Sirijska opozicija čeka odluku Ban Ki Muna

Izvor: Blic, 20.Jan.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija čeka odluku Ban Ki Muna

Sirijska opozicija veceras je saopštila da će doneti konačnu odluku o učešću na mirovnoj konferenciji o Siriji "Ženeva-2" posle skorog obraćanja medijima generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

"Sirijska koalicija doneće konačnu odluku na osnovu izjave generalnog sekretara UN", najavljene za večeras, navodi se u saopštenju.

Koalicija je danas suspendovala odluku da pošalje u sredu u Montro u Svajcarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje predstavnike na mirovni skup o Siriji, protiveći se pozivu za učesće Iranu, zbog odbijanja te zemlje da podrži stvaranje prelazne sirijske vlade. Ranije danas opozicija je najavila da će u 19 časova objaviti da li će učestvovati na skupu u Švajcarskoj ili ne, uslovljavajući svoju odluku povlačenjem poziva Teheranu.

Ban Ki-mun naveo je da je razočaran odbijanjem Irana da podrži tranziciju u Siriji i najavio da "razmatra hitne druge mogućnosti", a za večeras je najavljeno i njegovo obraćanje medijima.

Portparol generalnog sekretara Martin Nesirki rekao je novinarima da je Ban "obeshrabren" razvojem događaja, posle jučerašnjeg upućivanja poziva Iranu da učestvuje na toj konferenciji koja treba da se održi ove nedelje u Švajcarskoj.

Nesirki je objasnio da su, uprkos uveravanjima Irana, vlasti te zemlje danas "izdale razočaravajuće javno saopštenje" koje nagoveštava da Teheran ne prihvata uslove za pregovore "Ženeva-2".

Visoki zvaničnici SAD upozorili su da poziv Iranu treba da se povuče ukoliko ta zemlja ne prihvati javno i u potpunosti formiranje prelazne sirijske vlade koja će pripremiti demokratske izbore.

Sirijska opoziciona koalicija saopštila je da neće doći na pregovore ukoliko večeras ne bude povučen poziv Iranu za učešće na tom skupu, odnosno ukoliko Iran ne obeća javno da će povući svoje borce iz Sirije i prihvati uslove o prelaznoj vladi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sirijska opozicija ipak dolazi na skup u Švajcarskoj

Izvor: Blic, 21.Jan.2014, 00:44

Glavna sirijska opoziciona grupa, koja uživa podršku zapada, saopštila je večeras da će učestvovati na mirovnoj konferenciji "Ženeva-2" u Švajcarskoj, nakon odluke generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da povuče poziv Iranu da prisustvuje tom skupu...Sirijska nacionalna koalicija, koja je u subotu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.