Stejt Department: Asad je tri puta upotrebio hemijsko oružje

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 08:02

Stejt Department: Asad je tri puta upotrebio hemijsko oružje

Organizacija za zabranu hemijskog oružja u izveštaju je režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja.

To je saopštio Stejt Department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za verovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mestu 25. marta 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izveštaju.

Prema Stejt Departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je IIT izveštaj poslednji u sve vecćem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao deo namerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.