SAD nastavljaju sa ubijanjem civila u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2016, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nastavljaju sa ubijanjem civila u Siriji

Oko 300 civila je ubijeno u jedanaest bombardovanja koje je sprovela koalicija SAD u Siriji, navodi se u najnovijem izveštaju Amnesti internešenela.

Amnesti naglašava da SAD moraju biti čise kada je reč o civilima u borbi protiv "Islamske države".

Amnesti takođe sumnja da američka Centralna komanda, koja usmerava koalicione vazdušne napade u Siriji, "moguće, vrši nezakonite napade" u Siriji, niti da preduzima neophodne mere da spreči ubistva civila.

"Bojimo se da koalicija pod vođstvom SAD značajno potcenjuje štetu prouzrokovanu civilima u svojim operacijama u Siriji", rekao je Lin Malouf, zamenik direktora za istraživanje u regionalnoj kancelariji Amnesti internešenela u Bejrutu.

"Krajnje je vreme da američke vlasti u punoj meri budu čiste što se tiče civilnih žrtava prouzrokovanih koalicionim napadima u Siriji. Nezavisna i nepristrasna istragu mora se izvršiti za bilo koje potencijalne povrede međunarodnog humanitarnog prava i izveštaji treba da budu javni. "

Amnesti internešenel istražuje dokaze, uključujući očevice, izveštaje organizacija za ljudska prava i medija, fotografije i video snimke, kao i satelitske snimke, koji se odnose na 11 koalicionih napada u Siriji. Prema organizaciji, procenjuje se da je u 11 bombardovanja čak 300 civila izgubilo život. Do sada nijedan od ovih smrtnih slučajeva nije potvrđen od strane američke Centralne komande.

U izveštaju koji je objavljen u sredu dodano je da ukupan broj poginulih civila od strane koalicionih snaga "može biti oko 600 ili više od 1.000" od kada su počeli napadi.

Amnesti je naglasio da neuspeh američke Centralne komande da prizna civilne žrtve u Siriji, kao i takve incidente u Avganistanu i Iraku, predstavlja ozbiljnu zabrinutost zbog situacije sa kojom se civilno stanovništvo Mosula suočava tokom vojnih operacija.

"S obzirom na povećanje vazdušnih napada od strane koalicije SAD u sklopu iračke ofanzive na osvajanje Mosula, to je još hitnije da Centralna komanda bude potpuno transparentna o uticaju njihovih vojnih akcija na civile. Veoma je važno da se oni pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i preduzimanje svih mogućih mera predostrožnosti kako bi se poštedeli civili i da se minimizira šteta na civilnoj infrastrukturi ", rekao je Malouf.
Vostok, RT

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

AMNESTI INTERNEŠENEL: 300 civila ubijeno u udarima koalicije predvođene SAD

Izvor: Kurir, 26.Okt.2016

...Amnesti kaže da SAD treba otvoreno da saopšte koliko je civila poginulo u njihovoj borbi protiv Islamske države..Amnesti sumnja da je Centralna komanda SAD (CENTCOM), koja rukovodi koalicionim napadima u Siriji "možda izvela nezakonite napade" u Siriji, i da nije preduzela neophodne mere kako...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.