Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2017, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 27.04.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 27.04.


Predala se grupa terorista sirijskoj vojsci - U provinciji Alep grupa terorista «islamske države» položila je oružje i predala se vojsci Sirije.



Na video snimku se vidi grupa od nekoliko terorista koji su se noću prebacili do položaja sirijske vojske. Vojnici su pažljivo proverili teroriste i oduzeli su im naoružanje. Provokacija i sukoba nije bilo.

Izrael bombardovao aerodrom kod Damaska - 
Izraelska avijacija bombardovala je skladište libanskog pokreta „Hezbolah“ u području međunarodnog aerodroma u Damasku.

"Incident" u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku je u skladu sa politikom Izraela da se spreči doturanje iranskog oružja u Siriju, rekao je izraelski ministar bezbednosti Kac.



On je dodao da napad u potpunosti odgovara politici delovanja sprečavanja krijumčarenja naprednog oružja iz Irana preko Sirije do Hezbolaha u Iran, piše Rojters.

"Naravno, ne želim da elaboriram ovo", rekao je Kac, dodajući da je "premijer rekao da kad god dobijemo obaveštajne podatke koji ukazuju na nameru da se doturi napredno naoružanje Hezbolahu, mi ćemo delovati."


 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 27.04.



Hejlijeva: Mi moramo da izvršimo pritisak na Rusiju, jer Rusija pokriva sirijski režim - Potreban je pritisak na Rusiju da bi se rešio sukob u Siriji, izjavila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli.

„Mnogi od vas su govorili da treba da izvršimo pritisak na sirijski režim, ali to nije tako. Mi moramo da izvršimo pritisak na Rusiju, jer Rusija nastavlja da pokriva sirijski režim“, izjavila je Hejlijeva na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Hejlijeva je rekla da Rusija štiti lidera zemlje koja upotrebljava hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, blokirajući rezoluciju Saveta bezbednosti. Asad, prema njenim rečima, nastavlja da deluje znajući da će ga „Rusija pokrivati“.

„Sada sva pažnja i pritisak treba da budu usmereni ka Rusiji, jer ona to može da zaustavi, ako želi“, rekla je ona i pozvala da se „ne sluša“ kako predstavnici Rusije pokušavaju da skrenu pažnju govoreći o drugim zemljama i sukobima.

„Ja ću nastaviti da vršim pritisak na Savet bezbednosti kako bi on dejstvovao, uradio nešto, čak i ako Rusija bude stavljala veto“, istakla je Hejlijeva.

V. d. stalnog predstavnika Rusije u UN Petar Iljičov odgovorio je predstavnici SAD da „Rusija, Turska i Iran rade svoj deo posla za obezbeđivanje poštovanja prekida borbenih dejstava, što je najbolji način da se poboljša humanitarna situacija u Siriji“.

„Ni od vas, ni od zapadnih kolega nismo čuli nijednu reč o tome šta vi radite da biste ublažili situaciju, kako vi utičete na umerenu ili neumerenu opoziciju koju kontrolišete“, rekao je Iljičov.

Bela kuća: Nameravamo da se suprotstavimo Rusiji gde su njena dejstva neprihvatljiva - Američke vlasti nastaviće da sarađuju s Rusijom u onim oblastima u kojima se naši interesi poklapaju, ali ćemo joj se suprotstavljati ako to bude neophodno, izjavio je visoko rangirani predstavnik Bele kuće.

„Nameravamo da se suprotstavimo Rusiji u onome u čemu su njena dejstva neprihvatljiva. Na primer, što se tiče podrške režimu predsednika Sirije Bašara el Asada“, rekao je on novinarima.

Predstavnik Bele kuće je rekao da to što Rusija i Iran podržavaju Asada doprinosi krvoproliću u Siriji.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Vašington će sarađivati s Rusijom u sferama u kojima je to moguće, a jedna od njih je borba protiv DAEŠ-a. 

Činovnik je, takođe, naglasio da SAD ne nameravaju da odustanu od podrške svojim saveznicima u Evropi, odnosno NATO-u, koji se suprotstavljaju dejstvima Rusije usmerenim na rušenje Alijanse.

Sjedinjene Američke Države smatraju da postoji mogućnost da Severna Koreja napadne Južnu Koreju ili Japan, rekao je činovnik.

„Definitivno, ne postoji ništa gde je rizik otklonjen za 100 odsto“, rekao je predstavnik Bele kuće. 

On je, takođe, naveo da „američka administracija zbog toga traži od obaveštajne zajednice da predviđa razvoj događaja i da se trudi da ublaži rizike“. 

Prema njegovim rečima, Amerika namerava da na miran način reši problem denuklearizacije Severne Koreje, ali i da pojača sankcije toj zemlji.

Predstavnik Bele kuće je, takođe, rekao da američka administracija veruje da je Kina počela da posmatra dejstva Severne Koreje kao pretnju sopstvenoj bezbednosti.

„Razlika u stavu Kine o ovom problemu je u tome što ona na njega ne gleda samo kao na pretnju interesima i bezbednosti SAD, Južne Koreje ili Japana, nego i sopstvenim interesima i bezbednosti“.

On je dodao da Vašington ne isključuje mogućnost da se Severna Koreja uključi na američki spisak zemalja-sponzora terorizma. „To je jedna od varijanti koje razmatramo“, rekao je činovnik. 

Moskva: Neprihvatljivi napadi Turske na Kurde u Iraku i Siriji - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da su neprihvatljivi napadi Turske na Kurde u Iraku i Siriji mimo volje vlada tih zemalja, jer to protivreči principima međudržavnih odnosa.

Generalštab Oružanih snaga Turske saopštio je da je oko 70 članova kurdskih formacija poginulo u vazdušnim napadima na položaje kurdskih snaga samoodbrane na severoistoku Sirije i Radničke partije Kurdistana na severu Iraka. 

„U Moskvi ovakvi potezi izazivaju najozbiljniju zabrinutost. Reč je o dejstvima turske vojske protiv kurdskih snaga koje se na kopnu realno suprotstavljaju terorističkim grupama, a pre svega DAEŠ-u. U uslovima kada je rat protiv terorizma u Iraku i Siriji još daleko od završetka, ovakva dejstva nipošto ne doprinose konsolidaciji antiterorističkih napora i zatežu ionako napetu situaciju“, navedeno je u saopštenju. 

Ministarstvo je sve sukobljene strane pozvalo da budu suzdržane.

„Važno je ispoljiti potrebnu političku dalekovidost i usredsrediti pažnju na najvažniji zadatak, a to je suprotstavljanje terorističkoj internacionali oličenoj u DAEŠ-u, Nusra frontu i drugim organizacijama“, navedeno je u tekstu.

Pentagon: Obnavljanje memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji uliva nadu - Pentagon je oduševljen saopštenjima iz Rusije o obnavljanju memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, izjavio je predstavnik koalicije za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ, američki pukovnik Džon Dorijan.

„To uliva nadu. To je važno za bezbednost naših i ruskih letova s obzirom na to da Rusija i SAD nastavljaju da se bore protiv DAEŠ-a u Siriji, a mi nastavljamo i našu operaciju u Iraku“, rekao je Dorijan i dodao da će linija za sprečavanje sukoba raditi bez prekida. 

Rusija je u aprilu obustavila delovanje memoranduma, nakon što su SAD izvele napad na avio-bazu sirijske vojske u provinciji Homs. Kasnije je objavljeno da je dejstvo dokumenta obnovljeno nakon posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi.dao da procesu pomirenja doprinose sastanci u Astani. 
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.