Sporazum o Siriji, bez jačanja Irana i Hezbolaha

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum o Siriji, bez jačanja Irana i Hezbolaha"

Jerusalim -- Predsednik Izraela Ruven Rivlin reći će Vladimiru Putinu na sastanku u Moskvi da sporazum o Siriji ne sme da se završi jačanjem Irana i libanskog Hezbolaha.

"Imajući u vidu situaciju u kojoj smo moramo da se usaglašavamo sa Rusijom. Svi shvataju da je Islamska država opasnost za ceo svet, ali za nas fundametalistički iranski šiitski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << islam nije manja opasnost," rekao je Rivlin novinarima u avionu na putu za glavni grad Rusije.

Rivlin, koji je večeras doputovao u Moskvu, biće prvi strani lider koji će se sastati sa Putinom otkako je u ponedeljak najavljeno povlačenje ruskih snaga iz Sirije.

Nekoliko sati pre polaska Rivlin, čija je uloga u poltičkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, razgovarao je preko telefona s premijerom Benjaminom Netanjahuom i komandantom izraelske armije Gadijem Ajzenkotom da dobije poslednje informacije i koordiniše pozicije.

On je takođe dobio izveštaje od odbrambenog establišmenta i obaveštajnih službi pre odlaska, navode izraelski mediji.

Jedan visoki izraelski zvaničnik rekao je da Izrael još ne razume savim šta leži iza Putinove odluke da povuče snage iz Sirije. Jedna od svrha Rivlinovih sastanaka je da vidi šta Putin planira i koji su mu ciljevi u Siriji.

Tokom današnjeg brifinga u parlamentarnom odboru za spoljnu politiku Ajzenkot je rekao da je Izrael iznenađen najavom Putina, da nije bilo nagoveštaja iz obaveštajnih izvora, niti bilo kojih drugih o nameri da počne povlačenje.

Procena izraelske armije jeste da će povlačenje biti postepeno i da će Rusi zadržati kontrolu nad dve baze u Siriji. Tako će na kraju procesa rusko prisustvo biti smanjeno, ali ne sasvim okončano.

"Kada su Rusi odlučili da počnu aktivnu intervenciju u Siriji pre nekoliko meseci, imali smo indikacije od strane vojne obaveštajne službe, tako da smo bili u stanju da se odgovarajuće pripremimo. Nismo imali prethodnu informaciju o ruskoj najavi smanjenja njihove umešanosti, kao što drugi nisu. U ovoj fazi ono što je potrebno je skromnost i opreznost u nastojanju da razumemo kuda sirijska arena ide nakon odlaska ruskih snaga iz regiona", rekao je Ajzenkot poslanicima.

Visoki izraelski zvaničnik, na koji se poziva list Haarec, rekao je da će glavni cilj Rivlinovog sastanka sa Putinom biti da diskutuje o danu posle sirijskog građanskog rata, a posebno o međunarodnim pregovorima koji će se voditi u Ženevi, sporazumu da se okonča sukob i da se pronađe konačno rešenje za podeljenu zemlju.

"Ono što mi želimo je da Iran i Hezbolah ne izađu ojačani iz tog procesa. Predsednik će to naglasiti i početi razgovor kako da se osigura da se to ne desi," rekao je taj anonimni zvaničnik, dodavši da je Izrael sasvim svestan interesa Rusije u regionu ali da Rusi moraju takođe razumeti interese Izraela.

"Rusi imaju interese slične našim. Oni takođe ne žele da vide jak Iran koji će sejati teror duž ruske južne granice. Rusi takođe shvataju da neće biti dobro ako Hezbolah ostane u Siriji i tamo konsoliduje svoju poziciju," rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.