Čović: Nema politizacije, znali smo da može biti incidenata u Podgorici

Izvor: RTS, 30.Dec.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Nema politizacije, znali smo da može biti incidenata u Podgorici

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da crveno-beli nemaju nameru da politizuju situaciji u Crnoj Gori, ali da nisu postojali uslovi da se odigra utakmica protiv Budućnosti u Podgorici.
Košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali u Podgoricu na meč 13. kola ABA lige protiv Budućnosti.

Čović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da je još pre dve nedelje bilo jasno da je duel visokog rizika.
"Odmah da vam kažem da košarkaški klub Crvena zvezda nema nameru da ovim politizuje situaciju koja se dešava zbog svega onoga u Crnoj Gori", započeo je Čović obraćanje novinarima i nastavio:
"Medijski smo identitom smo vezani za Srbiju, kao i drugi klubovi, u smislu njene reprezentativnosti. Nije veliki problem zaključiti koliko Zvezda i učešće može da bude stavljeno u manipulacije. Čim smo primetili šta se dešava i poučeni onim što se desilo u aprilu, kao i prošle godine, stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima, to nije samo ovaj put, ne da bismo se pokrivali državom, takve insinuacije postoje i opasne su."
On je dodao da je klub, kao standardnu proceduru, kontaktirao bezbednosne službenike i raspitao se o situaciji još pre dve nedelje.
"Dobili smo saopštenje od bezbednjaka, ne mogu celo da vam izložim, ali ću vam pročitati jednu rečenicu. 'Ne može se isključiti mogućnost eventualnih incidenata na nacionalnoj osnovi usmereni prema igračima i stručnom štabu Crvene zvezde'. Takođe, navedeno je da mete napada mogu biti i pristalice crveno-belih", istakao je predsednik srpskog šampiona.
Čović je naveo da je posle mnogih procedura i odbijanja da se duel odloži, Zvezda bila spremna na put, ali da je zatražila novu bezbednosnu proveru.
"Predložili smo da se utakmica pomeri, iako nam je više odgovaralo da se utakmica igra danas jer imamo zgusnust raspored, nemamo termin za odigravanje, ali smo pronašli mogućnost da to bude 24. februar. Nismo analizirali da ako to ne odgovara Budućnost bude i neki drugi termin, pa po cenu da igramo dve utakmice u dva dana. Razmišljali smo i tome da li se ugrožava regularnost lige, a ne ugrožava se. Ovo je viša sila, na to što se dešava u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost, a posebno ne zvezda, a nismo želeli da učestvujemo u nečemu što donosi veliki rizik. Apelovali smo očekivajući da ćemo naići na razumevanje."
Tada im je rečeno da postoji ozbiljna mogućnost za incidente i da oni moraju da odluče.
"Pošto nismo otputovali, tražili smo novu procenu, u 9.51 je poslata i direktoru ABA lige. Ona u zaključku kaže da su mišljenja da gostovanje predstavlja realni bezbednosni rizik. Nama nije naša agencija, niti država, naredila da ne idemo, već je ostavljeno nama u klubu. Niko nije ulazio u avion, kada smo kontaktirali ljude iz Upravne odbora sa ovakvim konstatacijama mi treba da preuzmemo rizik, mi nismo želeli, jedna razbijena glava vredi više od utakmica. Već tada se postavljalo pitanje zašto neće da se pomeri termin ako postoji dobra namera, šta je problem?"
Za kraj, prvi čovek crveno-belih, podsećajući se detalja iz "Morače" prošle godine, naveo je da čelnici lige nisu postupili tako da svi akteri duela budu zaštićeni.
"Prošle godine smo zatražili od našeg MUP-a da nam obezbedi pet pripadnika, a rečeno je da nema potrebe, Crna Gora garantuje da će biti sve u redu, a videli smo da nije. Ako je cilj da utakmica mora da se održi, održaće se bez nas. ABA liga ništa nije odlučila, a pored obraćanja sekretarice koja nema ovlašćenja, nismo ništa dobili. Nije nam plan da rušimo ligu, ali nećemo sve da radimo na silu i pritisak", zaključio je Čović.
Nebojša Čović je dodao da Predsedništvo ABA lige nije poslalo nikakav odgovor, tačnije nisu želeli da preuzmu odgovornost.
"Oni nisu hteli da preuzmu rizik i to mogu da razumem, oni nemaju bezbednosne strukture, a imamo različite bezbednosne procene dve strane. Tek danas oko 12.30 dobili smo dopis (iz Crne Gore) u koji nismo mogli da verujemo iako znam da bi Budućnost učinila sve koliko može da utakmica protekne u regularnom toku, ali to ne zavisi ni od Budućnosti".
"Šta bi se dogodilo da se odloži? Ako sad znamo šta se događa ako se ne odloži? I zašto tolika tvrdoglavost. Da je obrnuta situacija, završili bismo za sat vremena. Da imamo nekakve probleme u Beogradu, na zahtev bilo kog kluba odložili bismo odmah i dogovorili termin, ako ne želite da od te utakmice pravite performans i nešto drugo.
"Kao pravi primer izneo je najveću utakmicu španskog fudbala između Barselone i Real Madrida baš ove sezone, takođe odloženu iz sličnih problema u Kataloniji.
"Iako znam da su iz Budućnosti uradili sve da prođe bez incidenata, neke stvari nisu do njih. Pitam se samo zbog čega tolika tvrdoglavost da se ne odloži meč", uputao je on.
Čović je govorio i o odnosu predstavnika ABA lige prema Crvenoj zvezdi.
"Zvezda predstavlja perjanicu regionalne lige. Pristup prema nama govori da ne postoji realno uvažavanje, prave pritisak kada već ne mogu ništa da nam urade na terenu. Jednom smo se opekli 2018. godine... Ne može Zvezda kao regionalni, evropski i svetski brend, da se potcenjuje i "gazi". Ne znam kakva bi liga bila bez Crvene zvezde, ne bih voleo da se desi, ali ne može da se isključi... Ne pretimo, osim što se pitamo stalno zašto nema kompromisa", kazao je Čović.
Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda je posebno naglasio da se vodi parolom "Sačuvaj me Bože arogancije velikog i osetljivosti malog".
"Apelujem da se dozovemo razuma. Kao inženjer nisam se školovao da bih rušio već gradio. Čvrsto branimo svoje stavove, a to možda nije prijatno na ovim prostorima. Zvezda je postojala mnogo pre ABA lige i nadživeće mnoge", zaključio je Čović.
Direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić kaže da je klub predvideo kakav bi scenario mogao da bude.
"Sport i politika moraju da se odvoje, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici, oni koji najviše žale su igrači i stručni štab. Boli nas jer smo hteli da se odmerimo sa velikim sportskim rivalom. Koliko god da naše kolege iz Budućnosti se trudile, ne možemo da projektujemo šta može da se desi na tribinama i ispred sportske dvorane", poručio je Sunturlić.
Kako je naglasio, Zvezdi nikako ne odgovara da ne izađe na teren u Podgorici, posebno što je u ulozi šampiona ABA lige.
"U Evroligi igramo sa mnogo jačim rivalima, pa nam ni Podgorica ne bi predstavljala problem. Predlog za novi datum je nešto normalno", zaključio je on.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čović: Nismo želeli da budemo učesnici nečega što sa sobom nosi visok rizik

Izvor: Danas, 30.Dec.2019

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović izjavio je danas da niko nije naredio da košarkaši beogradske ekipe ne putuju u Podgoricu na utakmicu protiv Budućnosti i da klub ne želi da učestvuje u svemu što se dešava u Crnoj Gori, a na osnovu procene bezbednosnog rizika.

Nastavak na Danas...

"Po prvi put govorimo o Srbima u Crnoj Gori, stideli smo se decenijama"

Izvor: B92, 30.Dec.2019

Beograd -- Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i SPC, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Vučić je dodao da želi da se ponaša ozbiljno, odgovorno i da ne "doliva ulje na vatru", ali i da ne kvari odnose sa tom zemljom...Vučić...

Nastavak na B92...

ČOVIĆ ODRŽAO KONFERENCIJU: Evo zašto Zvezda nije otišla u Podgoricu

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2019, 01:38

Sve je objasnio...U prostorijama KK Crvena zvezda prvi čovek crveno-belih Nebojša Čović održao je konferenciju za medije na kojoj je obrazložio zašto šampion ABA lige nije otputovao na gostovanje ekipi Budućnosti...Odmah na početku, predsednik Crvene zvezde se obratio novinarima...- Zvezda...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.