Pentagon: Ponovo jačanje Islamske države u Siriji

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Ponovo jačanje Islamske države u Siriji

Konstatovano je ponovno jačanje Islamske države u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bašara al Asada, rekao je jedan američki vojni zvaničnik.

Prema pukovniku Rajanu Dilonu, portparolu međunarodne koalicije koja se bori protiv ekstremista u Siriji i Iraku, Asadove vlasti i Rusija, njen politički i vojni saveznik, nisu uspeli da zadrže teritorije koje su povratili od Islamske države.

Dilon je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da primećeno ponovno pojavljivanje pripadnika Islamske države u zonama gde koalicija nije prisutna, uključujući u nekim kvartovima južno od Damaska kao i istočno od reke Eufrat.

Američka vojska je pažlljivo pratila grupu Islamska država u Sriji i Iraku gde su ekstremisti izgubili 98 odsto teritorija koje su uspeli da osvoje, prema Pentagonu.

Međutim, napredovanje u proterivanju ekstremista prekinuto je poslednjih nedelja u oblastima gde se međunarodna koalicija bori protiv Islamske države preko Sirijskih demokratskih snaga, zbog operacija turske vojske na severu Sirije.

Ankara je u junu pokrenula ofanzivu oko Afrina da istera kurdske borce iz tog grada. Veliki broj Kurda mobilizovanih u borbama protiv Islamske države odlučio je da ode da podrži svoje sunarodnike u Afrinu.

Pukovnik Dilon je rekao da nikakav značajan napredak nije zabeležen protiv Islamske države od kada su otišli kurdski pripadnici Sirijskih demokratskih snaga otišli.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PENTAGON UPOZORAVA: Kurdi otišli, nema ko da se bori protiv ID

Izvor: Večernje novosti, 18.Apr.2018, 01:28

Američka vojska je konstatovala ponovno jačanje grupe Islamska država u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bašara al Asada Američka vojska je konstatovala ponovno jačanje grupe Islamska država u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bašara al Asada, rekao je danas...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.