SAD i Rusija bliže sporazumu o letovima iznad Sirije

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Rusija bliže sporazumu o letovima iznad Sirije

Moskva i Vašington približili su se postizanju dogovora koji bi smanjio opasnost od sudara aviona te dve zemlje iznad Sirije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ešton Karter

"Naši stavovi su se približili po ključnim stavkama budućeg dokumenta. Dogovorena je i procedura vezana za buduće akcije", navodi se u saopštenju, izdatom posle treće runde pregovora dve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o bezbednosti vazdušnog prostora iznad Sirije, preneo je AFP.

Pentagon je u utorak najavio da će vojske SAD i Rusije danas održati još jednu rundu pregovora o bezbednosti vazdušnog prostora iznad Sirije, kako bi se izbegli slučajni incidenti zbog nekoordisinisanih vazdušnih napada.

"I pored toga što se i dalje ne slažemo po pitanju politike prema Siriji, trebalo bi da se bar dogovorimo kako da obezbedimo svoje posade što je bolje moguće", rekao je američki sekretar za odbranu Ešton Karter.

Karter je dodao da je u prethodnim rundama pregovora načinjen napredak, ali da "još ništa nije okončano".

Ranije danas, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je jedan ruski avion došao blizu američkog lovca iznad Sirije 10. oktobra da ga identifikuje, a ne "da ga zaplaši".

Vašington je u utorak objavio da su dva aviona, jedan američki a drugi ruski, bila na bliskom rastojanju na nebu iznad Sirije, gde nekadašnji neprijatelji iz perioda hladnog rata, nezavisno jedni od drugih izvode vazdušne napade na teroriste.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi i Ameri "dele" nebo nad Sirijom

Izvor: Mondo, 15.Okt.2015, 08:23

Moskva i Vašington približili su se postizanju dogovora koji bi smanjio opasnost od sudara aviona te dve zemlje iznad Sirije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane...Foto: AP.."Naši stavovi su se približili po ključnim stavkama budućeg dokumenta. Dogovorena je i procedura vezana za buduće akcije",...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.