VELIKODUŠNO: Iran dao ODREŠENE RUKE Rusiji za korišćenje avio baza u ratu protiv IS!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKODUŠNO: Iran dao ODREŠENE RUKE Rusiji za korišćenje avio baza u ratu protiv IS!

U avgustu 2016. ruska avijacija je koristila avio bazu Šahid Nojed u Iranu kako bi izvršila vazdušne napade na teroriste IS u Siriji

Ruske avio-kosmičke snage ubuduće će koristiti iransku vojnu infrastrukturu za operacije protiv terorista u Siriji ako Moskva i Teheran budu smatrali da je to potrebno, izjavio je ruski ambasador u Islamskoj Republici Iran Levan Džhagarijan u intervjuu.

- Ako rukovodstva dveju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemalja smatra da je neophodno da koriste iransku vojnu infrastrukturu u borbi protiv terorizma u Siriji ili negde drugde, preuzeće se i takvi koraci - rekao je diplomata.

U avgustu 2016. ruska vojska je koristila avio bazu Šahid Nojed u Iranu kako bi izvršila vazdušne napade na teroriste IS u Siriji. Ministar odbrane Irana Hosein Dehgan je u decembru izjavio da je Teheran spreman da razmotri zahtev Rusije o upotrebi aerodroma, ali još uvek nije bilo razgovora o tom pitanju. Džhagarijan je rekao da su izveštaji o navodnim planovima Rusije da isporuči S-400 protivavionske raketne sisteme Iranu u suprotnosti sa realnošću.

Foto: Profimedia

- Povremeno se javljaju mediji koji izveštavaju o mogućem slanju S-400 sistema i oni nemaju nikakve veze sa realnošću - rekao je on.

- Za sada, Moskva je u potpunosti zatvorila ugovor o isporuci S-300 sistema Iranu - rekao je ruski diplomata.

- Prošle godine, Rusija je završila potpuno ispunjenje svojih obaveza po pitanju isporuke sistema S-300 protivvazdušne odbrane Iranu - rekao je ambasador.

- Iran zanimaju i mnogi ruski projekti u oblasti vojno-tehničke saradnje, uključujući i "Suhoj-27" - izjavio je Džhagarijan u intervjuu.

Foto: Profimedia

- Saradnja između Rusije i Irana nastavlja se u mnogim oblastima, uključujući i vojno-tehničku sferu - rekao je diplomata.

- Ministarstva odbrane dveju zemalja trenutno su u pregovorima na različitim nivoima na mnogim projektima od interesa za Iran.

- Poznato je da su ruski piloti iz tima "Ruski vitezovi" demonstrirali snagu "Suhojima-27" u Iranu na aeromitingu novembra 2016. godine na ostrvu Kiš - rekao je Džhagarijan.

Foto: Profimedia

On je podsetio da su iranski ministar odbrane Husein Dehgan i veliki broj iranskih zvaničnika mogli da se uvere mogućnosti ruskih aviona.

- Hosein Dehgan je obišao i statičku izložbu "Suhoj-27" borbenih aviona - rekao je ambasador.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.