Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 26.04.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 26.04.


Sirijska vojska napada teroriste na istoku provinsije Damask - Prema saopštenju sa fronta pripadnici sirijske vojske uspeli su da oslobode značajnu teritoriju istočno od aerodroma Damask. Vladine snage pomerile su svoje pozicije do 137. baze u provinciji Deir ez Zor.
Teroristi ISIL-a pokušali su da izvrše ofanzivu u provinciji Deir ez Zor koja se završila neuspehom. Tokom ofanzive ubijen je 31 terorista.



Pregled političkih i drugih vesti za 26.04.



Rusija izvela oko 77.000 vazdušnih udara na položaje terorista u Siriji - Rusija i SAD održavaju vezu posredstvom „vruće linije“ radi izbegavanja incidenata na nebu iznad Sirije, bez obzira na to što je obustavljeno dejstvo memoranduma koji su dve zemlje ranije potpisale, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

Rusija je ranije obustavila dejstvo Memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije nakon što je Amerika izvela raketni napad na avio-bazu sirijske avijacije Šairat u provinciji Homs. 

„Na radnom nivou imamo telefone za direktnu vezu, to se radi da bismo, pre svega, zaštitili bezbednost ruske avijacije koja deluje u vazdušnom prostoru Sirije, kao i američke avijacije“, rekao je Rudskoj tokom šeste Moskovske međunarodne konferencije o bezbednosti.

On je dodao da se nada da će vojni resori Rusije i SAD ubuduće uspeti da savladaju sve nesuglasice i da uspostave saradnju u Siriji.

Rusija je povukla gotovo 50 odsto svoje avijacije iz baze Hmejmim, rekao je Rudskoj i dodao da je vojska zaključila da je moguće smanjiti broj aviona, s obzirom na to da se smanjio i broj terorističkih formacija u toj zemlji. 

Od početka vojne operacije u Siriji, Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su više od 23.000 borbenih letova i oko 77.000 vazdušnih napada na položaje terorista.

Prema rečima Rudskoja, ruska avijacija je manjim brojem aviona izvela četiri puta više napada nego zapadna koalicija na čelu sa SAD. 

„Uporedna analiza rezultata dejstava ruske avijacije i avijacije međunarodne koalicije u Siriji pokazuje da su uz mnogo manje aviona Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele tri puta više borbenih letova i izvele četiri puta više raketnih napada“, rekao je Rudskoj. 

Ruska grupacija kontroliše celokupan vazdušni prostor Sirije, rekao je general i dodao da su ruske snage pomogle sirijskoj armiji da iz korena promeni situaciju u toj zemlji, uništivši velike grupe terorista u Hami i Homsu. 

„Vladina vojska je takođe znatno poboljšala svoj položaj u provinciji Damask i u predgrađima prestonice“, rekao je Rudskoj i dodao da je sirijska armija od terorista oslobodila 41 naselje i krenula ka oblasti na jugozapadu od grada Meljniš.

Prema njegovim rečima, tokom operacije oružanih snaga Rusije na teritoriji Sirije pod kontrolu legalne sirijske vlade vraćeno je 695 naselja i više od 14.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je omogućilo da se na mesto stalnog boravka vrati više od 108.000 izbeglica. 

Rudskoj je dodao da su vladine snage u Siriji uspostavile punu kontrolu nad gradom Palmira i nanele teroristima ozbiljnu štetu u tom pravcu. 

Prekretnica u borbi protiv terorizma primorala je niz političkih igrača da preispitaju stav o situaciji u Siriji i pokrenula pregovarački proces, izjavio je Rudskoj i dodao da procesu pomirenja doprinose sastanci u Astani. 

Peskov: Putin nije zastupnik Bašara el Asada, već međunarodnog prava - Izjava šefa francuske diplomatije Žan-Marka Eroa da je sirijska vojska upotrebila sarin ne može i neće promeniti stav Rusije koji se bazira na tome da je potrebno sprovesti međunarodnu istragu događaja.

Ministar spoljnih poslova je izjavio da Francuska raspolaže dokazima da je sirijsko Ratno vazduhoplovstvo izvelo šest udara na provinciju Idlib 4. aprila — istog dana kada se desio hemijski napad.

„Kremlj i predsednik Putin, kao i pre, smatraju da je jedini mogući način da se ustanovi istina o tome šta se desilo u Idlibu — da se sprovede nepristrasna međunarodna istraga“, rekao je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li će se promeniti stav Moskve nakon izjave Eroa.

Peskov je rekao i da stav Vladimira Putina o sudbini sirijskog lidera Bašara el Asada ostaje nepromenjen: pitanje daljeg opstanka Asada na vlasti rešiće samo sirijski narod. Na ovaj način on je prokomentarisao reči predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji je u intervjuu „Rojtersu“ naveo Putinove reči da on „nije Asadov advokat“, što su neki interpretirali kao smanjenje podrške sirijskom lideru od strane Moskve.

„Putin nije zastupnik Bašara el Asada, već međunarodnog prava. On štiti stav koji ne dozvoljava da odluke o budućnosti bilo koje zemlje donose neka treća lica ili treće zemlje. On smatra da se budućnost Sirije i rukovodioca Sirije ne mogu određivati ni u Ankari, ni u Vašingtonu, ni u Parizu ili Berlinu, niti u Moskvi. O Siriji može da odlučuje samo sirijski narod“, naglasio je predstavnik Kremlja.

„Predsednik Putin veoma dosledan zastupnik ove ideje. Ovde ne može biti govora ni o kakvoj promeni pristupa“, objasnio je Peskov.

Erdogan: Obavestili smo SAD, Rusiju i Irak o vojnim operacijama - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u intervjuu agenciji Rojters da je informisao partnere, među kojima su Rusija, SAD i severni Irački Kurdistan, o tome da će izvesti operaciju protiv kurdskih boraca u Iraku.

Predstavnik Stejt departmenta SAD Mark Toner izjavio je ranije da je Vašington uznemiren zbog turskih napada na severu Sirije i Iraka. On je naglasio da su oni izvedeni bez „neophodne koordinacije sa SAD“ i s globalnom koalicijom protiv terorističke organizacije DAEŠ.

„Mi imamo obavezu da preduzmemo mere. Obavestili smo o tome SAD i Rusiju, čak i Irak. To je operacija o kojoj je šef kurdske autonomije Iraka Masud Barzani bio informisan“, rekao je Erdogan. 

On je naveo da žali zbog pogibije nekoliko članova kurdskih odreda pešmerge. Prema njegovim rečima, dejstva Turske nisu operacija usmerena protiv ovih odreda. 

Erdogan je dodao da će operacije u gradu Sindžaru na severu Iraka i u severnoj Siriji trajati dok god ne budu pobijeni svi teroristi. 

Turski predsednik je, takođe, rekao da neće dozvoliti da Sindžar postane baza za borce Radničke partije Kurdistana. 

Generalštab turske vojske saopštio je danas da je u vazdušnim napadima na kurdske snage samoodbrane na severoistoku Sirije i Radničke partije Kurdistana na severu Iraka ubijeno oko 70 pripadnika kurdskih oružanih formacija.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.04.

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 25.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 27.04.

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2017, 11:16

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 27.04.. . Predala se grupa...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.