SLOM DžIHADISTA U SIRIJI: Oslobođen Suhne, na redu Deir ez Zor; Šojgu impresioniran(VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 13.Avg.2017, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLOM DžIHADISTA U SIRIJI: Oslobođen Suhne, na redu Deir ez Zor; Šojgu impresioniran(VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je u zajedničkoj akciji ruskih vazdušnih snaga, jedinica vladinih snaga i milicije, u potpunosti je oslobođeno dotašnje uporište Islamske države Sirijska vojska i milicija, uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga, oslobodile su grad Es Suhne, čime je data mogućnost za ofanzivu na Deir ez Zor, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane."U zajedničkoj akciji ruskih vazdušnih snaga, jedinica vladinih snaga i milicije, u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je oslobođen Es Suhne od ekstremista takozvane Islamske države", navodi se u saopštenju i dodaje da je ta operacija imala nekoliko nivoa, prenosi Tas s.Kako se navodi, do 10. avgusta sirijske snage su zauzele okolna strateški važna brda i blokirale grad, a 13. avgusta oko 3 sata ujutru po lokalnom vremenu, proterani su ekstremisti iz severnih i zapadnih oblasti."Oslobađanje Es Suhne od terorista IS otvara mogućnost za ofanzivu snaga sirijske vlade i deblokadu Deir ez Zora", navelo je rusko ministarstvo.Ranije danas, u intervjuu za televiziju Rusija 24 ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će deblokada tog grada, koji je pod kontrolom IS, biti ključna u borbi protiv terorizma u Siriji. ŠOJGU: IMPRESIVNI USPESI SIRIJSKE VOJSKE Sirijska vojska je, uz podršku ruskih vazdušno-kosmičkih snaga, samo u protekla dva meseca iz ruku ekstremista povratila teritoriju dvostruko veću od oblasti koju je sirijska vlada kontrolisala 2015, kada su ruske snage tamo počele operaciju, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu."Uspesi sirijske vojske su zaista impresivni. Tokom poslednja dva meseca oslobodila je oblast veću od one koju je sirijska vlada kontrolisala u vreme kada su (ruske snage) tamo započele svoje operacije. Drugim rečima, više smo je nego udvostručili, mislim, sirijska vojska uz našu podršku", rekao je Šojgu. Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su operaciju u Siriji 30. septembra 2015, na zahtev predsednika Sirije Bašara al-Asada, a 14. marta 2016. ruski predsednik Vladimir Putin naložio je početak povlačenja većeg dela ruskih snaga iz Sirije jer su, kako je rekao, zadaci ruskog Ministarstva odbrane izvršeni, navodi Tas s.Načelnik sektora za glavne operacije Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je krajem jula da sirijska vojska sada kontroliše 74.200 kvadratnih metara teritorije, dok su pre početka operacije ruskih snaga septembra 2015. vladine trupe kontrolisale jedva nešto više od 19.000 kvadratnih metara teritorije, podseća ruska agencija.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobođen Suhne u Siriji, na redu Deir ez Zor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2017

Sirijska vojska i milicija, uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga, oslobodile su grad Es Suhne, čime je data mogućnost za ofanzivu na Deir ez Zor, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane..."U zajedničkoj akciji ruskih vazdušnih snaga, jedinica vladinih snaga i milicije, u potpunosti je oslobođen...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.