Putin s Vučićem: Pratimo situaciju oko Kosova i Metohije, podržaćemo Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2019, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin s Vučićem: Pratimo situaciju oko Kosova i Metohije, podržaćemo Srbiju

Rusija će pomagati i podržavati Srbiju i neće dozvoliti napade na našu zemlju u bilo kom smislu, osim u političkom, preneo je predsednik Aleksandar Vučić poruku predsednika Rusije Vladimira Putina, posle razgovora sa šefom ruske države o Kosovu i Metohiji.

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom, dodatno, još pet minuta u četiri oka, i da je to bio svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, jer u Berlin, gde ćemo, kaže, biti usamljeni u stavu o Kosovu i Metohiji, ide sa učvršćenom pozicijom.

"Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, posle susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je detaljno obavestio ruskog predsednika o onome što se dešava na i oko Kosova i Metohije, i da je od Putina dobio uveravanja da će pomagati i podržavati Srbiju i da Rusija "neće dozvoliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju".

"Upoznao sam ga sa svim što se dešava, koliko je moguće na racionalan način o tome govoriti. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore. Samo sam slegao ramenima i rekao da ne želi da mu oduzimam vreme, da bi sve što bih rekao izgledalo kao da se žalim i kukam, ti pre što ga je Lavrov izvestio o svemu tome".

Vučić o izborima: Prvo mere u vezi sa Prištinom, pa ćemo videti

Vučić je, upitan da li će uskoro doneti odluku o izborima, kazao je da prvo ostaje da se donesu mere u vezi sa Prištinom.

"Prvo nam ostaje da donesemo mere u vezi sa Prištinom, posle 10. maja, pošto ovo više nikakvog smisla nema, pa ćemo da vidimo. Razgovaraćemo o tome i sa našim zapadnim partnerima i sa našim prijateljima sa istoka, pa da vidimo šta je to što možemo da uradimo", rekao je Vučić.

Vučić kaže da ni sam ne razume šta se traži od Srbije:

"Ja ne znam šta više da očekujem. Ne mogu da razumem ništa, vidim ceo dan neke pretnje, te neće biti dvostrukog suvereniteta, te neće biti autonomije... Šta onda svi vi hoćete - da Srbija vas prizna, da biste rekli 'zaboravićemo to što smo vam otcepili deo teritorije'? Šta stvarno mislite da je moguće", upitao je on.

Kaže da ne razume šta je njihov cilj jer, kako kaže, "nemate posla sa racionalnim ljudima", onda je mnogo teško da razmišljate na politički ozbiljan i odgovoran način.

"Važni je da imamo podršku Rusije, pet minuta samo i nasamo razgovarali, to je meni bilo veoma važno, učvrstili smo dodatno poverenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari za Srbiju", rekao je Vučić.

"I u jednom trenutku je predsednik Putin rekao da će pomagati i podržavati Srbiju, ali da se neće dozvoliti da bilo ko na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom, a ne političkom smislu, vrši napade na našu zemlju i narod. To je za nas važna rečenica, pri čemu mi smatramo da je važno da sačuvamo mir i stabilnost", kaže Vučić.

Dodaje da je u čudu svaki dan sa novim pričama, novim izjavama iz Prištine i ne samo iz Prištine.

"I ne mogu da kažem da imam strah od onoga što će se zbivati u Berlinu, ali da osećam neku veliku radost što ću te ljude iz Prištine da vidim - ne. I neku nadu da je moguć kompromis, takođe ne. Nadam se da neće biti dodatnog dolivanja na vatru. To bi bilo najbolje", kaže Vučić.

On podseća da će u Berlinu biti svi koji su priznali nezavisnost Kosovo - Francuska i Nemačka, ali i svi iz regiona, ne računajući BiH, ali među njima i Zvizdić, koji bi priznao Kosovo, po rečima Bakira Izetbegovića, ali ne može zbog RS.

"Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju, a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka, ni jednostavna. Ali, posle susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rešavanju problema Kosova", istakao je Vučić.

Kako je tekao razgovor?

Reč je prvi uzeo Putin, istakavši odmah na početku da je veoma zadovoljan što se ponovo sastaje sa Vučićem, objavljeno je na sajtu Kremlja.

"S toplinom se sećamo gostoprimstva koje je ukazano meni i našoj delegaciji tokom posete Beogradu 17. januara. Tada održani razgovori doprineli su širenju uzajamne saradnje i aktiviranju bilateralnih veza. To se odražava i na obim robne razmene, koji se prošle godine, skromno, ali ipak povećao za dva odsto", rekao je Putin, u delu sastanka koji je bio otvoren za medije.

Putin je rekao i da između dve zemlje postoje stalni politički kontakti između Ministarstava inostranih poslova, a odnosi se razvijaju i u osetljivoj oblasti kao što vojno-tehnička saradnja.

"Radujem se zbog mogućnosti da se sastanem sa vama na marginama današnjeg događaja i da porazgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu", rekao je Putin.

Vučić je Putinu, na ruskom, uzvratio:

"Gospodine predsedniče, poštovani Vladimire Vladimiroviču, dragi prijatelju!

Veoma se radujem susretu sa vama danas."

On je rekao da je Putinova istorijska poseta Srbiji imala veliki značaj za dalji razvoj saradnje i odnosa između Srbije i Rusije.

"Vaša poseta je donela puno konkretnih rezultata, ali to je bila poseta s dušom, jer je dotakla dušu svakog građanina Srbije", rekao je Vučić.

On se Putinu još jednom zahvalio za ogromnu podršku razvoju najboljih političkih odnosa između dve zemlje.

"Moram da izrazim zahvalnost za podršku koju pružate teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije, i za to što podržavate našu zemlju u svim međunarodnim organizacijama. To je za nas veoma važno pitanje", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da po pitanju Kosova ima puno pritisaka na Srbiju.

"Još jednom vam hvala za nedvosmislenu podršku", rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, treba istaći da je stalni rast obima robne razmene - zajednički uspeh.

"Imamo saradnju u mnogim oblastima. Smatram da u oblasti energetike, infrastrukture, inovacija, tehnološkog razvoja treba da ojačamo i učvrstimo naše odnose. Još jednom hvala za današnji susret", rekao je Vučić.

Vučić je na kraju naveo da je danas Veliki petak i poželeo Putinu radostan i blagosloven Uskrs, uspeh i sreću bratskom, ruskom narodu.

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu.

Prethodno, Vučić se sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Sastankom sa Putinom Vučić će zaokružiti konsultacije sa partnerima i prijateljima Srbije uoči sastanka u Berlinu, narednog ponedeljka, posle kojeg će, kako je rekao, doneti važne odluke o izborima u Srbiji i poziciji i merama u odgovor na niz jednostranih, diskriminišućih poteza Prištine.

Predsednik Srbije u ponedeljak će prisustvovati sastanku u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Vučić je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa, da nije optimista, ali i da će, posle više negativnih signala, biti interesantno čuti da li Nemačka i Francuska žele Srbiju u EU ili ne.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, na čiji poziv je doputovao u glavni grad Kine, a sastao se i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

Posle sastanka dva predsednika, u njihovom prisustvu potpisano je više bilateralnih sporazuma kojima treba da se pospeši saradnja Srbije i Kine.

Tokom dana, Vučić je učestvovao i na panelu "Povezivanje među ljudima".

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Ponosan na zemlju i na to kako je predstavljena

Vučić je izjavio da je veoma ponosan na svoju zemlju koju predstavlja u Kini, da je tokom dana imao dobre sastanke sa državnicima mnogih zemalja, kao i da je tokom svečane večere sedeo za stolom pored Si Đinpinga, Li Kećijanga i Đuzepe Kontija, dok su sa druge strane bili Vladimir Putin i Nursultan Nazarbajev.

Vučić je rekao da je danas dugo razgovarao i sa premijerom Austrije Sebastijanom Kurcem, zatim da je imao dobar bilateralni sastanak sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

"Sastao sam i sa predsednicima Švajcarske, Mozambika, Kenije, Vijetnama i Kanade", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da su na svečanoj večeri u prepunoj hali najmoćniji ljudi sveta slušali o Srbiji i uživali u igri iz naše zemlje.

On je objasnio da je bila organizovana zajednička igra u kojoj su učestvovali Rusija, Filipini, Egipat i Srbija.

Vučić je naglasio da su izašli momci u šajkačama i devojke u srpskim narodnim nošnjama, kao i da su u okviru predstavljanja naše zemlje prisutni mogli da upoznaju Srbiju, vide Đerdapsku klisuru, naše manastire i slično.

Istakao je da je jedna od najgledanijih televizija u svetu kineska ČTV u "prajm tajmu" od devet do 10 sati uveče imala emisiju o železari u Smederevu u kojoj su puštani i naši radnici i sindikati i slično i primetio da ni mi nismo imali takvu emisiju u Srbiji.

Vučić je dodao da su dali i nagradu ljudima iz HBIS kompanije koja je preuzela Železaru Smederevo, kao i da je veoma zadovoljan zbog svega toga.

"Takođe, biću jedan od trojice lidera koji će govoriti na zatvaranju ove konferencije, što je velika stvar za našu malu zemlju", rekao je Vučić i dodao je naša zemlja dobila veliku reklamu ona ne može da se meri novcem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.