SAD: Zatvorska kazna za tinejdžerku koja je htela da se pridruži Islamskoj državi

Izvor: Blic, 24.Jan.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Zatvorska kazna za tinejdžerku koja je htela da se pridruži Islamskoj državi

Sud u američkoj saveznoj državi Kolorado je osudio na četiri godine zatvora tinejdžerku Šenon Konli, koju je u pokušaju da se pridruži svom vereniku u borbama na strani Islamske države u Siriji spreči Federalni istražni biro (FBI).

Konli (19) će odslužiti zatvorsku kaznu zbog pokušaja da pruži materijalnu podršku borcima IS i drugim ekstremističkim grupama poput Al-kaide, saopštilo je američko Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravde, a prenela agencija AFP.

Tinejdžerka je, pre nego što je otkrivena, izrazila želju da se priključi džihadu nakon što je na internetu stupila u kontakt sa muškarcem koji je tvrdio da je aktivni pripadnik IS u Siriji.

Njih dvoje su se kasnije verili i zajedno su radili na tome da Konli otputuje u Siriju kako bi se pridružila svom vereniku.

Pre polaska na put, ona je prošla obuku u rukovanju oružjem i čak se pridružila programu za pripremu budućih vojnih kadeta, kako bi se upoznala sa vojnom taktikom i oružjem. Pored toga, završila je kurs prve pomoći.

Agenti FBI su nekoliko puta razgovarali sa tinejdžerkom kako bi je odgovorili od puta u Siriju, ali ih ona nije poslušala i uhapšena je kad je 8. aprila u Denveru pokušala da se ukrca na let za Tursku.

Policajci su tokom pretrage njene kuće pronašli knjige i članke o terorističkim organizacijama.

Nakon što odsluži četiri godine u zatvoru, Konlijeva će tri godine biti pod nadzorom nadležnih organa, a zatim će morati da odradi 100 sati društveno korisnog rada.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.