Čović:  Jedna razbijena glava ne vredi ni dva boda, ni ABA lige, ni Evrolige

Izvor: RTS, 31.Dec.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Jedna razbijena glava ne vredi ni dva boda, ni ABA lige, ni Evrolige

Predsednik košarkašog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i osvrćući se na događaje proteklih dana u Crnoj Gori, obrazložio razloge zbog kojih je doneta odluka da tim ne ode u Podgoricu na utakmicu 13.kola ABA lige protiv Budućnosti. Napomenuo je da bez Crvene zvezde i drugih srpskih klubova ABA liga i nije neka liga, a Srbija može sasvim sigurno da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napravi vrlo respektabilnu košarkašku ligu.
Posle odluke košarkaša Crvene zvezde da ne otputuju u Podgoricu na meč 13. kola ABA lige protiv Budućnosti, posle razmene dopisa sa čelnicima lige, brojnih bezbednosnih i procena rizika, Predsednik košarkakog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović je obrazložio događanja i razloge koji su uticali na donošenje takve odluke.

Koji su to bezbedonosni razlozi uticali na vašu odluku da ne otputujete juče na utakmicu u glavni grad Crne Gore?
„Videli smo šta se već nekoliko dana događa u Podgorici i u celoj Crnoj Gori. Naravno, bilo je velikih sukoba i sa policijom, između građana i policije, situacija se i dalje komplikuje. A ono što smo mi dobili jiš dodatno kao najavu to je da su mogući međunacionalni sukobi zbog usvajanja ovog zakona o slobodi veroispovesti. I da nas čeka, verovatno, vrlo interesantan performans u samoj hali „Morača", na osnovu bezbednosnih informacija ili bezbednosne procene koju smo dobili od naših nadležnih organa. Crnogorski organi su rekli da je to sve u redu i sve bezbedno, međutim nije tako davno bilo, to je bilo 17. aprila ove godine kada smo od istih crnogorskih organa Uprave kriminalističke policije, direktora Veljovića, dobili da je sve bezbedno, a onda svi znate šta nam se dogodilo. Tako da naša procena je zasnovana na našim saznanjema, naših državnoih organa, i mislim da uopšte ništa nismo pogrešili. I da ponovim, jedna razbijena glava ne vredi ni dva boda ni ABA lige ni Evrolige.", istakao je Čović.
Dopisivanje sa čelnicima ovog takmičenja počelo je u subotu 28. decembra kada ste uputili pismo i zvaničan zahtev za odlaganje utakmice. Do tog trenutka uopšte se ABA liga nije oglašavala, što je jako čudno.
„Ona se nije oglasila ni do dana današnjeg. ABA liga je u specifičnoj situaciji, ona od juna meseca nema ni direktora ni sportskog direktora. Prema tome, predsedništvo ABA lige na neki način vrši te funkcije. Mi smo im se obratili ali nikakav odgovor nismo dobili, nakon toga smo pisali 29., pa 30., pa niz telefonskih razgovora... Znate šta, mi ne možemo da preuzmemo rizik ako je visoka bezbednosna rizična situacija. Očigledno su svi gurali rizuk od sebe prebacijući ga na nekog drugog. Da je predsedništvo ABA lige napisalo: U redu, ne možete da igrate - dobro. Da je napisalo: Morate da igrate - zna se na koga ide rizik... Ovako je igra žmurke i pokušaj da se sada to sprovede kroz nekakve propozicije. Ovakav slučaj ne postoji u propozicijama. To bacanje lopte...Odnosno, kako ovi vaši to potpisaše, podbacivanje lopte od sudija, taj performans... Čujte oni su najavili 7 500 gledalaca u hali...Juče je bilo stotinak, dvesta do nekoliko stotina, bio je predsednik vlade Marković, čini mi se da se i predsednik Skupštine tamo pojavio Brajović i ništa."
„Ja i sad ne razumem... Mi hoćemo da budemo i ozbiljni i odgovorni...Ne želimo tenzije, ne želimo da učestvujemo kao klub u svemu onome što se događa dole to smo jasno saopštili. Ako postoji dobra namera, kakav je problem da pomerite 3 dana, 10 dama, mesec dana utakmicu. Pa skoro smo imali utakmicu Barselone i Reala koja je odložena zbog određenih nemira koji su se događali u Barseloni i skoro je odigrana u normalnoj atmosferi. Znači nije mi jasno šta bi se dogodilo i zbog čega nismo mogli da odložimo utakmicu. Mi smo u aprili 2018. godine na zahtev Budućnosti pomerili treću utakmicu iu plej-ofu, a razlog je bio završna predsednička konvencija Mila Đokanovića u Morači. I tad, kad smo to sve pošteno, korektno i kolegijalno uradili, sačelao nas je napad na igrača 2018. godine. Znači ovde namere nisu bile ni čiste ni iskrene. Ako čojstvo i junaštvo Budućnosti dozvoljava da pobeđuje Zvezdu tako par forfe (predaja meča bez borbe), kako se to kaže, ili 20:0 kako već neki pišu, neka im služi na čast. Ponavljam, ne interesuje nas ni ABA ni Evroliga ako je trebalo da dođe do sukoba i velikih nemira, jer sve ono što smo imali u aprilu ove godine je bilo ružno za košarku i za kompletan region. Očekujem da još imamo vremena da budemo razumni."
Predsednik košarkašog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović je u zaključku naglasio da klub još nema nikakav odgovor čelnika ABA lige što je neozbiljno i neodgovorno. Napomenuo je da bez Crvene zvezde i drugih srpskih klubova ABA liga i nije neka liga, a Srbija može sasvim sigurno da napravi vrlo respektabilnu košarkašku ligu. Crvena zvezda se zalaže da postoji regionalna liga, ali ne po svaku cenu i da stalno imamo sukobe. Istakao je da ne očekuju nikakvu kaznu a o svemu će se još prodiskutovati na Skupštini ABA lige koja uskoro treba da bude održana. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.