Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2017, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 09.06.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 09.06.


Ratna reportaža u ofanzivi prema Deir ez Zoru

Sirijska vojska oslobodila 37 naselja - Borci sirijske armije oslobodili su od terorista 37 naselja i farmi na zapadu provincije Raka i u graničnom sa njom zonom na jugoistoku provincije Alepo.

Državna sirijska agencija SANA objavila je da su vladine snage u toj operaciji likvidirale veliki broj terorista.

ID je izgubila i šest tenkova i drugih oklopnih vozila.

Sirijska armija je ušla u provinciju Raka 5. juna – odmah nakon oslobađanja strateški važnog grada Meskena koji je bio poslednje uporište islamista u provinciji Alepo.

Na istoku provincije Homs, vladine snage su preuzele kontrolu nad visovima oko puta koji vidi u oazu Es-Suhne koja se nalazi 60 kilometara istočno od Palmire.

Koalicija SAD bombardovala Raku - 
Najmanje 14 osoba je poginulo i još nekoliko osoba je ranjeno za vreme novog napada aviona koalicije na čelu sa SAD na sirijski grad Raku, saopštila je sirijska nacionalna agencija SANA.

Prema podacima sirijske agencije, cilj udara aviona američke koalicije bila je stambena zgrada u području Mafrak el Džazra.

Ranije je američka koalicija ponovo gađala položaje sirijskih snaga.


Pregled političkih i drugih vesti za 09.06.



Rudskoj: Situacija u Siriji se kardinalno poboljšala - Građanski rat u Siriji praktično je zaustavljen, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj.

„Situacija se kardinalno poboljšala posle potpisivanja memoranduma o stvaranju zona deeskalacije na teritoriji Sirije 4. maja 2017. godine u Astani. Praktično je zaustavljen građanski rat u Siriji. Pored toga, primena memoranduma je omogućila da se pokrene obnavljanje ratom razorenih naselja koja nisu zauzele terorističke organizacije“, rekao je Rudskoj. 

On je naveo da se stanovništvo vraća u oslobođene gradove i naselja, aktivno se obnavljaju domaćinstva, objekti za energetsko snabdevanje, saobraćajni čvorovi i putevi, pune se vodom sistemi za navodnjavanje poljoprivrednih imanja. 

Rusija očekuje da koalicija na čelu sa SAD ne dozvoli napade na Oružane snage Sirije i da se konkretnije posveti borbi protiv terorista, rekao je Rudskoj. 

„Za sada vidimo da dejstva koalicije samo smetaju vladinim snagama u pokušajima da unište DAEŠ. Očekujemo od partnera iz koalicije da preduzmu mere kako bi sprečili ovakve slučajeve i da se konkretnije posvete borbi protiv terorističkim grupacijama DAEŠ-a na teritoriji Sirije“, rekao je Rudskoj.

„Deklarišući kao cilj borbu protiv međunarodnog terorizma, koalicija izvodi napade na sirijsku vojsku, pušta teroriste DAEŠ-a iz oblasti koje su pod opsadom, jačajući terorističke grupacije u oblastima Palmire i Dejr el Zora“, upozorio je Rudskoj. 

General je dodao da se vladine snage u Siriji bore protiv opozicije i da je njihov glavni cilj, uz podršku ruske avijacije, da unište DAEŠ i Nusra front. 

Prema njegovim rečima, iz predgrađa Damaska u Idlib je prešlo oko 2.000 boraca i više od 5.000 članova njihovih porodica, tamo rade demineri i obnavlja se infrastruktura.
Lavrov razgovarao sa Zarifom o situaciji u Siriji i Kataru - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani da je razgovarao sa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom o rešavnju krize u Siriji i uticaju aktuelne situacije u Kataru na taj proces.

„Razgovarali smo o napretku u rešavanju sirijske krize i o tome kakav uticaj na ove procese i naše zajedničke napore može da ima priča koja se tiče Katara“, rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim rečima, Moskva i Teheran se zalažu za to da „ova kriza bude rešena za pregovaračkim stolom, kako bi se sve brige rešile putem dijaloga“.

Zigmar: Evropa bez Rusije ne može sama da reši konflikte u Ukrajini i Siriji - U intervjuu za Spiegel Online Zigmar Gabrijel je izjavio da Rusija ima samo jednog pravog partnera koji je u stanju da modernizuje njenu ekonomiju, „i u Moskvi sve bolje to shvataju“.

Nemačka je veoma zainteresovana i za „razumne odnose“ između Rusije i SAD. Berlinu su potrebna oba partnera, jer „Evropa ne može sama da reši konflikte u Ukrajini i Siriji, rekao je šef spoljnopolitičkog resora Nemačke.

U dugoročnoj perspektivi Rusija nije zainteresovana za to da se vezuje za Iran, misli Gabrijel.

„Nije u interesima Moskve da uz pomoć Irana pojača pozicije Bašara Asada toliko da on jednom prestane da traži pomoć Rusije“, pretpostavio je Zigmar Gabrijel.

Šojgu: Prekid vatre u Siriji se sprovodi u svim zonama bezbednosti - Režim prekida vatre u Siriji praktično se sprovodi na svim lokacijama i u svim zonama bezbednosti, izjavio je ministar odbrane Rusije general armije Sergej Šojgu na sastanku sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

„Prekid vatre faktički se sprovodi na svim lokacijama i u svim zonama deeskalacije. Ona narušavanja koje beležimo kako sa strane opozicije, tako i sa strane vladinih trupa, nisu katastrofalna i ne zahtevaju ozbiljno reagovanje snaga koje se bave kontrolom i praćenjem režima prekida vatre“, rekao je Šojgu.

On se takođe zahvalio De Misturi, jer je odmah odgovorio na predlog Ministarstva odbrane Rusije da sprovede dalje konsultacije o situaciji u Siriji.

„Istovremeno, mi shvatamo da podrška, koju ste pokazali u Astani, a pogotovo u poslednje vreme kada su usvojeni deklaracija i dokumenti o zonama deeskalacije, ima prilično ozbiljne rezultate. Za to vreme uspeli smo mnogo toga da učinimo u režimu prekida vatre“, dodao je ruski ministar.

Šojgu je dodao da bi želeo da se razmotri niz pitanja o daljim koracima za jačanje režima prekida vatre u zonama deeskalacije i o prelasku na rešavanje konkretnih političkih pitanja.

„Ona bi mogla da počnu da se rešavaju u vezi sa činjenicom da već mesec dana sprovodimo sve što smo dogovorili u Astani uz Vašu podršku“, zaključio je ministar.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 09.06.

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2017

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 08.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.