SUHOJ NE PROMAŠUJE Snimci iz kokpita ruskih lovaca prikazuju hirurški precizne pogotke u SRCE Islamske države

Izvor: Blic, 03.Okt.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUHOJ NE PROMAŠUJE Snimci iz kokpita ruskih lovaca prikazuju hirurški precizne pogotke u SRCE Islamske države

Ruski borbeni avioni četvrti uzastopni dan sprovode vazdušne napade u Siriji i gađaju glavna uporišta Islamske države (IS), saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, nakon medijskih izveštaja da Moskva zapravo gađa položaje sirijskih pobunjenika.

- Tokom nekoliko ruskih napada na pozicije IS zapadno od grada Raka tokom noći u tom gradu su se čule eksplozije - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je šef Opservatorije Abdel Rahman za agenciju Frans pres.

Raka je od 2013. defakto "prestonica" ekstremističke grupe IS. U ruskim vazdušnim udarima u provinciji Raka je u četvrtak poginulo 12 džihadista, saopštila je Opservatorija, nakon što se Moskva našla pod optužbama Vašingtona da navodno cilja pozicije umerenih pobunjenika, odnosno protivnika sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Rusija je pre tri dana pokrenula vojne operacije protiv IS u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je juče da su ruske vazduhoplovne snage u toku 24 sata izvele 18 vazdušnih udara na položaje IS u severozapadnom i zapadnom delu Sirije, tokom kojih su uništeni komandni centar i kamp za obuku te ekstremističke organizacije.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je da je ruska agresivna vojna kampanja podrške Asadu "recept za katastrofu", dodajući da Moskva ne pravi razliku izmedju IS i umerene opozicije u Siriji koja želi odlazak Asada sa vlasti.

Koalicija zemalja predvođena Amerikom bombarduje pozicije IS od septembra prošle godine.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruski borbeni avioni hirurški preciznim vazdušnim napadima uništili teroristički komandni centar u Raki u Siriji.

U saopštenju se navodi da je devet objekata "Islamske države" bilo meta napada borbenih aviona.

Zvaničnik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su vazdušne snage Rusije izvele više od 20 letova u poslednja 24 časa i da su mete bile objekti "Islamske države".

Avion "Suhoj Su-34" je, u blizini Rake, izbacio bombu "BETAB-500", koja probija bunkere i time je eliminisan komandni centar jedne od terorističkih grupa, kao i podzemno skladište eksploziva i municije, rekao je Konašenkov.

On je dodao da su u napadima učestvovali avioni "Su-34"i "Su-24M", prenosi "Raša tudej", dodajući da ruske avio-snage nastavljaju sa nišanskim bombardovanjem "Islamske države".

Rusko ministarstvo je navelo i da su ruski avioni uništili skladište municije u planinama u severozapadnoj provinciji Idleb, a meta napada bio je i kamp za obuku Islamske države.

Međutim, sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava navodi da Islamska država nije prisutna u provinciji Idleb.

Konašenkov je potvrdio da su ruski avioni sinoć imali šest borbenih naleta i da su mete napada bila tri teroristička postrojenja.

Rusko ministarstvo je navelo i da ruski dronovi stalno nadziru zone pod kontrolom Islamske države kao i da su svi ciljevi bili brzo uništeni.

Ruske vazduhoplovne snage izvršile su, tokom poslednja 72 sata, najmanje 60 napada u Siriji i značajno umanjile vojni potencijal terorista u toj zemlji, izjavio je danas visoki zvaničnik ruske vojske, Andrej Kartapolov.

Kartapolov iz ruskog Generalštaba, rekao je da su vazduhoplovne snage gađale više od 50 objekata Islamske države (IS).

"Napadi su izvršeni iz vazdušne baze Hmejmim na čitavoj teritoriji Sirije", rekao je Kartapolov, navodi agencija RIA.

Kartapolov je dodao da je, pre napada, Rusija o tome obavestila Sjedinjene Američke Države i preporučila da SAD obustavi svoje letove u oblastima u kojima će delovati ruska vojska, preneo je Rojters.

"Amerikanci su u razgovoru rekli da u tom regionu nema nikog drugog osim terorista", izjavio je Kartapolov, misleći na oblast u kojoj su delovale ruske vazduhoplovne snage, objavio je Interfaks.

On je za ruske medije dodao i da Rusija namerava da pojača intenzitet vazdušnih napada na ciljeve terorista u Siriji.

Obama: Ruski vazdušni napadi će samo ojačati Islamsku državu

PUTIN NAPADA Rusija bombardovala osam meta Islamske države u Siriji

Obama ponovio da Asad mora da ode

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Snimci iz kokpita ruskih lovaca prikazuju precizne pogotke u srce ID (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Okt.2015

Ruski borbeni avioni četvrti uzastopni dan sprovode vazdušne napade u Siriji i gađaju glavna uporišta Islamske države (IS), saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, nakon medijskih izveštaja da Moskva zapravo gađa položaje sirijskih pobunjenika...-...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.