CeSID: Prema prvim podacima koaliciji oko SNS 50 odsto glasova

Izvor: Politika, 16.Mar.2014, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CeSID: Prema prvim podacima koaliciji oko SNS 50 odsto glasova

SPS-PUPS-JS pripada oko 15 odsto, cenzus prelaze DS, NDS I DSS

Marko Blagojević, izvršni direktor CESID-a, izjavio je večeras da prema preliminarnim rezultatima koje poseduju u ovom trenutku lista oko SNS osvojila je 50 odsto glasova, čime bi dobila 160 mandata u Skupštini.

Koalicija SPS-PUPS-JS uzela je oko 15 odsto glasova i mogla bi da računa na  50 mandata.

U ovom trenutku šanse da pređu cenzus imaju i DS i NDS, kao i DSS, ne računajući liste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << partija nacionalnih manjina.

------------------------------------

CeSID: do 19.00 sati izlaznost birača 50,3 odsto

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji na birališta je do 19 časova izašlo 50,3 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji - 52,3 odsto, zatim u Beogradu - 47,6 odsto i u Vojvodini - 49,2 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 19 časova izašlo 53,6 odsto odsto upisanih birača, 2008. godine 54,2 odsto i 2007. godine 56,7 odsto birača.

Odziv je, kako je rekao, u skladu sa očekivanjima i predviđanjima, koja su ukazivala da bi odziv mogao da bude oko 55 odsto, što će se ispostaviti tačnim, kada se budu uključili podaci i sa Kosova i Metohije.

Odziv između 17 i 19 časova porastao je oko devet odsto, rekao je Blagojević i precizirao da je između 18 i 19 sati glasalo četiri odsto birača.

Blagojević je izrazio uverenje da izlaznost neće biti manja od 53 odsto, ali da neće ni premašiti 55 odsto.

Upitan zašto je manja izlaznost u poređenju sa 2012. Blagojević je odgovorio da, najpre mora da vidi rezultate, posebno koliko je koja stranka dobila, ali je rekao da se to delom može pripisati činjenici da su birači opozicionih partija, pre svega DS bili manje zainteresovani da izađu na birališta.

„Na to će vrlo jasno ukazati izborni rezultati”, poručio je on.

Ovi izbori su, prema njegovim rečima, protekli u skladu sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima, a nepravilnosti po težini nisu bile takve da bi mogao da bude doveden u pitanje integritet izbornog postupka.

Blagojevcih je najavio da će prve preliminarne rezultate saopštiti posle 21 sat, a da će konačna procena biti predstavljena tek sutra, jer se tokom noći očekuju rezultati sa Kosova i Metohije.

Novinska agencija Tanjug i CeSID organizuju večeras Izbornu noć, u kojoj će biti saopšteni prvi nezvanični rezultati izbora za Skupštinu Srbije i Skupštinu grada Beograda.

Pravo glasa na republičkim izborima ima 6.765.998 građana, koji su do 20 sati mogli da glasaju na 8.262 mesta, a izbori su organizovani i na Kosovu i Metohiji.

OEBS: do 18 časova na Kosovu glasalo više od 28 hiljada glasača

Do 18 časovana Kosovu je glasalo 28.416 glasača i nisu zabeleženi nikakvi incidenti, izjavio je Portparol OEBS-a Nikola Gaon.

Gaon je u izjavi Tanjugu rekao da je od ovog broja 11.552 birača glasalo na severu Kosova.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 107.958 birača koji svoju građansku dužnost mogu da ostvare na na ukupno deset birackih centara i petnaest ogranaka.

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće zatvorena u 20 časova a prebrojavanje glasova neće biti organizovano u pokrajini već će glasački material biti transportovan za Rašku i Vranje.

Izbore na Kosovu u 17 opština prati 400 OEBS-ovih predstavnika a kompletan birački materijal uključujući i biračke spiskove obezbedila je Republička izborna komisija.

GIK: do 18 sati u BG izašlo 47,35 odsto birača

Na izborima u Beogradu do 18 sati glasalo je 47,35 odsto birača, rečeno je na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK).

Predsednik GIK-a Zoran Lukić rekao je da nije bilo nesuglasica i problema u radu biračkih odbora, kao i da je ovo poslednji presek izlaznosti za danas.

Lukić je rekao da je u svim beogradskim opštinama otprilike slična izlasnost bez obizra da li su rubne ili centralne, kao i da je ukupan procenat izlaznosti sličan onome sa prethodnih izbora 2012. godine.

On je pozvao građane da izađu na birališta koja su otvorena do 20 sati i napomenuo da za to nije nužan poziv za glasanje, već samo važeći identifikacioni dokument.

Naredna sednica GIK-a biće održana oko 23 sata, kada će GIK izaći sa preliminarnim rezultatima izbora i kada će imati dovoljan broj obrađenih glasova sa od 20 do 25 obrađenih biračkih mesta.

----------------------------------------------

Nikolić: Nadam se brzom formiranju vlade

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da su ovi izbori velika šansa za Srbiju i izrazio uverenje da će nova vlada biti brzo formirana i posvećena omogućavanju boljeg života građanima Srbije. „Ovo je velika šansa za Srbiju. Ne znam da li će se u budućnosti ukazati tako dobra šansa ako ovu ispustimo”, kazao je Nikolić posle glasanja. Srbija je, prema njegovim rečima, uvek umela demokratski i na pravi način da izabere, a stvari su, kako je ocenio, potpuno jasne.

Nikolić smatra da će biti sastavljena vlada koja će nastaviti evropskim putem stabilnije, sigurnije i brže nego do sada, pokušati da u potpunosti reši problem Kosova i Metohije i uspostavi još čvršću i bolju saradnju s našim prijateljima, prvenstveno, kako je istakao, s Kinom i Ruskom Federacijom, ali i sa svim drugim državama u svetu s kojima smo u protekle dve godine uspeli da uspostavimo potpune odnose. „Ubeđen sam da ćemo vrlo brzo sastaviti novu vladu, da će biti posvećena omogućavanju boljeg života za sve građane Srbije, kako za one koji su glasali za tako izabranu većinu, tako i za one koji danas nisu izašli. Oni koji budu imali većinu glasova preuzimaju odgovornost i za ljude koji nisu bili za njih”, poručio je predsednik države.

----------------------------------------------

Vučić: SNS će poštovati volju naroda

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić istakao je, posle glasanja na Novom Beogradu, da očekuje neizvesnu borbu. Vučić je kazao će posle izbora reforme, borba za radna mesta i protiv korupcije biti osnovne stvari kojima će se nova vlada baviti. „Želim pre svega da Srbija nastavi žestoku borbu protiv korupcije, da se bavi napretkom privrede, povećanjem broja radnih mesta, a za to su potrebne teške i bolne, strukturne reforme, donošenje teških zakona do letnje pauze”, objasnio je on, ukazujući da je potrebno doneti zakon o radu, stečaju, privatizaciji, državnim službenicima, planiranju i izgradnji. Vučić je izrazio uverenje da će nova vlada imati snage za to. On je najavio da će SNS u potpunosti poštovati i prihvatiti volju naroda kakva god ona bude.

Vučić je, upitan kakav rezultat očekuje na izborima, rekao da se ne zadovoljava „malim”. „Nisam došao da tražim alibi i da na dan izbora govorim da bih bio zadovoljan ako bismo dobili glas više, a to bi bilo 25 odsto. Ne znam kakav će rezultat biti, ali mi ćemo biti zadovoljni mnogo većim rezultatom. Očekujem mnogo bolji rezultat pojedinačno od svih ostalih”, objasnio je on. Takođe je ocenio da je predizborna kampanja SNS-a bila pristojna i realna, da je govorila o onome što stranka planira da učini posle izbora, i da nije obmanjivala građane.

----------------------------------------------

Selaković: Izborni proces pokazuje i napredak društva

Potpredsednik Srpske napredne stranke i dosadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković izjavio je da je ove izbore obeležio najmanji broj incidenata u izbornom procesu što je, kako je ocenio, očigledan napredak za čitavo društvo.

„To je i napredak za parlamentarni višestranački sistem u Srbiji koji postoji nešto duže od dve decenije i nešto čime možemo da se pohvalimo. Mislim da je zasluga svih nas koji se bavimo politikom, najodgovornije shvatamo svoj posao i brinemo o građanima i budućnosti Srbije”, rekao je Selaković Tanjugu.

On nije želeo da prejudicira procenu izbornih rezultata, do zvaničnih podataka.

„Sva istraživanja govore da je izlaznost bila pristojna, ali da se još malo strpimo da vidimo šta su građani rekli”, napomenuo je potpredsednik SNS u izbornom štabu Cesida u sedištu Tanjuga.

----------------------------------------------

Dačić: Nema vremena za opuštanje

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će se nastaviti sa onim što je ova vlada započela, a to je povratak Srbije na međunarodnu političku scenu s jasnim i boljim pozicijama, da se nastavi put ka EU, ali na način da pregovori budu u skladu s našim državnim i nacionalnim interesima. Dačić je podsetio da će Hrvatska u narednih pet godina dobiti devet milijardi evra za strukturne promene i infrastrukturne radove i konstatovao da je valjda i nama interes da tako nešto radimo. „Bio bih tužan kada bi moja i vaša deca za deset godina govorila da je i Albanija zapad”, kazao je on. Dačić je ocenio da su mnogi u kampanji pokušavali da pričaju bajke ili da pričaju loše o drugima, citirajući reči Ive Andrića „da su žalosni oni koji moraju druge da ponize da bi sebe uzdigli”. „Nažalost, neki bi voleli da smo svi u blatu i da se takmičimo samo u disciplini rvanja u blatu. Nadam se da će takvi ljudi otići u političku istoriju”, naglasio je lider SPS-a.

Dosadašnja vlada, prema njegovim rečima, nastaviće da radi svoj posao do izbora nove, a već od 21. marta nastavlja pregovore u Briselu. „Nema vremena za opuštanje. Sve što smo započeli ne trpi odlaganje, inače će biti zastoja”, poručio je Dačić.

----------------------------------------------

Đilas: Rezultati umesto lažnih obećanja

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas poručio je juče da veruje da će se građani Srbije na ovim izborima, umesto lažnih obećanja i besmislenih ugovora i priča, opredeliti za one koji imaju rezultate u svom radu i koji umesto da obećavaju nude konkretna rešenja. Na pitanje novinara šta bi za njega predstavljao dobar rezultat na izborima, Đilas je rekao da samo razmišlja o podršci građana Srbije, a da ne razmišlja o samoj stranci.

„Srbija se nalazi u situaciji da joj se već dve godine obećavaju razne stvari poput projekata koji neće biti realizovani – bajke o investicijama. Pročitao sam da kompanija koja treba da gradi Beograd na vodi ima, nećete pogoditi koliko – nula zaposlenih, a nedavno je osnovana. Za godinu dana ako se ovako nastavi ova država će bankrotirati i to će biti ogroman problem za sve koji ovde žive”, rekao je Đilas. On je dodao da iskreno veruje da će građani Srbije iskoristiti pravo da svojim glasom odluče o tome na koji će se način Srbija dalje razvijati.

----------------------------------------------

Tadić: Odluka o političkom preokretu

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić očekuje da su građani veoma kritični u pogledu srpske privrede i budućnosti zemlje i da će doneti odluku o političkom preokretu. „Ako se ne desi preokret, imaćemo ekonomsko zaostajanje koje će ostaviti posledice u čitavoj decenij pred nama”, rekao je Tadić, bivši predsednik Srbije i nosilac liste koalicije oko te stranke, pozivajući građane da izađu na izbore.

On je novinarima posle glasanja na Starom gradu rekao da o ekonomskom zaostajanju svedoče svi parametri, ali da je uprkos tome tema čitave kampanje bilo pitanje ko će s kim u koaliciju.

„Ja sam čitavu kampanju proveo u tome da objašnjavam da nemam dogovor ni s kim”, rekao je on i naveo da Nova demokratska stranka nije unizila nivo političke kampanje, kako kaže, besmislenim debatama.

Ekonomski parametri su, kako je naveo, sve gori, a utisak u javnosti je kao da investicije „samo cvetaju”. „Građani su uvereni da su investicije u broju koji nikada nije bio, što je u stvari obmana građana”, istakao je lider NDS-a i naveo da ćemo zbog toga platiti cenu.

----------------------------------------------

Jovanović: Srbija ima pravo na drugačiju politiku

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović poručio je da je Srbiji potrebna politika koja će biti posvećena transformaciji društva u svakom segmentu, posebno u ekonomiji i koja će napustiti populizam i demagogiju.

Jovanović je posle glasanja na Novom Beogradu rekao da period koji je pred Srbijom doživljava kao posao u kom ima mesta za svakog i koji mora uraditi čitava zemlja. „Ali to je posao koji mora da se uradi na drugačiji način, tu pre svega mislim na politiku koja više ne sme pokazivati slabosti kojih je bila prepuna u prošlosti, ali to je politika koja treba da transformiše društvo, napusti populizam i demagogiju i uradi ono što se mora uraditi u svakom segmentu života”, poručio je Jovanović. On smatra da Srbija ima pravo na drugačiju politiku posle 26 godina velikih grešaka. „Znam da ljudi nisu glasali za život koji žive i nadam se da će to danas i potvrditi”, naglasio je Jovanović.

----------------------------------------------

Koštunica: Evrointegracije ili neutralnost

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija samo uz političku i ekonomsku neutralnost može da sačuva svoju stabilnost, da se razvija i da sama odlučuje o svojim unutrašnjim pitanjima. „Građani Srbije biraju između dva puta, između puta po mnogo čemu pogubnog i štetnog – evrointegracija i mogućnosti da se Srbija okrene svojim interesima i razvoju, ali i pre svega da povede računa o zaštiti i očuvanju svojih državnih i nacionalnih interesa”, rekao je Koštunica novinarima posle glasanja. „Srbija ne treba da bude član EU, niti član bilo kojeg drugog saveza država, ali treba sa svima i sa EU da sarađuje u skladu sa svojim interesima”, istakao je Koštunica.

----------------------------------------------

Radulović: Nastavljamo borbu i posle izbora

Nosilac liste „Dosta je bilo” Saša Radulović poručio je da pravi rad u Srbiji počinje od danas i da će lista koju predvodi i posle izbora nastaviti svoju borbu da ostvari sve ono o čemu su govorili tokom predizborne kampanje.

„Znam da ćemo mi nastaviti našu borbu posle izbora i da ćemo nastaviti da radimo sve ono o čemu smo govorili za vreme kampanje, a pravi rad počinje od 17. marta”, rekao je Radulović.

On je naglasio da su izbori praznik demokratije, zbog čega je pozvao sve građane da izađu na birališta i daju svoj glas, bez obzira na to za koga glasaju. „Danas je dan kad građani daju sud o tome šta su političari radili i šta predlažu da se uradi u narednom periodu, tako da treba svi da slavimo današnji dan”, zaključio je juče Radulović.

----------------------------------------------

Dinkić: Nemam nameru da se penzionišem

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da su ovi izbori važni pre svega zbog ekonomske politike zemlje u budućnosti i da buduća vlada treba da se okrene investicijama i zapošljavanju. „Nova vlada mora da napusti politiku stezanja kaiša, da se okrene investicijama i zapošljavanju. Ova politika, koja je vođena poslednjih pet godina, pokazala je da nema rezultate. Budžetski deficit je sve veći, plate i penzije sve manje”, objasnio je on posle glasanja u školi „Kralj Aleksandar Prvi”.

Dinkić je izrazio nadu da će URS biti brana daljoj politici štednje i stezanja kaiša i da će se vlada okrenuti ka mnogo agresivnijim investicijama, bržem privrednom razvoju i rastu zaposlenosti jer bez zapošljavanja nema šanse da plate i penzije budu veće. Upitan da li su ovi izbori njegov kraj ili početak Dinkić je istakao da ima svega 49 godine i da „nema nameru da se penzioniše”.

----------------------------------------------

Pastor: Hitno prekinuti kampanju

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da posle izbora treba prekinuti kampanju i prizvati se pameti. On je u izjavi novinarima posle glasanja rekao da treba da se stane s kampanjom i kako je rekao, sa „rokenrol” ili „turbo folk” politikom. „Treba da se sedne, treba da se svi prizovemo pameti i treba da počnemo da razmišljamo o tome šta ćemo prekosutra. Jer ako to ne budemo uradili, mislim da će biti veoma, veoma problematično za sve nas”, zaključio je Pastor.

On je rekao i da je realno da SVM ponovo ima pet mandata u Skupštini Srbije, a da se može očekivati i veći broj. Pastor očekuje da će za SVM glasati najveći deo pripadnika mađarske nacionalne zajednice, ali računa i na značajan broj glasova i onih koji nisu Mađari.

----------------------------------------------

Obradović: Nadamo se ulasku u parlament

Nosilac izborne liste Pokreta „Dveri” Boško Obradović izrazio je juče uverenje da će taj pokret ući u parlament i da će time domaći ekonomski interes i porodične vrednosti dobiti svog političkog zastupnika. „Glasanje je svojevrsni narodni referendum na kome su građani Srbije bili u prilici da promene političare koje gledamo poslednje 24 godine i daju šansu novoj političkoj generaciji oličenoj u Pokretu Dveri”, rekao je Obradović posle glasanja u Čačku.

----------------------------------------------

Šarović: Bićemo žestoka opozicija

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je juče da će SRS nakon izbora biti žestoka opozicija režimu. Šarović je uveren da pojedinac može da utiče i naveo da danas prave „prvi korak ka oslobođenju Srbije”. On je siguran da će SRS posle izbora biti jedina opozicija režimu kao što je bio u prethodnim skupštinskim sazivima.

Šarović je naveo da SRS građanima nije davao bilo kakva neumerena obećanja i da će njihov posao biti da ostanu to što su i do sada bili, da, kako je rekao, ne izdaju građane Srbije.

Tanjug

objavljeno: 16.03.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

SNS razbio - 160 mandata, debakl demokrata!

Izvor: Press, 16.Mar.2014

Prema preliminarnim podacima koji su do sada obrađeni, SNS je na vanrednim izborima osvojila oko 50 odsto glasova građana, dok koalicija okupljena oko SPS-a ima oko 15 odsto glasova građana, a šansu da pređu cenzus pored Demokratske stranke i Nove demokratske stranke ima još i Demokratska stranka...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.