Unikaha bolja od CSKA, Savanović srušio Žalgiris, preokret Reala u Atini

Izvor: Sportski Žurnal, 25.Jan.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unikaha bolja od CSKA, Savanović srušio Žalgiris, preokret Reala u Atini

Unikaha je „šokirala“ Armejce. Tim iz Malage je slavio na gostovanju u Moskvi i tako prekinuo nestvaran niz od devet pobeda CSKA u Evroligi.
Već u prvoj četvrtini se videlo da će Moskovljani teško izaći na kraj sa Unikahom, koja je uhvatila verovatno poslednji voz za plasman na fajnal–far, obzirom da je u TOP 16 fazi naređala tri uzastopna poraza.
Tu deonicu su gosti dobili sa 27:17, a kada je na startu druge četvrtine Krunoslav Simon pogodio trojku za plus 13, kola CSKA su krenula nizbrdo.
Imala je Unikaha i plus 15, ali je potom Miloš Teodosić počeo da „sipa“.
Srpski plej je u drugoj četvrtini nanizao 13 poena, što je uz odličnog Nenada Krstića, koji je držao CSKA u životu u prvoj četvrtini i raspoloženog Sonija Vimsa bilo dovoljno da se Rusi do poluvremena približe na podnošljiv minus (43:47).
Ipak, i Unikaha je imala svog Teodosića. Markus Vilijams je bio nezaustavljiv u trećoj deonici, postigavši sjajnih 28 poena za 30 minuta.
Imao je podršku u Hrvatu Simonu, pa je nakon kratkotrajnog vođstva domaćih, tim iz Malage opet stekao solidnu zalihu od plus devet koju je održavao do kraja meča, a u pojedinim trenucima je i uvećavao.
Luka Žorić se potrudio da u poslednjih deset minuta Armejci ne priprete, uprkos tome što je proradio i Vladimir Micov.
CSKA je predvodio Krstić sa 23 poena, dok je Teodosić upisao 17, a Micov 13. U pobedničkoj ekipi najbolji je bio Vilijams sa 28, dok je Simon upisao 14.
Efes je u neizvesnoj i izuzetno neefikanoj utakmici savladao Žalgiris i izjednačio se sa CSKA na tabeli (obe ekipe imaju skor 4–1) i tako prvi put u tri susreta ove sezone slavio protiv tima iz Kaunasa.
Litvanska ekipa je znala da joj od ove utakmice umnogome zavisi šansa da ode na završni turnir i njeni košarkaši su dali sve od sebe da pokušaju da iznenade favorita na njegovom parketu.
Osim prve četvrtine koju je Efes dobio lako (15:8) u preostale tri se vodio pravi rat.
Gostima je trebalo skoro pet minuta na početku meča da probace loptu kroz obruč dok je za to vreme tim iz Istanbula napravio seriju 7:0.
Verovatno ni domaći navijači nisu verovali da će ta razlika biti nedostižna za Litvance do kraja duela u kojem je viđeno pregršt promašenih zicera i otvorenih šuteva.
Glavno oružje svih ekipa sa Baltika, šut za tri poena, zakazao je igrače iz Kaunasa (5–21), ali ni domaćin nije bio bolji (6–20).
Zvuči neverovatno de je srpski reprezentativac Duško Savanović čak deset puta šutirao iza linije 6,75! Pogodio je tri puta, najviše u ekipi Efesa, logično obzirom na broj pokušaja.
Procenat i jednih i drugih za dva poena je bio mizeran, nešto malo preko 30 posto. U takvoj igri bolje se snašao domaćin kome je pripao neizvestan finiš, jer se bolje snašao u penal–završnici.
Savanović je u trenucima kada se meč „lomio“ postigao dve trojke i jedno bacanje i sa sedam od ukupno deset poena predvodio istanbulski tim do četvrte pobede.
Gosti su imali napad za produžetak ili eventualnu pobedu, ali je bivši košarkaš Partizana Oliver Lafajet bio neprecizan.
Saša Vujačić je bio najefikasniji u Efesu sa 12, dok je Džošua Šip dodao 11. U Žalgirisu najbolji su bili Tremel Darden i Mindaugas Kuzminskas sa po deset koševa. Žalgiris ima skor 1–4.
Real se digao iz „mrtvih“ u Atini. Kraljevski klub je ceo meč gledao u leđa Panatinaikosu, da bi u četvrtoj četvrtini pokazao zašto je lider grupe sa maksimalnim učinkom (5–0) uz svega tri poraza u prvoj fazi Evrolige.
Činilo se da će PAO uspeti da pred svojim navijačima održi plus osam iz 34. minuta (54:46). Ipak, Zeleni do kraja meča nisu postigli koš, dok je Real serijom od 12:0 srušio Zelene i utišao 20.000 gledalaca u „OAKI“!
Ovo je bila još jedna neefikasna utakmica ove večeri u Evroligi, a najraspoloženiji kod pobednika bili su Felipe Rejes sa 13 i Rafael Hetšajmajer sa 11. U ekipi Panatinaikosa, Majkl Bramos je zabeležio 11, dok su svi ostali bili jednocifreni.
Evroliga – peto kolo
Semafor E grupe:
CSKA – Unikaha 81:94 (17:27, 26:20, 18:23, 20:24)
Efes – Žalgiris 56:52 (15:8, 12:15, 14:13, 15:16)
Panatinaikos – Real 54:58 (20:11, 17:16, 12:17, 5:14)
Četvrtak:
Alba – Bamberg 82:63
Semafor F grupe:
Sijena – Bešiktaš 63:57 (22:13, 15:13, 6:19, 20:12)
Četvrtak:
Fenerbahče Ulker – Himki 85:82
Kaha Laboral – Barselona 79:90
Makabi – Olimpijakos 77:78


Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.