Izvor: Vostok.rs, 13.Avg.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ključni sirijski grad oslobođen od terorista, otvarajući put ka Deir ez Zoru

Izvor: Vostok, RT

Sirijska vojska uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga potpuno je oslobodila grad Al Suknah od terorista, otvarajući put do opkoljene enklave Deir ez-Zor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Al Suknah koji je danas oslobođen, bio je poslednji veliki grad koji su držali teroristi u sirijskoj provinciji Homs.




"Oslobađanje grada Al Suhnah od terorista otvara mogućnost za napredovanje sirijskih snaga i deblokadu grada Deir ez-Zor", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Konačni udar za oslobađanje grada počeo je u utorak, kada su sirijske trupe ponovo preuzele strateške visinske kote u blizini Al Suknaha i time blokirale grad", saopštilo Ministarstvo.

U naredna dva dana, sirijske trupe su potisnule teroriste iz zapadnog i severnog dela grada, a rano ujutro u nedelju oslobođeni su preostali delovi grada.

Oslobađanje Al Suknaha otvara put do ključnog grada na Eufratu, Deir ez Zora, koji je pod opsadom terorista nakon što je bio odsečen od drugih područja pod kontrolom sirijske vojske tokom terorističke ofanzive u maju 2015. na Palmiru.

"Danas možemo reći da su svi fokusirani i usredsređeni na borbu protiv terorista. Danas postoje ključne tačke, rekao bih pre svega Deir ez Zor. To je takva značajna tačka na reci Eufrat, koja bi u velikoj meri, ako ne i konačno, dovela do kraja borbe protiv terorista", rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Okruženi grad Deir ez Zor, zajedno sa susednom vojnom bazom i aerodromom, snabdevaju hranom i municijom ruski i sirijski transportni avioni i helikopteri.

Odbrana sirijskog grada oslabljena je u septembru 2016. godine, kada je koalicija SAD "greškom" bombardovala sirijske položaje, ubivši i ranivši oko 200 vojnika. Napadi koalicije SAD su se poklopili sa ofanzivom terorista, te su teroristi uspeli da zauzmu nekoliko strateških visinskih kota u toj oblasti.

Enklava je na kraju smanjena tokom dve ofanzive terorista u januaru, kada su teroristi uspeli da onemoguće snabdevanje između aerodroma i ostatka Deir ez Zora.

Dok je situacija oko Deir ez Zora i dalje prilično napeta, uspostavljanje bezbednosnih zona i odvajanje opozicije od terorista omogućilo je sirijskoj vladi da intenzivira svoju borbu protiv terorista, što je rezultiralo značajnim pobedama, naglasio je Šojgu.

"Tokom proteklih dva meseca teritorije pod kontrolom Damaska porasle su za 250 odsto", rekao je on, naglasivši da Rusija traži od svojih međunarodnih partnera već dugo vremena da odvoje teroriste od "opozicije".

"Počeli smo da ubeđujemo naše američke kolege da teroristi treba da budu odvojeni od opozicije da bi se znalo gde napadati. Uspostavljanje bezbednosnih zona je upravo to razdvajanje".

Ministar je podsetio opozicione snage u Siriji da ni oni ne bi trebali da prepuste borbu protiv terorista samo vladinim trupama.

"Postoji zona bezbednosti, u kojoj postoji umerena i ne tako umerena opozicija. Tu nema bandita. A ako u njoj postoje banditi, opozicija koja je u zoni bezbednosti treba da se bori protiv njih ", rekao je Šojgu.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLOM DžIHADISTA U SIRIJI: Oslobođen Suhne, na redu Deir ez Zor; Šojgu impresioniran(VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 13.Avg.2017

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je u zajedničkoj akciji ruskih vazdušnih snaga, jedinica vladinih snaga i milicije, u potpunosti je oslobođeno dotašnje uporište Islamske države Sirijska vojska i milicija, uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga, oslobodile su grad...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.