Zastrašujuća koncentracija džihadista na Kosovu

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastrašujuća koncentracija džihadista na Kosovu

Na stotine boraca sa Kosova je otišlo u Irak i Siriju. Na desetine fundamentalista je uhapšeno. Poginulo ih je 16. Jedan saoubica se digao u vazduh u Bagdadu. Jedan od lidera ISIS-a postavlja na društvene mreže odsecanje nečije glave. Šest godina od proglašenja nezavisnosti, Kosovo se pretvorilo u plodno tlo za teroriste, piše italijanski list "Espreso".

Poslednjeg su uhapsili prošle nedelje na aerodromu u Tirani. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mentor Zejnulahu (24), stanovnik Vitine je bio spreman da uđe u avion za Istanbul odakle bi kasnije otišao za Siriju, gde bi se priključio džihadistima.

Da bi stigli do onoga ko regrutuje nove borce koriste SMS poruke razmenjene sa odmetnicima Al -Nusre, grupe povezane sa Al-Kaidom.

Iz Vitine je i 16-ogodišnjak uhapšen 5. avgusta na aerodromu u Prištini koji je krenuo u istom pravcu.

Tri nedelje ranije u operaciji kosovske policije je uhapšeno 40 lica osumnjičenih da su džihadisti dok je za još 17 raspisana poternica. Troje je uhapšeno u junu, a 11 u novembru. Najmlađi je rođen 1994 a većina ima manje od 30 godina.

"Izgleda da su srpski zločini i NATO bombe sada samo daleka uspomena. U najmlađoj evropskoj republici koja je proglasila nezavisnost 2008 godine, nova granica je islamski radikalizam. A novi neprijatelj nisu više srpske paravojne formacije ako u vreme OVK vech nevernici. Tako u regionu u kome je islam naučio da živi zajedno sa ostalim religijama i gde je uevek pokazivao svoju tolerantniju stranu, skoro 20 godina posle rata koji je doveo do raspadanja etničkog mozaika koji je napravio Tito, fundamentalizam pokazuje da se duboko ukorenio", ocenjuje list.

Kako prema izvorima "Espreso" može da se nabroji, na prostoru između Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bosne najmanje 20 terorističkih ćelija je aktivno u regrutovanju i obuci džihadista, što pokazuje i akcija u BiH, koja je dovela do hapšenja 16 aktivista koji su radili na regrutovanju uključujući tu i Bilala Bosnića, bivšeg imama Islamskog centra u Kremoni u Italiji, koji se smatra za jednog od vodećih regrutera ISIS-a.

Finansirani od strane Islamskih nevladinih organiizacija od Saudijske Arabije do Engleske ili do Turske, ove ćelije su u nekim slučajevima formirali bivši borci OVK.

Možda su oni i ključno mesto da se rat koji se vodi na srednjem Istoku prebaci u Evropu.

Vlasti u Prištini pokušavaju da minimalizuju čitavu tu situaciju: Prema rečima predstavnika vlade u Siriju i Irak su krenula svega 43 dobrovoljca. U te podatke je teško poverovati ako se ima u vidu da ima već 16 žrtava.

Nije slučajno što različiti izvori pominju da među 11.000 stranaca koji se bore u Siriji (među kojima i 2.000 Evropljana), ima 300 do 400 Albanaca. Manje više koliko i Britanaca ali je velika razlika u tome što Kosovo nema ni dva miliona stanovnika.

Još jedan dokaz za to dolazi i iz Islamske države ISIS: govor kojim je proglasio Kalifat je preveden na engleski, francuski, turski, ruski i albanski.

Šta više, kosovski džihadisti daju i svoj doprinos tom ratu. Bljerim Heta, koji je rođen i odrastao u Nemačkoj, ali se posle rata vratio na Kosovo je u martu u samoubilačkom napadu u Bagdadu ubio pritom 52 policajca.

Internetom je svet obišao lik Lavdrima Muhadžerija koji se smatra za komandanta "Balkanske brigade".

Pošto je svojim sunarodnicima uputio poziv da se uključe u sveti rat, on je na video snimku ISIS-a spalio kosovski pasoš kao "dokuiment nevernika".

"Ja sam samo musliman" rekao je tada. Malo kasnije je na Facebook postavio snimak kako odseca glavu momčiću optuženom da je špijun. Na drugoj fotografiji se vidi kako mobilnim telefonom snima sličan zločin koji je počinio jedan njegov sunarodnik.

A upravo je to i novo u ovoj situaciji: sveti rat se vodi i na internetu i to ne samo video snimcima i pozivima na džihad, već mladi džihadisti koji su tajno regrutovani postavljaju svoje akcije na društvene mreže bez ikakve rezerve .

Zapravo ovo pomaže tajnim službama, jer tako uspevaju da otkriju njihove kontakte.

Ali, sve u svemu, kada se vrate na Kosovo niko ne može da ih pozove na odgovornost. Kosovo još uvek nema nikakav zakon koji osuđuje regrutaciju terorista ili onih koji ratuju van.

Nacrt zakona koji predviđa kaznu od 5 do 15 godina zatvora za ovu kategoriju nije usvojen pre prevremenih izbora održanih u junu mesecu. 

Ovom paradoksu treba dodati još jedan: i Muhadžeri i Heta su radili u Bondstilu, glavnoj američkoj bazi na Kosovu pod komandom KFOR-a, misije NATO-a na Kosovu u kojoj je na hiljade vojnika.

A upravo je Uroševac (gde se nalazi Bondstil) u blizini granice sa Makedonijom pretvoren u neurološku tačku za regrutaciju: 11 od 40 džihadista uhapšenih u avgustu je iz Uroševca.

Možda nije slučajno što se u hotelu "Lion" u tom gradu, kako kaže izveštaj srpske tajne službe iz 2003. godine, godinama nalazila Islamska nevladina organizacija "Relif", koja je regrutovala decu bez roditelja za izvođenje samoubilačkih atentata.

"Problem dobrovoljaca je zajednički za sve demokratske i razvijene zemlje", rekao je pre nekoliko dana general Salvatore Farina, na svojoj poslednjoj konferenciji za štampu kao komandant Kfora.

Koncentracija terorista na Kosovu je zastrašujuća. Tajne službe je pokrenulo to što je jedan agent iz Prištine ubijen u Siriji početkom godine. A sve se to dešava dok na Kosovu operiše oko pet hiljada NATO vojnika, podvlači "Espreso"

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasnost od džihadista sa Kosova

Izvor: RTS, 08.Sep.2014

Na stotine boraca sa Kosova je otišlo u Irak i Siriju. Na desetine fundamentalista je uhapšeno. Poginulo ih je 16. Jedan samoubica se digao u vazduh u Bagdadu. Jedan od lidera ISIS-a postavlja na društvene mreže snimke sa odsecanjem nečije glave. Šest godina od proglašenja nezavisnosti, Kosovo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.