog) i zvaničnim podacima popisa iz 2011. godine- kažu u BIRODI-ju.

Pored toga što je podatak da bi od svih visokoobrazovanih ispitanika samo 7,7% glasalo za SNS probudio strasti vladajuće većine, BIRODI je odradio i lokalizovano istraživanje i sistematizovao podatke koji se tiču jugoistočne Srbije.

Istraživanje pokazuje da ispitanici iz ovog regiona, čak 40,4% njih, sebe vide kao apolitične.

Novoformirani građanski front blizu cenzusa; Inforgrafik

Ipak, najveću političku podršku imaju Aleksandar Vučić i SNS. Za njih bi, kada bi ove nedelje bili održali parlamentarni izbori glasalo 58,8% stanovnika ovog regiona.

Cenzus bi još prešao Savez za Srbiju sa 8%, dok bi blizu ulaska u parlament bio i novoformirani Građanski front koji je na 4,7%.

Ono što ne raduje je veliki broj apstinenata, čak 12,9%, dok je 5,3% neodlučnih građana.

Glavni kriterijum za izbor neke političke opcije je poštovanje zakona i ispunjenje obećanja, a pri tom stavu je bilo 52% ispitanika. Drugi kriterijum za glasanje je “harizma lidera” i za to se izjasnilo 17,7% ispitanika.

Na pitanja o medijama u Srbiji, stanovnici jugoistoka, pokazuje anketa, smatraju da mediji delimično daju objektivnu sliku onoga što se dešava u Srbiji. To smatra njih 37,9%, dok je njih 18,4% mišljenja da je medijska slika potpuno objektivna.

Slična je situacija i sa statistikom koja pokazuje utisak o objektivnosti medija kada izveštavaju o dešavanjuma u svetu.

Najviše poverenja u Dnevnik RTS-a; infografik

Što se tiče centralnih informativnih emisija ili dnevnika televizija sa nacionalnom frekvencijom, južnjaci su podršku pružili Dnevniku RTS. 54,7% stanovništva najviše gleda nacionanu televiziju u 19:30.

Na drugom mestu je Pink sa 10,4%, na trećem Prva sa 8,5%. Slede N1 sa 6,9%, pa O2 sa 5,1%.

13% ispitanika izjasnilo se da ne gleda navedene dnevnike.

54,9% ispitanika misli da Srbija treba da bude članica Evropske unije, ali je svega 1,1% ispitanih reklo da je za ulazak i u EU i u NATO.

Za ulazak u Evroazijsku uniju koju predvodi Rusija je 19,2% ispitanih, a 24,8% ispitanih je mišljenja da Srbija ne treba da bude član nijednog saveza.

Južnjaci za ulazak u EU; Infografik

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.