Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 25.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 26.04
.
 
 
Pozicije kijevskih snaga severo-zapadno od Donjecka

Kijevske snage 30 puta napale teritoriju DNR -  Ministarstvo odbrane DNR saopštilo je da su kijevske snage tokom prethodnog dana 30 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom se našlo se 12 naseljenih mesta. Tokom napada ranjena su dva civila.



Sinoć i u ranim jutarnjim satima kijevske snage otvarale su vatru na Trudovski u okolini Donjecka. Tom prilikom ranjen je civil 1981. godište.

Narodna milicija LNR saopštila je da je sinoć oko 22:00 u selu Sokoljniki nedaleko od Slavjanoserbska otkrila diverzantsku grupu kijevskih u jednoj od napuštenih kuća. Nakon što su odbili da predaju oružje ukrajinski diverzanti su otvorili vatru na pripadnike Narodne milicije i započela je borba.



Uz podršku vatre sa kijevske strane diverzanti su uspeli da se evakuišu na teritoriju pod kontrolom kijevskih snaga. Tokom sukoba niko od pripadnika Narodne milicije nije stradao.



Jutros oko 07:00 ukrajinska vojska je otvarala vatru na Jasinovatu. Vatra je otvarana na ovaj grad i tokom noći ali razaranja nisu evidentirana.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 26.04.



Proba za Paradu pobede u Donjecku

Kijev: Postoji mogućnost da zaustavimo Lugansku termoelektranu - "Trostrana kontakt grupa za rešavanje situacije na istoku Ukrajine tokom sednice u Minsku razmatrala je pitanje povezano sa mogućnošću prekida rada Luganske termoelektrane i protok vode u regionu Donbasa pod kontrolom Kijeva", saopštio je novinarima ministar energetike Ukrajine Igor Nasalik.

„Jedno od pitanja o kojem će se danas razgovarati u Minsku: mi, sa jedne strane, ne možemo da osiguramo Lugansku termostanicu ugljem — nema puta za isporuke, osim sa teritorije koju ne kontrolišemo mi, ili iz Rusije. Nakon toga, mi treba da isključimo kanal sa vodom koji prolazi kroz teritoriju koju ne kontrolišemo“, rekao je on.

Ministar je dodao da Luganska termoelektrana može dobiti ugalj samo železnicom koja prolazi kroz samoproglašene republike ili iz Rusije. Prema njegovim rečima, nema mogućnosti da se dopremi ugalj iz ukrajinskih luka u ovu stanicu.

„Ako ne bude pokrenuto ovo pitanje, postoji mogućnost da zaustavimo Lugansku termoelektranu“, dodao je ministar.

Nasalik je saopštio i da u Donbasu uopšte ne plaćaju vodu.

UN osudio Kijev zbog obustave isporuke električne enrgiji LNR-u - "UN je osudio odluku Kijeva  da obustavi isporuku električne energije teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike", izjavio je zvanični predstavnik generalnog sekretara Stefan Dužarik.

«Veoma je važno da civilno stanovništvo, koje se nalazi usred borbi, ne trpi još više» , rekao je on.

Nakon osude od strane UN,  ukrajinske vlasti su izjavile da su spremne da nastave snabdevanje električnom energijom LNR ako dođe do otplate dugovanja. Prema rečima ministra energetike i industrije Ukrajine Igora Nasalika, odluka da se obustavi isporuka električne energije je ekonomske prirode.

Međutim, u Lugansku misle drugačije. Oni ovaj potez vide kao pritisak na LNR da se vrati pod okrlje Ukrajine.

Međutim, sve više se govori o mogućnosti da snabdevanje električnom energijom teritorija koje su van kontrole Kijeva može doći iz Rusije. Kako je izjavio ovlašćeni predstavnik  Donbasa u Kontakt grupi Boris Grizlov,  Moskva može preduzeti taj  korak «u okviru humanitarne pomoći.»

Moskva preduzima mere bezbednosti kao odgovor na raspoređivanje snaga NATO-a u Evropi - Moskva preduzima mere za osiguranje bezbednosti kao odgovor na raspoređivanje novih bataljona NATO-a u Evropi, izjavio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri alijansi Aleksandar Gruško.

„U junu bi trebalo da bude u potpunosti završeno raspoređivanje bataljona NATO-a. Oni će biti integrisani u vojne strukture nacionalnih država. To stvara novu realnost. NATO pokušava da proširi mogućnosti za jačanje, to se odnosi na aerodrome, luke, to ozbiljno menja bezbednost u centru Evrope", izjavio je Gruško.

„Što se tiče potrebnih mera, to mi preduzimamo sve što je neophodno da se osiguraju naši interesi i bezbednost. Na tome se radi. Sredstvima i merama koje smatramo potrebnim“, naglasio je on.

Gruško je izjavio da sastanak Rusija-NATO na nivou ministara moguć, da li da ga treba pažljivo pripremiti.

„Za sada NATO nema nameru da promeni svoj stav, što pokazuje kako raspoređivanje na istočnom obodu u junu ove godine, tako i shema odnosa sa Rusijom — voditi politički dijalog, ali ga ne prenositi na ekspertski nivo, pre svega na vojnoj liniji“, dodao je on.

Kijev pokrenuo krivični postupak povodom inostranih poseta Krimu - 
Služba za bezbednost Ukrajine pokrenula je krivični postupak povodom inostranih poseta Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti bez dozvole Kijeva, saopštila je pres-služba Glavnog tužilaštva Autonomne republike Krim, koja je nastavila da funkcioniše u Ukrajini i nakon ulaska poluostrva u sastav Rusije.

Slučaj je zaveden na osnovu člana „narušavanje poretka ulaska na privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine i izlaska iz nje“. 

Tužilaštvo priprema međunarodne instrukcije zemljama čiji su građani učestvovali u forumu, navedeno je u saopštenju. 

Treći Jaltanski međunarodni ekonomski forum održan je na južnoj obali Krima od 20. do 22. aprila. Na njemu je učestvovalo više od 2.000 ljudi, među kojima i 220 gostiju iz 46 zemalja.

Ministarstvo spoljniih poslova Ukrajine uputilo je Rusiji protestnu notu zbog održavanja foruma na Krimu. 

Moskva je saopštila da mirno reaguje na sve note Kijeva u vezi s Krimom, uključujući i protest povodom održavanja ekonomskog foruma na Jalti.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijevske snage 54 puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 54 puta napale teritiriju DNR. Pod vatrom se našlo 17 naseljenih mesta. U Dokučaevsku je tokom napada oštećeno više stambenih objekata. Tokom napada poginuo je jedan vojnik DNR, a još dvojica su ranjena.. . . . Sinoć...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.