Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.10.

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.10.

22.10.2015. -

  

Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 21.10.

Ruska avijacija uništila 83 objekta Nusra fronta - Ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vojna avijacija je za poslednja 24 časa izvela 46 borbenih naleta u Siriji, nanoseći udare po 83 objekta infrastrukture terorista, saopštio je novinarima zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Avioni ruske avijacije u Siriji za protekla 24 časa su izveli 46 borbenih naleta na 83 objekta infrastrukture terorističke organizacije ID. Pre svega, izvode se udari po provincijama Idlib, Alepo, Dejr el Zor, Damask i Hama“, rekao je Konašenkov.    

Vazdušno-kosmičke snage su uništile u rejonu Alepa u Siriji preduzeće za proizvodnju mina, kao i skladišta za eksplozivne supstance terorističke organizacoije Nusra fronta, saopštio je u sredu zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.



„Nakon izvođenja preciznog bombaškog napada navođenim avionskim bombama i detonacija objekta eksplozivnih supstanci, koje su usledile i dva kamiona pored njih, koji su dopremili desetine tona eksploziva, svi objekti su uništeni“, naveo je Konašenkov. 

Po njegovim rečima, u rejonu doline Gab, naselja Han-Šejhun, prilikom izvođenja vazdušnog izviđanja otkriven je veliki kamp militanata Nusra Fronta.



„U vazdušnom napadu Su-25 na ovaj objekat sa čitavom infrastrukturom — to je mesto za smeštaj militanata, skladišta i automobilske tehnike — teroristi su ubijeni“, rekao je general.

Konašenkov je izjavio da je u provinciji Idlib prilikom izviđanja dronova otkriven komandno-posmatrački centar militanata ID koji se nalazi na planini Serjatel.

„Iz ovog centra se direktno vršilo upravljanje vatrom bandi na bojnom polju i korekcija vatra minobacača jedinica militanata. Prilikom udara bombarderima Su-23 objekat je uništen“, rekao je Konašenkov.   

 



Povlačeći se, teroristi u Siriji masovno miniraju naselja koja oslobođaju vladine snage, saopštio je novinarima zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general Konašenkov.

Po njegovim rečima, čim militanti ostave pozicije, u naseljima vrše „masovna miniranja mesta, napuštenih domova i obnovljenih objekata socijalne infrastrukture eksplozivnih naprava daljinskog upravljanja“.

„Značajan deo ovih naprava je pažljivo maskiran i ojačan tajmerima brojanja unazad, koji treba da prorade kroz određeni period vremena, nekad i nakon nekoliko nedelja“, naveo je general. Ova taktika, po njegovim rečima, „omogućava da se izvode teroristički napadi odmah nakon povratka u naseljena mesta stanovnika“.

Američki dron u Siriji pogledom ruskog pilota

Islamska država vodi pregovore sa drugim teorističkim grupama za ujedinjavanje protiv sirijskih vladinih snaga, saopštio je portparol Ministarstva odbrane.

„Radio-veze su presrele informacije o početku pregovora komandanata nekoliko terorističkih organizacija ID o ujedinjavanju zajedničkih snaga za ograničavanje ofanzive vladinih snaga“, rekao je Konašenkov.

Sirijska armija nastavlja ofanzivu na Džobar - Sirijska armija nastavlja ofanzivu u predgrađu Damaska Džobaru, koji se već nekoliko godina nalazi pod kontrolom islamista, javlja dopisnik RIA Novosti s lica mesta.

Žestoke borbe vode se bukvalno za svaku zgradu — bojovnici imaju vatrene tačke praktično u svim zgradama u Džobaru. Osim toga, mnoge od njih spajaju tajni podzemni prolazi koje su iskopali bojovnici, što im omogućava da se iznenada povuku iz opkoljene zgrade ili, obrnutu, da se odjednom nađu iza leđa vojnika.



Opštinu trenutno kontrolišu pretežno pripadnici grupacije Džebhat an Nusra (sirijsko krilo Al Kaide). Oni su često odatle gađali druge opštine Damaska, na primer 21. septembra, kada su dve granate pale u dvorište ruske ambasade.

Kako javlja dopisnik RIA Novosti s lica mesta, ona izgleda ovako: prvo počinje artiljerijska priprema. Artiljerija sirijske armije iz centra grada gađa položaje bojovnika u Džobaru. Civilnog stanovništva u njemu gotovo da više nema, tako da praktično ne postoji rizik da će stradati neko od civila.



Strani plaćenici pristižu u Siriju - Veliki broj stranih plaćenika pristiže u sirijsku provinciju Idlib kako bi se borili na strani terorista, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, teroristi aktivno rade na popunjavanju svojih redova zbog gubitaka prouzrokovanih borbama protiv sirijske armije i masovnog dezertiranja.

Prema informacijama obaveštajnih službi, dodaje se u saopštenju, dolazak velikog broja stranih plaćenika primećeno je u provinciji Idlib, koja se nalazi na severozapadu Sirije.

 

Pregled političkih i drugih vesti za 21.10.


Američki centar u Kataru biće kanal za komunikaciju sa Rusijom - Saradnja sa Rusijom nije uspostavljena radi koordinacije operacija u Siriji ili radi rešavanja spornih pitanja, već za osiguravanje bezbednog izvođenja operacija, izjavio je šef Komiteta načelnika štaba Oružanih snaga SAD Džozef Danford.

Predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Džozef Danford izjavio je da će Centar za vojno-vazdušne operacije združene centralne komande SAD u Kataru biti kanal komunikacije sa Rusijom za slučaj avio-incidenata u Siriji, navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu Pentagona.

„Želeo bih da naglasim da se to radi ne radi koordinacije operacija (sa Rusijom), ne za rešavanje spornih pitanja, već za osiguravanje bezbednog izvođenja operacija u regionu“, izjavio je Danford tokom svoje posete Iraku.

Kanada najavljuje obustavljanje vazdušnih udara na ID u Siriji i Iraku - Lider Liberalne partije Kanade koja je pobedila na izborima Džastin Trjudo, koji će zauzeti mesto premijera, potvrdio je nameru da obustavi učešće aviona Ratnog vazduhoplovstva zemlje u vojnoj operaciji protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Vojnu operaciju od 2014. godine izvode SAD uz podršku saveznika, uključujući Kanadu. Oni se ograničavaju na udare iz vazduha po pozicijama militanata i podrškom kopnenim snagama vlade Iraka i „umerene opozicije“ u Siriji. Čitajte više

Pentagon: Rizik od incidenata na sirijskom nebu minimalizovan - Rizik od incidenata na sirijskom nebu je potpisivanjem sporazuma o bezbednosti letova između Rusije i SAD minimalizovan, izjavio je portparol Pentagona Piter Kuk.

On je potvrdio da je sporazum o bezbednosti letova iznad Sirije stupio na snagu koji su potpisali Rusija i SAD.

Sa druge strane, portparol Stejt departmenta Džon Kirbi smatra da taj sporazum ne umanjuje zabrinutost Vašingtona i ne rešava situaciju u Arapskoj Republici, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi. Čitajte više

Rusija i SAD spremne za razgovor o spasilačkim operacijama u Siriji - Rusija i SAD su spremne da razgovaraju o spasilačkim operacijama u Siriji u slučajevima obaranja aviona, saopštio je Pentagon.

Prethodno su ministarstva odbrane Rusije i SAD potpisala sporazum o prevenciji incidenata prilikom letova avijacije u okviru vojne operacije u Siriji.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da ovaj dokument reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru Sirije. Pored toga, ovim sporazumom se definišu pravila i ograničenja kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti između ruske i američke avijacije. Čitajte više

Kakvim naoružanjem Rusija raspolaže u Siriji - Vojna operacija ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji mnoge je naterala da sagleda potencijal ruske avijacije.

Kada je reč o avionima, u Siriji se koristi mešovit sastav ruske avijacije. Od bombardera u upotrebi su Su-24M i Su-34, oklopni jurišni avioni Su-25SM, kao i lovci Su-30SM, čija je uloga da brani rusku avijaciju sa neba. Intenzitet letova zavisi od broja ciljeva na zemlji koje opredeljuju ruske, sirijske, iračke i iranske obaveštajne službe. Čitajte više

Asad posetio Moskvu i razgovarao sa Putinom - Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Sirije Bašar el Asad sastali su se sinoć u Moskvi, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Teme su bile borba protiv terorističkih grupa i nastavak ruskih vazdušnih udara u Siriji.

"Predsednik Sirijske arapske republike Bašar el Asad sinoć je stigao u Moskvu u radnu posetu", rekao je Peskov.

Portparol Kremlja dodao je da su Putin i Asad razgovarali u četiri oka, a teme su bile borba protiv "terorističkih grupa i nastavak ruskih vazdušnih udara u Siriji".

„O borbi sa terorističkim, ekstremističkim grupacijama, pitanjima vezanim za nastavak ruske operacije, o podršci ofanzivi sirijskim Oružanim snagama. Predsednik je bio detaljno informisan o situaciji u Siriji, o budućim planovima, kao i o različitim aspektima bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov.

Predsednik Sirije smatra da bi, da nije bilo akcija Rusije u njegovoj zemlji, terorizam koji se proširio u regionu, zahvatio još veću teritoriju, izjavio je on na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, navodi se u saopštenju Kremlja.

„Terorizam koji se sada raširio u regionu, da nije bilo vaših akcija i vaše odluke (akcija i odluke ruske strane) zauzeo bi mnogo veći prostor i raširio bi se na još veću teritoriju. Ovi koraci su dobili potvrdu time što ste preuzeli učešće u borbenim akcijama na jednom frontu za borbu sa terorizmom“, naveo je Asad.  



„Mi polazimo od toga da će zbog pozitivne dinamike borbenih akcija na kraju ipak moći da se postigne dugoročno rešenje na osnovu političkog procesa uz učešće svih političkih snaga, etničkih i religioznih grupa. I na kraju, odlučujuća reč treba da ostane isključivo sirijskom narodu“, izjavio je ruski lider.

Osim toga, predsednik Sirije u razgovoru sa Putinom je izrazio nadu da će Moskva i Damask nastaviti zajedno da obnavljaju arapsku republiku, kako ekonomski, tako i politički.

Vladimir Putin je izjavio da Sirija trpi velike gubitke vodeći borbu sa terorizmom praktično sama, mada u poslednje vreme ima značajne rezultate na tom polju. Po rečima Asada, da nije bilo napora Moskve, terorističke snage na Bliskom istoku bi zauzele veću teritoriju u regionu.Sastanku su se, kako je rekao, kasnije pridružili drugi najviši ruski zvaničnici.

"Razgovor je trajao prilično dugo, a pitanja o kojima se razgovaralo su razjašnjena", rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Asad posetil Rossiю https://t.co/ldDTC1IBoA

— Dmitriй Peskov (@dsPeskov) October 21, 2015

MSP RF: Netačni navodi o pogibiji ruskih vojnika u Siriji - Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode pojedinih zapadnih medija o pogibiji ruskih vojnika u Siriji.

„Nikakvih gubitaka među vojnicima ruske vojske u Siriji nema“, navodi se u saopštenju.

Nešto ranije oglasila se Ambasada Rusije u Damasku saopštivši takođe da ne raspolaže nikakvim informacijama da su ruski vojnici poginuli u Siriji boreći se uz sirijske vladine snage.

„Nema nikakvih informacija o navodnoj pogibiji tri Rusa ili tri ruska vojnika u vojnim operacijama u Siriji, kako je izvestio Rojters“, stoji u saopštenju ruske Ambasade. Čitajte više
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.10.[2015-10-22 08:47:23]

  Mapa situacije u Siriji - Kliknuti za uvećanje  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po...

Za Kosovo u Unesku 27 zemalja, 14 protiv[2015-10-21 19:45:14]

Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za predlog...

Ruska avijacija uništila 83 objekta Nusra fronta[2015-10-21 15:13:29]

Ruska vojna avijacija je za poslednja 24 časa izvela 46 borbenih naleta u Siriji, nanoseći udare...

Ivancov: Zašto je potreban ``lord protektor`` u BiH[2015-10-21 11:33:31]

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov kaže da bi trebalo ukinuti visokog predstavnika međunarodne zajednice i poručuje da bi novi mandat Eufora trebalo da bude bez evroatlantske perspektive.

Odbor za odbranu i bezbednost Crne Gore: Ugrožavanje ustavnog poretka i stabilnosti države[2015-10-21 11:16:14]

Skupština Crne Gore razmatraće danas aktuelnu bezbednosnu situaciju u državi u vezi sa protestima Demokratskog fronta...

Evropski ``prijatelji`` sledeće nedelje potpisuju sporazum sa Kosovom[2015-10-21 10:51:16]

Izvor u Savetu Evrope je saopštio da se radi na pripremi pravnog okvira za potpisivanje sporazuma...

Sirijska armija nastavlja ofanzivu na Džobar[2015-10-21 10:49:07]

Sirijska armija nastavlja ofanzivu u predgrađu Damaska Džobaru, koji se već nekoliko godina nalazi pod kontrolom...

Kineski globalni platni sistem UnionPay stigao na Krim umesto MasterCard i Visa[2015-10-21 10:46:28]

Kineski globalni platni sistem UnionPay počeo je da radi na Krimu. On bi trebalo da zameni...

Američki centar u Kataru biće kanal za komunikaciju sa Rusijom[2015-10-21 10:42:26]

Saradnja sa Rusijom nije uspostavljena radi koordinacije operacija u Siriji ili radi rešavanja spornih pitanja, već...

DNR počela povlačenje naoružanja[2015-10-21 10:37:50]

Narodna vojska Donjecke Narodne Republike saopštila je da je počela sa povlačenjem vojne tehnike i naoružanja...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.