Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 05.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 05.10.



Stanje na frontu -  


Borbe u predgrađu Damaska

General Konašenkov o situaciji u Siriji



 
 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 05.10.


UN: Konvoj kod Alepa napadnut iz vazduha -  Analiza programa operativne satelitske aplikacije UN (UNOSAT) potvrdila je da je do uništenja humanitarnog konvoja UN u blizini sirijskog grada Alepa 19. septembra doveo vazdušni napad, izjavio je naučni savetnik UNOSAT-a.

Le Penova: EU radi sve da bi svrgnula legitimnu vladu Sirije -  Lider opozicione francuske partije Nacionalni front Marin le Pen optužila je Evropsku uniju da je odgovorna za nastavak rata u Siriji.
„Vi radite sve da biste svrgnuli legitimnu vladu Sirije, čime tu zemlju gurate u strašan građanski rat, dok za sve nevolje i probleme krivite Rusiju, koja se bori protiv DAEŠ-a“, rekla je šefica frakcije „Evropa nacije i slobode“ u Evropskom parlamentu istupajući na plenarnoj sednici skupštine u Strazburu.

Oružani sukobi u Siriji traju od marta 2011. godine. Prema podacima UN, rezult

„Vašington post“: SAD razmatraju mogućnost napada na sirijsku vojsku -  Američke vlasti razmatraju mogućnost vojne intervencije u sirijski sukob, piše list „Vašington post“.

List navodi da je prošle nedelje u Beloj kući održan sastanak predstavnika Stejt departmenta, CIA i načelnika štaba američkih oružanih snaga, na kojem se razmatralo pitanje primene vazdušnih udara na položaje sirijske vojske.

Diskusija će se, verovatno, nastaviti na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost pod rukovodstvom predsednika Baraka Obame. Sastanak bi mogao da bude održan već ovog vikenda. Prema rečima jednog od učesnika, među opcijama koje se razmatraju su napad na piste sirijskog vazduhoplovstva krstarećim raketama i drugim oružjem dugog dometa. Takođe je iznet predlog da se operacija sprovede u tajnosti da bi izbeglo protivljenje Bele kuće protiv napada na položaje sirijske vlasti bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Osim toga, list navodi da su predstavnici CIA i Generalštaba podržali mogućnost „kinetičkih“ akcija usmerenih na sirijsko rukovodstvo. Istovremeno ove strukture smatraju da bi pad Alepa mogao da podrije „američke protivterorističke ciljeve u Siriji“, rekao je drugi izvor lista. U ovom slučaju malo je verovatno da će Obama odobriti vazdušne udare, ističe „Vašington post“.

Stoltenberg: NATO neće učestvovati u borbenim operacijama u Siriji i Iraku -  NATO neće učestvovati u borbenim operacijama u Siriji i Iraku, izjavio je danas generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

„NATO neće biti deo borbenih operacija. Mi smo već počeli da obučavamo iračke oficire u Jordanu, a uskoro ćemo pokrenuti njihovu obuku u Iraku, a počinjemo i sa podrškom međunarodnim koalicionim snagama u borbi protiv DAEŠ-a, sa izviđačkim avionima tipa Avaks“, rekao je Stoltenberg. Govoreći o akcijama NATO-a u Avganistanu, on je istakao da Alijansa veruje da je važnije da se obezbedi pomoć Kabulu u osiguranju bezbednosti zemlje.

„Kao što znate, mi smo završili naše borbene operacije u Avganistanu, tako da sada podržavamo avganistanske snage“, rekao je on novinarima uoči početka konferencije o Avganistanu u Briselu.

Moskva nije zadovoljna zbog američkog blokiranja izjave u SB UN -  Moskva nije zadovoljna zbog američkog blokiranja izjave u Savetu bezbednosti u vezi sa granatiranjem ruske ambasade u Damasku, izjavio je portparol Kremlja.

Odgovarajući na pitanje o reakciji Moskve na blokiranje, Peskov je rekao da je ona „negativna“. 

SAD blokirale izjavu Rusije u SB o granatiranju ambasade u Siriji -  Sjedinjene Američke Države blokirale su u Savetu bezbednosti UN izjavu Rusije o granatiranju ruske ambasade u Damasku 3. oktobra, izjavio je predstavnik stalne misije Rusije u Ujedinjenim nacijama.

„Izjavu je blokirala američka delegacija, koja je pokušala da doda nebitne elementa u tekst koji je standardan za ovakve slučajeve“, saopštili su u ruski predstavnici. „Britanci i Ukrajinci su se nespretno dodvoravali Amerikancima. To pokazuje njihovo nesumnjivo nepoštovanje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“, dodaje se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 4. oktobra saopštilo o granatiranju ambasade Rusije u Damasku. Jedna od mina eksplodirala je u blizini stambenog dela na teritoriji ambasade, ali niko od zaposlenih nije povređen.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je ambasada granatirana iz pravca opštine Džobar koju kontrolišu terorističke grupe Džabhat Fateh el Šam (bivši Nusra front) i Fajlak el Rahman. Američki Stejt department je 3. oktobra najavio u saopštenju za medije da Vašington prekida učešće u bilateralnim kanalima sa Rusijom o održavanju dogovora o prekidu vatre u Siriji, koji su dve zemlje postigle u septembru.

Mejova: Pronalazak političkog rešenja za Siriju trenutno nemoguć -  Pronalazak političkog rešenja za Siriju je trenutno nemoguć, iako bi trebalo raditi na tome, dok bi Rusije trebalo da odigra svoju ulogu u celom procesu, izjavila je premijerka Velike Britanije Tereza Mej.

„Čini mi se da je pronalazak političkog rešenja za Siriju trenutno nemoguć“, rekla je Mejova.

Istovremeno, ona je naglasila da je taj proces neophodan kako bi se pronašlo rešenje koje bi podrazumevalo Siriju bez aktuelnog predsednika Bašara el Asada. Tereza Mej je istakla da upravo strane u konfliktu moraju sesti za pregovarački sto kako bi se pronašlo adekvatno rešenje, dok bi Rusija trebalo da odigra svoju ulogu u celom procesu.

„Rusija takođe mora da prizna da je neophodno da humanitarna pomoć stigne u Alep“, zaključila je ona.

Konašenkov: SAD bi trebalo da priznaju da su sve grupacije u Siriji deo Nusra fronta -  Rusija je u Siriju dopremila raketni sistem protivvazdušne odbrane S-300, potvrdio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, ovaj kompleks će osiguravati bezbednost primorske baze Tartus. Istovremeno, Konašenkov je rekao da mu nije jasno zašto je raspoređivanje kompleksa S-300 izazvalo takvu pometnju na Zapadu, budući da on ne predstavlja nikakvu pretnju, već je isključivo odbrambenog karaktera.

On se osvrnuo i na odluku SAD o izlasku iz sporazuma o Siriji rekavši da Vašington nije ispunio nijednu tačku dogovora o prekidu vatre i time je dozvolio teroristima da se ponovo pregrupišu i dopune municijom.

„SAD bi trebalo javno da priznaju da su praktično sve opozicione grupacije u Siriji zapravo deo Nusra fronta“, zaključio je Konašenkov.

Peskov: Kontakti sa Vašingtonom o Siriji biće nastavljeni -  Moskva izražava žaljenje zbog izlaska SAD iz dijaloga sa Rusijom o Siriji i nada se da će politički razum ipak pobediti, te da će kontakti sa Vašingtonom o tom pitanju biti nastavljeni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li izlazak SAD iz dijaloga ujedno označava i novu krizu u diplomatskim odnosima dveju zemalja, Peskov je rekao da „ne želi ništa da preuveličava, iako Moskva na taj potez Vašingtona gleda sa žaljenjem“.

On je izrazio nadu da to neće rezultirati potpunim prekidom saradnje Moskve i Vašingtona. Peskov je dodao da će uprkos ovoj odluci američkih vlasti vojni kontakti biti nastavljeni, i naglasio da je to neophodno kako bi se izbegli potencijalno opasni incidenti.

Asad: SAD se još od Drugog svetskog rata isključivo bave uništavanjem zemalja -  Vašingtonova želja za hegemonijom nije ispunila svoj cilj, izazivajući haos i kolaps država, rekao je predsednik Sirije Bašar Asad. Sirijski predsednik veruje da američko mešanje u konflikte ima za cilj da Vašington "spasi ono što je ostalo" od njihove blede globalne nadmoćnosti.

Kako je istakao, SAD pribegavaju sili svaki put kada se boje za svoj autoritet i sposobnost da kontrolišu međunarodne odnose jednostrano.

"Sjedinjene Države grade svoju poziciju hegemonijom nad drugim državama jer su iskoristile kolaps SSSR-a i uspostavile su jednostrano kontrolu nad ovim svetom sve do današnjeg dana", rekao je predsednik, dodajući da je pravi motiv američkih vojnih intervencija u inostranstvu prisila nad drugim državama kako bi ih stavili pod svoju kontrolu, kao što je slučaj i sa Sirijom.

"Danas, Sjedinjene Države vode ratove samo sa jedinim ciljem, a to je da učvrste svoj projekat potpune kontrole, i to pokretanjem vojnih napada na sve one koji se suprotstavljaju njihovoj dominaciji", rekao je Asad, uz napomenu da Vašington "odbacuje" i "odbija da prizna" nastojanjima balansa u svetskim odnosima i uspone drugih država.

Vašington ne preza da nanese gubitke svojim ideološkim rivalima čak i terorizmom, i psihološkim i ekonomskim metodama, dodao je Asad.

Takođe, on smatra da je pristrasna medijska pokrivenost sukoba od strane glavnih medija jedan od najznačajnijih udaraca.

"Ovde se ne radi samo o zvaničnicima, već i o ljudima, o pogrešnoj analizi onoga što se dešava i predstavljanja stvari na iskrivljeni način." Čitajte više

Ban Ki Mun pozvao na obnavljanje pregovora o Siriji -  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je SAD i Rusiju da nastave pregovore o Siriji.

„Video sam vesti da su SAD i Rusija prekinule svoj dijalog. Iz Strazbura ću otići u Brisel na konferenciju o Avganistanu u okviru koje ću moći da se sastanem sa američkim državnim sekretarem Kerijem i nekim visokim ruskim zvaničnicima, kao i zvaničnicima Evropske unije. Snažno ih ohrabrujem da nastave pregovore“, rekao je Ban.

Zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi je 3. oktobra saopštio da Vašington prekida „bilateralne kanale“ komunikacije sa Moskvom o Siriji.

Keri: Rusija i sirijski režim odbijaju diplomatiju i pokušavaju da vojno pobede -  Primirje u Siriji treba u sebi da sadrži i zabranu letova borbenih aviona Rusije i Sirije u pojedinim oblastima, izjavio je američki državni sekretar.

„Nastavićemo da radimo na značajnom, održivom i delotvornom prekidu vatre u celoj zemlji, uključujući i ograničenje letova ruskih i sirijskih borbenih aviona u određenim oblastima“, dodao je Keri.

SAD nastavlja da veruje da je političko rešenje sukoba u Siriji jedino moguće i da će raditi na nastavku pregovora između strana, izjavio je Keri.

„I dalje verujemo da je političko rešenje jedini način da se zaustavi krvoproliće i omogući očuvanje jedinstvene Sirije. Mi ćemo raditi na stvaranju uslova koji omogućavaju nastavak pregovora između strana“, istakao je Keri.  Američki državni sekretar optužio je Rusiju i Siriju za odbijanje diplomatije i insistiranje na vojnoj pobedi.

„Čini se da sirijski režim i Rusija zajedno odbijaju diplomatiju i pokušavaju da održe vojnu pobedu“, rekao je Keri govoreći u Briselu. 

Vašington smatra da je Rusija odlučila da poveže svoje interese sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom, koga SAD optužuju za ubistvo sopstvenih građana, izjavio je Keri.

„Rusija je donela neodgovornu i duboko nepromišljenu odluku da poveže svoje interese sa interesima i reputacijom Asada“, istakao je Keri. On smatra da Asad „vrši masovni masakr sopstvenog naroda“.

„Kao što je većina nas videla juče su SAD objavile svoju odluku o suspenziji bilateralnih razgovora sa Rusijom o obnovi sporazuma o prekidu vatre. Ova odluka, verujte mi, nije doneta olako“, rekao je Keri. U maju je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji u Beču izjavio da Rusija u Siriji ne podržava režim predsednika Bašara el Asada, već se bori protiv terorizma i dodao da „na kopnu“ ne postoji druga efikasnije sile od sirijske vojske i opozicionih snaga koje su joj se pridružile u primirju.

Lavrov: Ceo svet gleda na Rusiju zbog Alepa, nadam se da će gledati i na drugu stranu -  Moskva će obezbediti Libanu finansijsku i humanitarnu pomoć da bi mu pomogla da se izbori sa prilivom izbeglica, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mi smo pružali i pružamo Libanu finansijsku i humanitarnu pomoć da bi ovoj zemlji pomogli da izađe na kraj sa prilivom izbeglica“, rekao je Lavrov tokom sastanka sa liderom libanskog političkog pokreta Al Mustakbal, Saadom el Haririjem. On je istakao da se više od milion izbeglica, koji beže od rata u Siriji, nalazi u Libanu.

Lavrov je dodao da se Rusija „solidariše sa našim libanskim prijateljima usled teškoća sa kojima se suočavaju zbog sirijske krize“. Olakšavanje položaj Libana lakše je preko rešavanja situacije u Siriji, što je bio cilj sporazuma Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, istakao je Lavrov.

„Olakšavanje položaja Libana lakše je preko rešavanja situacije u Siriji i upravo na to su usmereni sporazumi Rusije i SAD, koje su nedavno odobrili članovi Međunarodne grupe za podršku Siriji“, naglasio je Lavrov na početku sastanka sa Haririjem.Čitajte više

Gatilov: SAD ne podržavaju humanitarne pauze u Siriji -  Rusija je spremna za uspostavljanje 48-časovnih humanitarnih pauza u Siriji, ali Sjedinjene Američke Države ovaj korak ne podržavaju, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov. 

„Više puta smo rekli da smo spremni da zamolimo Ujedinjene nacije da se obnove 48-časovne humanitarne pauze za organizaciju humanitarnih konvoja za istočni Alep. Nažalost, ovaj poziv Amerikanci ne podržavaju“, rekao je on na konferenciji za medije. Prema rečima Gatilova, „ovo je jedan kamen spoticanja u kontaktima“ Rusije i SAD.

„U poslednje vreme, na vojnoj liniji prekinuti su svi kontakti, nije bilo razmene informacija. Zbog toga je teško reći da je na tom planu postignuta neka produktivna saradnja. Iako na svaki način tome težimo“, dodao je Gatilov.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 05.10.

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2016

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 04.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.