Ješić: DS je porazilo društvo s Dorćola, koje je sad otišlo u SNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić: DS je porazilo društvo s Dorćola, koje je sad otišlo u SNS

Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je rano za donošenje odluke o formiranju predizbornih koalicija za Skupštinu Srbije je parlamentarni izbori još nisu raspisani. On je ocenio da je najveći poraz DS-a "to što je stranka dozvolila da je privatizuje društvo s Dorćola, koje je sad otišlo u SNS" u "Zanimljivo je da je glavna tema s kim će DS na izbore, a ne šta ova Vlada radi. I to u trenutku kad izbori nisu ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raspisani, i kad ne znamo da li će se uopšte raspisati", rekao je Ješić u emisiji "Pravi ugao" RTV-a.

On je kazao da će se DS o koalicijama izjasniti ako se izbori raspišu a da će u međuvremenu nastaviti razgovore sa svojim dosadašnjim partnerima, među kojima je naveo brojne sindikate, pokrete, manjinske partije i Novu stranku. Za desetak dana, kako je dodao, nastaviće se razgovori i sa LDP-om i SDS-om. Teme tih razgovora, prema njegovim rečima, prvenstveno se odnose na izborne uslove i principe. Ješić je rekao i da istraživanja rejtinga nisu ključni za formiranje koalicija, već da su to zajedničke vrednosti.

"Koalicije u opozicionom bloku jesu važno pitanje, ali dok se izbori ne raspišu u fokusu je ono što radi Vlada i partije vlasti. DS je pozvala druge stranke na razgovore ne da bismo pričali o izbornim listama, već o oko pitanja izbornih uslova zato što smo imali nasilje na lokalnim izborima, prebijanje naših kandidata, zastrašivanja... I ovo je pokušaj da se zajedno izborimo za pristup medijima i za to da se demokratski procesi vrate u pristojnost i da nemamo nasilje na izborima", istakao je on.

Ješić je kazao da sa Srpsko naprednom strankom nije moguće pričati o fer izbornoj utakmici "jer su oni devastirali naše društvo".

"SNS na svaku kritiku opozicije odgovara saopštenjima da smo mi lopovi i kriminalci. To je devastacija demokratskih procesa u društvu. To nikad nije bilo do sad u toj meri. Čak je i Slobodan Milošević ponekad razgovarao sa opozicijom oko nekih važnih tema", naveo je on.

Doda je da, s druge strane, DS nije opozicija kakva je bila SNS, jer demokrate "nisu ti koji će uvoditi nasilje u politiku, paliti ambasade...".

On je kazao da je DS izložena pravom političkom obračunu, te da se rezultat hapšenja prek stotinu funkcionera te stranke sveo na četiri presude koje su oslobađajuće.

"Nama je trenutno glavna tema kako da se ne pokradu izbori, jer je bilo i krađa i neviđenog nasilja na poslednjim izborima u Vrbasu, Srbobranu, Zrenjaninu, Odžacima, pa nedavno u prekrajanju vlasti u Beloj Crkvi... Na izborima u Medveđi glasači su dovoženi autobusima s Kosova...", kazao je on.

O izbornim koalicijama DS-a, dodao je, odluku će doneti Glavni odbor stranke, i da li će tu biti Boris Tadić i Čedomir Jovanović. Naveo je i da smatra da u tom pogledu treba da se razgovara i sa Borislavom Stefanovićem koji je nedavno izašao iz DS-a. Ješić je ipak poručio da lično smatra da DS terba da izađe samostalno na izbore.

"Što se mene tiče, DS treba da ide sama na izbore, naravno sa svojim manjim partnerima - sindikatima i pokretima koji su sa nama bili i ove četiri godine. Ali, to je moj stav", objasnio je on.

Komentarišući učinke vlasti SNS-a, Ješić je rekao da su oni katastrofalni i da, "iako ponavljaju kao papagaji da su spasili Srbiju duga, činjenice govore da he 2012. godine javni dug bio 15 milijardi, dok je danas 25 milijardi".

"Uz to, nema kapitalnih projekata, a ovo što se sad radi je započela vlada Demokratske stranke. Mi tokom poslednje četiri godine imamo deficit između pet i sedam posto svake godine. A te priče o smanjenju deficita tako što se ne isplate subvencije poljoprivredi – to je nepoštovanje zakona", istaka je.

On je aktuelnu vlast optužio i za "ozbiljnu korupciju" i proizvodnju afera, među kojima je naveo tender za Prokop, prodaju poljoprivrednog zemljišta tajkunima...

Upitan za ustupanje zemlje tajkunima za vreme vlasti DS-a, Ješić je kazao da da "takve neistine plasiraju oni koji su skinuli bedž Rusije i stavili bedž EU", ukazujući da je privatizacija agrara u najvećoj meri sprovođenja između 2003. i 2007. godine, odnosno u mandatu vlade Vojislava Koštunice koju je podržavala SPS.

Ješić je rekao da se to ne može pripisati u odgovornost DS-u, ali, kako je naveo, u greške vlasti DS-a spada ipak ugovor sa Ruskom federacijom o privatizaciji NIS-a.

Navodeći da je i taj potez, kao i druge loše poteze vlade demokrata javno kritikovao tad kad su činjeni, kao i da smatra da je ta vlada rešila ključno pitanje saradnje sa Haškim tribunalom "dok je Vučić lepio plakate Ratka Mladića preko naziva ulice Zorana Đinđića".

Dodao je i da DS u ovoj kampanji ima nove ljude, dok su oni koji su naneli najveću štetu toj stranci i privatizovali je sad prešli u SNS i rade isto to.

"To je bio najveći poraz DS-a, jer je dopušteno da je preuzme i privatizuje društvo sa Dorćola, ali oni su sad prešli kod Vučića", rekao je Ješić.

Komentarišući istraživanja javnog mnjenja koja ukazuju na apsolutnu nadmoć SNS-a, on je ocenio da te ankete pokazuju da na malu izlaznost četvrtina birača podržava SNS, te da DS apeluje na građane da ne apstiniraju i izađu na izbore.

"Apelujemo na ljude da razmisle o tome kako žive, iz bilo kog sloja društva. Niko se ne oseća dobro u ovoj zemlji posle četiri godine 'uspešnih reformi', sem njegovog brata i novostvorene elite", rekao je Ješić.

On je kazao da je DS usvojila izborni program koji uključuje i "plan konkretnih mera i potpuno drugačiju ekonomsku politiku od one koju vodi ova vlada".

"Danas ovde nema privredne aktivnosti, niti stranih investicija, kojih je manje nego za vreme Slobodana Miloševića. Mi predlažemo relaksiranje građana koji žele da uđu u mali i srednji biznis. Poljoprivredno zemljište najvažniji je resurs, a zbog novog zakona 60.000 ljudi će bit izbačeni iz svojih kuća jer su uzimali kredite i uzimali zemlju u zakup, a sad će trećina zemlje biti prodata velikim investitorima jer je ovaj zakon Vučić obećao Tenisu", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ješić: Ne znamo da li će izbori uopšte biti raspisani

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2016

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić izjavio je večeras da je rano za donošenje odluke o formiranju predizbornih koalicija za parlamentarne izbore, jer izbori nisu raspisani i ne zna se da li će uopšte biti raspisani..."Zanimljivo je da je glavna tema s kim će Demokratska stranka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.