Izvor: Vostok.rs, 16.Nov.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 15.11.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 15.11.


Trovanje sirijskih vojnika nakon napada terorista hemijskim oružjem  -  Oko 30 vojnika sirijske garde otrovalo se nakon što su teroristi granatirali Alep hemijskim oružjem, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, vojnici su uspešno evakuisani u bolnicu u Alepu.

Konašenkov je istakao da su teroristi detonirali minu ili neku vrstu gasnog balona koji je pušten iz sistema „Paklena vatra“. Ovo je ujedno treći napad islamista u kojem je korišćeno hemijsko naoružanje za poslednje dve nedelje. Prethodni napad hemijskim oružjem zabeležen je 3. novembra, a pre toga 30. oktobra, kada je jedan čovek poginuo a 40 ranjeno.




 
Pregled političkih i drugih vesti za 15.11.


Lavrov i Keri razgovarali o situaciji u Siriji  -  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri su se tokom telefonskog razgovora dogovorili da nastave bilateralne ekspertske konsultacije za pronalazak puteva za normalizaciju u Siriji i Alepu, saopštilo je rusko Ministarstvo.

„Tokom razmatranja situacije u Siriji, Lavrov je skrenuo pažnju na to da su nelegalne oružane grupe u istočnom Alepu i tzv. ’lokalni savet‘ u ovom delu grada odbile da sarađuju u rešavanju situacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

„Istaknuto je da vazdušne snage Rusije i Sirije već četiri nedelje ne lete nad tim područjem, a Vašington još uvek nije razdvojio odrede ’umerene‘ opozicije od terorističkih grupa, iako je preuzeo na sebe obavezu da u slučaju prestanka dejstava avijacije to učini za sedam dana. Dogovoreno je da se nastave bilateralne ekspertske konsultacije o pronalaženju načina za normalizaciju“, saopštilo je Ministarstvo. U saopštenju se dodaje da je razgovor inicirala američka strana.

Putin i Tramp razgovarali o situaciji u Siriji i međusobnim odnosima  -  Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je večeras sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Ruski predsednik i novoizabrani predsednik SAD razmenili su mišljenja o potrebi za udruživanjem snaga u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.



„Vladimir Putin i Donald Tramp dele mišljenje o potrebi da se udruže u naporima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja broj jedan - međunarodnog terorizma i ekstremizma. U tom smislu razgovarali su i o rešenju krize u Siriji“, piše u saopštenju. 

Formal readout of Trump/Putin call. Trump told Putin "he looks forward to strong, enduring relationship with Russia." pic.twitter.com/bUlqGOPQ9K
— Christina Wilkie (@christinawilkie) November 14, 2016
U saopštenju pres-službe se navodi da su se Putin i Tramp složili da se rusko-američki odnosi nalaze u „veoma lošem stanju“.

Oni su takođe razmatrali aktivan zajednički rad na njihovoj normalizaciji i „uvođenju u okvire konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja“, uključujući i „stvaranje čvrstih osnova bilateralnih odnosa kroz razvoj njihove trgovinske i ekonomske komponente“.

Putin i Tramp su se složili da nastave kontakte preko telefona i u budućnosti organizuju lični susret, navodi se u saopštenju. Ruski lider je još jednom čestitao republikancu pobedu na izborima i poželeo mu uspeh u sprovođenju predizbornog programa. Putin je izrazio spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bele kuće „na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari država“.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.