UDARNA VEST U IZRAELU! Umro bivši šef Mosada

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2024, 15:26

UDARNA VEST U IZRAELU! Umro bivši šef Mosada

Zamir je vodio Mosad kada su Sirija i Egipat napali Izrael 6. oktobra 1973. godine.

Zvi Zamir, bivši šef izraelske obaveštajne agencije Mosad čije je upozorenje da će Egipat i Sirija napasti Izrael 1973. godine vojna služba smatrala nepouzdanim, preminuo je u 98. godini, piše Tanjug.

Zamirovu smrt je objavio Mosad koga je vodio od 1968. do 1974. godine, preneo je Rojters.

Bivši general, Zamir je nadgledao izraelsku kampanju ubistva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << palestinskih komandanata okrivljenih za masakr izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

- Njegov doprinos bezbednosti Izraela biće upamćen mnogo godina - istakao je izraelski ministar odbrane Joav Galant na platformi X (Tviter).

On je kasnije sa gorčinom ispričao da mu je jedan od doušnika rekao da Kairo i Damask planiraju iznenadnu ofanzivu oktobra 1973.

Izraelska vojna obaveštajna služba je ovo tretirala kao nepouzdanu informaciju i kao rezultat toga vlada nije uspela da unapred izvrši punu mobilizaciju, rekao je on.

U roku od nekoliko sati od dojave doušnika, egipatske i sirijske snage su napale i pregazile izraelske "linije", iako su na kraju odbijene u izraelskoj kontraofanzivi.

Srbija Danas/Telegraf
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.