Sirijska opozicija ipak dolazi na skup u Švajcarskoj

Izvor: Blic, 21.Jan.2014, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija ipak dolazi na skup u Švajcarskoj

Glavna sirijska opoziciona grupa, koja uživa podršku zapada, saopštila je večeras da će učestvovati na mirovnoj konferenciji "Ženeva-2" u Švajcarskoj, nakon odluke generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da povuče poziv Iranu da prisustvuje tom skupu.

Sirijska nacionalna koalicija, koja je u subotu odlučila da učestvuje na konferenciji u sredu u švajcarskom gradu Montreu, blizu Ženeve, danas je zapretila da neće učestvovati na skupu, posle iznenadne odluke Bana Ki-muna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pozove i Iran, kao najbližeg saveznika sirijskog režima.

Ban je predstavnike Irana pozvao, navodeći da je dobio puna uveravanja Teherana da prihvata cilj konferencije - da se u Siriji formira prelazna vlada sa punim izvršnim ovlašćenjem, koja bi zamenila vlast predsednika Bašara Asada.

Ban Ki-mun je prethodno večeras povukao poziv Iranu za učešće na mirovnoj konferenciji o Siriji.

Ban Ki-mun je "odlučio da će se jednodnevna konferencija u Montreu održati bez učešća Irana", kazao je njegov portparol Martin Nesirski. Portparol je objasnio da iranska strana ipak odbija da podrži stvaranje prelazne vlade u Siriji.

Sirijska opoziciona koalicija je navela da će doći na "Ženevu-2" samo ako Iran ispuni niz uslova ili ako UN povuku svoj poziv Teheranu.

Koalicija opozicije zahteva od Irana "povlačenje svih svojih vojnika i boraca iz Sirije, poštovanje zaključaka skupa Ženeva-1, usvojenih 30. juna 2012. u kojima se poziva na stvaranje prelazne vlade u Siriji, i "aktivno angažovanje u pogledu Ženeve-2".

Ministri spoljnih poslova EU saopštili su danas da konferencija o Siriji treba da bude "prvi korak" ka "političkoj tranziciji".

Evropski ministri su naveli da je cilj konferencije formiranje "organa prelazne vlade s punim izvršnim ovlašćenjima, posebno u oblasti bezbednosti, vojske i obaveštajnih službi". "Izbori u Siriji moraju da budu održani u tom okviru", dodaju ministri.

Sirijski predsednik Bašar Asad je, međutim, u intervjuu agenciji Frans pres nagovestio mogućnost ponovnog kandidovanja na predsedničkim izborima u junu ove godine. On je ocenio da prioritet konferencije u Švajcarskoj treba da bude "borba protiv terorizma".

Mirovna konferencija o Siriji počinje u sredu u Montreu u prisustvu predstavnika 30-ak zemslja, a potom se seli u Ženevu gde će se

sastati delegacije sirijske vlade i opozicije pod pokroviteljstvom međunarodnog pregovarača Lahdara Brahimija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.